Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ: ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

4 Με 52,26% επικράτησε του νυν Δημάρχου Δημ. Παπαγεωργίου (47,74%) σ’ έναν αγώνα «μετ’ εμποδίων»...

• Ξέφρενοι πανηγυρισμοί χθες βράδυ στο εκλογικό κέντρο της παράταξής του

-Τα αποτελέσματα ανά Δημοτική Ενότητα…

MPEGKAS PAPAGEORGIOY 16 10 2023

• Άλλαξε σελίδα χθες η πρωτεύουσα της Ηπείρου, νέος δήμαρχος της οποίας από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι ένας… παλιός γνώριμος, ο Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος επικράτησε στη μάχη του δεύτερου γύρου έναντι του νυν Δημάρχου Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Αυτή θα είναι η δεύτερη θητεία, πενταετούς μάλιστα διάρκειας, για τον κ. Μπέγκα, ο οποίος θήτευσε ως δήμαρχος Ιωαννίνων και το διάστημα 2014 – 19, παραδίδοντας στη συνέχεια τη «σκυτάλη» στον αείμνηστο Μ. Ελισάφ. Η νίκη του υπήρξε καθαρή, όπως παραδέχθηκε χθες ο κ. Παπαγεωργίου, με τη διαφορά ανάμεσα στους δύο να αγγίζει σχεδόν τις 1.500 ψήφους. Ωστόσο, είναι εμφανώς μειωμένη τόσο σε αριθμό ψηφοδελτίων όσο και σε ποσοστό σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών. Πάντως, η αποχή ανέβηκε χθες εντυπωσιακά, με την κάλπη να «μετράει» απώλειες της τάξης των 13.500 Γιαννιωτών περίπου σε σχέση με τις 8 Οκτωβρίου!

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος Δήμαρχος, ο οποίος θα ηγηθεί μίας ισχυρής δημοτικής αρχής καταλαμβάνοντας 23 από τις 39 συνολικά έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου, δεσμεύθηκε ότι θα είναι δήμαρχος για όλους!

Ψήφοι – ποσοστά

Αισθητά μείωσε χθες τη διαφορά του πρώτου γύρου από τον Θωμά Μπέγκα ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, όμως δεν κατάφερε τελικά να ισοσκελίσει το ποσοστό του νέου Δημάρχου. Ο κ. Μπέγκας έλαβε 52,26% έναντι 47,74% του νυν Δημάρχου, με τη διαφορά τους να διαμορφώνεται στο 4,52%. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο τους δύο πρώτους συνδυασμούς στον Δήμο Ιωαννιτών χώρισαν 9,5 ποσοστιαίες μονάδες. 

Ο Θ. Μπέγκας έλαβε χθες 16.525 ψήφους, δηλαδή 1.442 ψήφους παραπάνω από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Ο Δημ. Παπαγεωργίου, από την άλλη, ανέβηκε περισσότερο, λαμβάνοντας 15.096 ψήφους, δηλαδή 4.256 περισσότερα ψηφοδέλτια σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών! Η διαφορά των δύο διεκδικητών της δημαρχίας ήταν χθες συνολικά 1.429 ψήφοι, έναντι 4.243 ψήφων που τους χώρισαν στις 8 Οκτωβρίου. 

Μεγάλη αποχή

Όσον αφορά στη συμμετοχή των Γιαννιωτών στις εκλογές, αυτή έπεσε στο 42,84%. Σε απόλυτους αριθμούς, από τους 77.162 εγγεγραμμένους προσήλθαν και ψήφισαν 33.062. δηλαδή πολύ λιγότεροι από τους μισούς! Να σημειωθεί ότι την πρώτη Κυριακή των εκλογών η συμμετοχή ήταν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με χθες, στο 60,42%, με 46.623 ψηφίσαντες. Με άλλα λόγια, χθες ψήφισαν 13.561 Γιαννιώτες λιγότεροι σε σχέση με τον πρώτο γύρο!

Ανά Δημοτική Ενότητα

- Στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων, ο Θωμάς Μπέγκας έλαβε χθες ποσοστό 51,22% και 9.711 ψήφους έναντι 48,78% και 9.247 ψήφους του Δημήτρη Παπαγεωργίου.

- Στη Δ.Ε. Ανατολής, προηγήθηκε ο Δημ. Παπαγεωργίου με ποσοστό 50,36% και 1.466 ψήφους έναντι 49,64% και 1.445 ψήφους του Θ. Μπέγκα. 

- Στη Δ.Ε. Μπιζανίου ο Θ. Μπέγκας έλαβε ποσοστό 51,96% και 1.136 ψήφους έναντι 48,04% και 1.053 ψήφους του Δημ. Παπαγεωργίου. 

- Στη Δ.Ε. Νήσου ο Δημ. Παπαγεωργίου προηγήθηκε, όπως και στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 53,07% και 147 ψήφους έναντι 46,93% και 130 ψήφους του Θ. Μπέγκα. 

- Στη Δ.Ε. Παμβώτιδας καταγράφηκε, όπως και στον πρώτο γύρο, η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του Θ. Μπέγκα, ο οποίος έλαβε ποσοστό 58,33% και 2.947 ψήφους έναντι 41,67% και 2.105 ψήφους του Δημ. Παπαγεωργίου.

- Τέλος, στη Δ.Ε. Περάματος ο Θ. Μπέγκας επικράτησε με ποσοστό 51,68% και 1.153 ψήφους έναντι 48,32% και 1.078 ψήφους του νυν Δημάρχου. 

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί!

Πανηγυρικό έγινε το κλίμα χθες, λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ στο εκλογικό κέντρο της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» όταν διαφάνηκε ότι παγιώνεται η διαφορά των δύο υποψηφίων δημάρχων υπέρ του Θωμά Μπέγκα.

Εκατοντάδες στελέχη, μέλη και φίλοι της παράταξης που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς, περίμεναν υπομονετικά τον νέο Δήμαρχο και, όταν αυτός έκανε την εμφάνισή του, τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα, αγκαλιές και φιλιά. Αφού τους χαιρέτισε όλους, ο Θ. Μπέγκας δέχθηκε τα συγχαρητήρια του απερχόμενου Δημάρχου Δημήτρη Παπαγεωργίου και στελεχών της Δημοτικής Αρχής, ενώ λίγο αργότερα τον επισκέφθηκαν για να τον συγχαρούν η Τατιάνα Καλογιάννη και στελέχη της παράταξης «Ιωάννινα_2023». 

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ξεχώρισαν επίσης ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιάννης Τσίμαρης, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γαρδίκος, ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Σάββας Δημητριάδης, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Όλον» Στέφανος Ζούμπας και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος. 

«Μιλήσατε εσείς…»

Στο νικητήριο μήνυμά του ο νέος Δήμαρχος Ιωαννίνων απευθυνόμενος στους δημότες τους ευχαρίστησε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη και ανέφερε τα εξής: «Σήμερα μιλήσατε εσείς. Σήμερα νίκησε ο θετικός λόγος. Νίκησαν οι προγραμματικές μας θέσεις. Νίκησε το καλύτερο ψηφοδέλτιο. Σήμερα αναδείξατε την Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα τη νέα δημοτική αρχή Ιωαννίνων. Σήμερα με τιμήσατε με την ψήφο σας και μου δώσατε την εντολή να είμαι για τα επόμενα πέντε χρόνια ο δήμαρχος της Ανατολής, του Μπιζανίου, της Παμβώτιδας, του Περάματος, του Νησιού, των Ιωαννίνων. Του μεγάλου μας δήμου. Μου δώσατε εντολή να είμαι ο δήμαρχος όλων. Κι αυτός θα είμαι. Ο δήμαρχος για όλους τους δημότες. Με ένα δημαρχείο ανοιχτό. Χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς».

Καταλήγοντας, ο κ. Μπέγκας δεσμεύτηκε ότι μαζί με τη παράταξή του «από αύριο κιόλας θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μέλλον για τον τόπο. Και θα εργαστούμε όλοι μαζί. Μαζί με εσάς. Μαζί με όλους τους φορείς. Μαζί με όλες τις παρατάξεις που θα συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο. Όλοι μαζί θα πάμε τα Γιάννενα εκεί που τους αξίζουν».

Ο Δημ. Παπαγεωργίου

Δηλώσεις έκανε λίγο νωρίτερα από το εκλογικό κέντρο της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», με τη γνωστοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος και ο απερχόμενος Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η παράταξή μας έδωσε έναν δύσκολο αγώνα, άντεξε. Συμμετείχε στις εκλογές με αξιοπρέπεια, ήθος και με βάση τις αρχές της». Ο κ. Παπαγεωργίου ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους υποψηφίους της παράταξής του, όλους τους συνεργάτες και όλους τους εθελοντές, που, όπως είπε, «δώσαμε αυτόν τον ωραίο αγώνα μαζί», καθώς και όλους τους πολίτες, τους δημότες και τις δημότισσες της πόλης, «που επέλεξαν την παράταξή μας για το έργο που προσέφερε στην πόλη και για τον προγραμματικό της λόγο».

Παράλληλα, συνεχάρη δημόσια τον κ. Μπέγκα και την «Ενότητα Πολιτών» για την καθαρή τους νίκη, όπως τη χαρακτήρισε, εκφράζοντας την ευχή «να εργαστούν για το συμφέρον των δημοτών και του Δήμου». Όσο για τα «Γιάννενα Νέα Εποχή», τόνισε τα εξής: «Εμείς είμαστε η δεύτερη παράταξη του Δήμου Ιωαννιτών, είμαστε μια παράταξη με αρχές. Από τα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης θα ασκήσουμε δημιουργική κριτική και θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια, να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί».