Και με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνονται όσα ο «Π.Λ.» συχνά αναδεικνύει

ΣΤΟ…ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ Η ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ!

Ανύπαρκτες σχεδόν οι γεννήσεις, ενώ πολύ συχνά οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα • Αναλυτικά στοιχεία

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βασική επιδίωξη η σταθεροποίηση των γεννήσεων

KAFENEIO XORIO

• Το δημογραφικό, που αποτελεί μια… βραδυφλεγή βόμβα για τη χώρα μας, επανήλθε χθες στην επικαιρότητα, με αφορμή συνέδριο με τίτλο «Δημογραφικό – Ώρα για δράση», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και το οποίο χαιρέτισε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Πρόκειται για ένα διαχρονικό ζήτημα, το οποίο χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει, καθώς έως τώρα τα όποια μέτρα λαμβάνονται δεν είναι ικανά να συμβάλλουν στην ανάσχεση της υπογεννητικότητας. 

Και μπορεί η ΕΛΣΤΑΤ με τις κατά καιρούς εκθέσεις της να κρούει καμπανάκι προς πάσα κατεύθυνση, δεν φαίνεται όμως να δίνεται η δέουσα προσοχή για ένα θέμα, το οποίο θα δουν πιο έντονα μπροστά τους οι επόμενες γενιές! «Τα στοιχεία του 2022 ήταν εξαιρετικά αποκαρδιωτικά. Η χώρα κατέγραψε ουσιαστικά μία γέννηση ανά δύο θανάτους. Είναι ένα αρνητικό ισοζύγιο, το οποίο όμως, δυστυχώς, κλιμακώνεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα», τόνισε χθες στην ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης και παραδέχτηκε ότι ο λαός μας είναι σήμερα από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη!

Συνεχώς φθίνουσα πορεία…

Φθίνουσα είναι η πορεία του πληθυσμού και στην Ήπειρο, με την εικόνα να είναι αποκαρδιωτική και να γίνεται ακόμη πιο έντονη, επισκεπτόμενος κανείς την ύπαιθρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 οι γεννήσεις στην Ήπειρο ανήλθαν σε 1.972, ενώ οι θάνατοι σε 4.553! Αντίστοιχα το 2021 οι γεννήσεις είχαν ανέλθει σε 2.231 και οι θάνατοι σε 4.514. Πιο αναλυτικά το 2022 στα Γιάννενα: 1.053 γεννήσεις – 1.987 θάνατοι, στην Άρτα: 369 γεννήσεις – 1.176 θάνατοι, στην Θεσπρωτία: 220 γεννήσεις – 616 θάνατοι και στην Πρέβεζα: 330 γεννήσεις – 783 θάνατοι.

Αλλά και τα στοιχεία της απογραφής του 2021 ήταν δραματικά για την πορεία του πληθυσμού της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ηπείρου. Η απογραφή κατέδειξε μείωση του πληθυσμού της επικράτειας κατά 3,1% σε σύγκριση με το 2011, ενώ η μείωση στην Ήπειρο ήταν μεγαλύτερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο, αφού κυμάνθηκε στο 5%. Συνολικά στην Περιφέρεια Ηπείρου απογράφηκαν 319.991 άτομα έναντι 336.856 μια δεκαετία πριν, ενώ αύξηση πληθυσμού καταγράφηκε μόνο στο Δήμο Ιωαννιτών, όπου απογράφηκαν 113.978 έναντι 112.486 το 2011, που βέβαια μια εξήγηση είναι ότι όλο και περισσότεροι κατευθύνονται προς τα αστικά κέντρα ή κοντά σε αυτά. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 160.773 άτομα (78.629 άνδρες και 82.144 γυναίκες), μειωμένος κατά 4,2% σε σύγκριση με το 2011. Στους υπόλοιπους Δήμους καταγράφηκε μείωση πληθυσμού: Στα Βόρεια Τζουμέρκα το 2021 απογράφηκαν 5.058 έναντι 5.714 το 2011, στη Δωδώνη 7.199 έναντι 9.693, στο Ζαγόρι 3.374 έναντι 3.724, στη Ζίτσα 13588 έναντι 14.766, στην Κόνιτσα 5.296 έναντι 6.362, στο Μέτσοβο 5.432 έναντι 6.196 και στο Πωγώνι 6.848 έναντι 8.960. 

Στην Π.Ε. Άρτας το 2021 απογράφηκαν 63.732 άτομα (31.702 άνδρες και 32.030 γυναίκες), με τη μείωση του πληθυσμού να ανέρχεται στο 6,1%. Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε 40.804 άτομα (20.369 άνδρες και 20.435 γυναίκες), μειωμένος όμως κατά 6,4%. Στην Π.Ε. Πρέβεζας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ απογράφηκαν 54.682 άτομα (27.008 άνδρες και 27.674 γυναίκες), με τη μείωση του πληθυσμού να ανέρχεται στο 4,9%, συγκριτικά με το 2011. 

Χρειάζεται σχέδιο!

Και όσο δεν παρουσιάζεται κάποιο ικανό σχέδιο για την αναστροφή της φθίνουσας πορείας, τόσο θα ερημώνουν τα χωριά μας, με τον κίνδυνο μετά από μερικά χρόνια να… εξαφανιστούν από τον χάρτη! Και δεν είναι υπερβολή αυτό, αφού μια βόλτα να κάνει κανείς σήμερα στα ορεινά χωριά της Ηπείρου, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, δεν θα βρει ούτε ένα καφενείο ανοιχτό, ενώ ελάχιστοι είναι οι εναπομείναντες κάτοικοι. 

Όσοι μάλιστα περιόδευσαν πρόσφατα στα χωριά, λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών διαπίστωσαν… ιδιοίς όμμασι την πλήρη ερημοποίηση της Ηπειρωτικής υπαίθρου. Και μπορεί οι υποψήφιοι να υπόσχονταν στους λιγοστούς κατοίκους δράσεις για τόνωση της τοπικής οικονομίας, όμως πώς αυτές θα υλοποιηθούν όταν τα περισσότερα σήμερα είναι χωριά – φαντάσματα και ζωντανεύουν μόνο για λίγες μέρες κυρίως τον Αύγουστο; Εξάλλου, καθόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι ακόμη και οι προεκλογικές συγκεντρώσεις υποψηφίων των ορεινών Δήμων έγιναν στα Γιάννενα!

Εξάλλου, ο «Π.Λ.» συχνά μέσα από τις στήλες του αναδεικνύει την ερημοποίηση των χωριών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, που σε πολλά ο αριθμός των κατοίκων είναι μονοψήφιος και κυρίως μεγάλης ηλικίας. Για νέα ζευγάρια, ούτε λόγος, αφού το Κράτος δεν έχει φροντίσει να κάνει πιο εύκολη την παραμονή τους εκεί, παρέχοντάς τους κίνητρα και βασικές υπηρεσίες. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί καίριο χτύπημα με το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων. 

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού να προωθήσουν συγκεκριμένα, κοστολογημένα και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα, ξεχωριστά για κάθε περιφέρεια, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η κάθε περιοχή. 

Σταθεροποίηση των γεννήσεων!

Εξάλλου όπως ανέφερε χθες και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο για το δημογραφικό η πληθυσμιακή υποχώρηση δεν εκδηλώνεται ισομερώς στην επικράτεια, έχει εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. «Αυτό -τόνισε- σημαίνει ότι δεν αρκούν μόνο εθνικές στρατηγικές, αλλά απαιτούνται και συγκεκριμένες τοπικές πρόνοιες, με τη συνολική, πάντως, δημογραφική κατάρρευση να καθίσταται κυριολεκτικά ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας»! Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και στην ίδρυση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, «ώστε η χώρα να μπορέσει επιτέλους να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύτταρο της κοινωνίας: την οικογένεια. Συντονίζοντας καλύτερα τα μέτρα που προωθεί η Πολιτεία σε πολλά διαφορετικά επίπεδα: στην οικονομία, στην εργασία, στη στέγη, στην παιδεία, αλλά και στην καθημερινή ζωή. Άλλωστε, σε πολλά πεδία απλώνεται και ο κίνδυνος μείωσης του πληθυσμού μας. Έχει προφανώς συνέπειες γεωστρατηγικές, για ένα έθνος σε μια κομβική περιοχή του χάρτη, και αυτό αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία».

Βέβαια, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε υπάρχουν επιλογές οι οποίες μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα. «Το δημογραφικό συνεπάγεται μια πολύχρονη και συχνά άνιση προσπάθεια. Και, βεβαίως, προϋποθέτει πολλούς συμμάχους: το κράτος και τις επιχειρήσεις μέχρι τους ίδιους τους πολίτες, γιατί και εκείνοι συμμετέχουν προφανώς στις εξελίξεις, ως φορείς συγκεκριμένων αντιλήψεων και συμπεριφορών», ανέφερε συγκεκριμένα και υπενθύμισε σειρά μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση και από την προηγούμενη θητεία της (αύξηση αφορολόγητου, επίδομα για κάθε γέννηση, γονικές άδειες, εκσυγχρονισμός της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κ.α.)

Κλείνοντας ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της σημερινής πολιτικής θα τα δούμε σε βάθος δεκαετιών. «Χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό σχέδιο. Χρειαζόμαστε συνεκτικά μέτρα και εφαρμογή τους σε βάθος χρόνου», τόνισε και πρόσθεσε ότι βασική επιδίωξη είναι η σταθεροποίηση των γεννήσεων και αμέσως μετά η σταδιακή αναστροφή της πτωτικής πορείας τους.