Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι θα αλλάξει 100% η Ελλάδα αν και…

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΜΒΑΝΕΙΝ!

Στα 145 εκατ. ευρώ αυξάνονται οι πόροι για την ψηφιακή ανάπτυξη των μικρομεσαίων…

Αναξιοποίητα παραμένουν 4,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με έρευνα!

EYRO KLEIDI

• Το θέμα της ρευστότητας και ειδικότερα η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα για το σύνολο σχεδόν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η πλειοψηφία των οποίων σε πρώτη φάση προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και στη συνέχεια να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα αποφέρουν οφέλη.

Ισχυρός σύμμαχος σ’ αυτή την προσπάθεια είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πόροι του οποίου θα μπορούσαν να κατευθυνθούν ακόμη πιο έντονα στην στήριξη της επιχειρηματικότητας. Γίνεται μια σημαντική προσπάθεια γι’ αυτό, όμως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη στόχευση προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ένα σημαντικό βήμα έγινε χθες, καθώς τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοίνωσαν την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» από 100 εκατ. ευρώ σε 145 εκατ., προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, τα οποία μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης ανέρχονται στα 368.

Βέβαια, δεν λείπει και η κριτική της αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση, σχετικά με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τον αναπλ. Υπουργό Ν. Παπαθανάση να απαντά στη Βουλή ότι είναι «ουτοπικό να περιμένει κανείς ότι θα αλλάξει 100% η Ελλάδα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης», συμπληρώνοντας όμως ότι «αλλάζει σε πολλά και σε όλους τους τομείς»!

Για ψηφιακά προϊόντα

Το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» αποτελεί μέρος της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

Μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία  εμπίπτουν στον κλάδο πληροφορικής και επικοινωνιών, με στόχο:

-την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με την κατάλληλη αξιοποίηση των ΤΠΕ,

-την ενδυνάμωση του κλάδου της πληροφορικής, με όρους ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας,

- τη δημιουργία νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με ισχυρή εμπορική προοπτική και βιωσιμότητα.

Δηλώσεις 

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημ. Παπαστεργίου, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας, έχει προστιθέμενη αξία στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας…».

Από την πλευρά του ο αναπλ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Παπαθανάσης, τόνισε: «Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζουμε ΜμΕ στους τομείς πληροφορικής και επικοινωνιών, για να αναπτύξουν νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι βιώσιμα, ανταγωνιστικά στην ελληνική και διεθνή αγορά. Ευρύτερα, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από τα 536 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος, τα 320 -προϋπολογισμού 4,76 δισ. ευρώ- και τα 113 από τα 240 συμβασιοποιημένα δάνεια-προϋπολογισμού 1,33 δισ. ευρώ- αφορούν ΜμΕ».

Σύμφωνα με τον Ν. Παπαθανάση η διεύρυνση της χρηματοδότησης και η ευρύτερη ανάπτυξη των ΜμΕ, αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης και αναφέρθηκε στα πάνω από 44 χιλιάδες νέα δάνεια σε ΜμΕ που έδωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στις προσκλήσεις για ίδρυση και ενίσχυση νέων ΜμΕ στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, στις νέες δράσεις για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ σε όλη τη χώρα -προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ- και την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ τουριστικών επιχειρήσεων -προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ- στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Αναξιοποίητοι πόροι; 

Την ίδια ώρα, έκθεση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), κάνει λόγο για αναξιοποίητα κονδύλια, ύψους 4,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως αναφέρει η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» καταγράφει μέχρι και 30.09.2023 την παρακάτω δυναμική:

● Οι λιμνάζοντες πόροι (πόροι που έχει στην άμεση διάθεσή της η χώρα και δεν έχουν ενεργοποιηθεί μέσω δράσεων και προγραμμάτων) παραμένουν ιδιαίτερα υψηλοί και υπολογίζονται στα 4,5 δισ. ευρώ.

● Οι πληρωμές υπολογίζονται σε 6,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,1 δισ. ευρώ αφορούν σε λογιστικές πληρωμές και μόλις 2,5 δισ. ευρώ αφορούν πραγματικές πληρωμές.

● Η λογιστική απορρόφηση επί των συνολικών πόρων είναι τουλάχιστον διπλάσια της πραγματικής απορρόφησης, δημιουργώντας μια πλασματική εικόνα σχετικά με την ταχύτητα υλοποίησης των ενταγμένων έργων. Η διάκριση μεταξύ λογιστικών και πραγματικών πληρωμών είναι σημαντική καθώς οι λογιστικές πληρωμές, ως απλές ενδιάμεσες μεταφορές χρημάτων, δεν συμμετέχουν στον υπολογισμό του ΑΕΠ και δεν έχουν κάποια επίπτωση στην πραγματική οικονομία. 

Ειδικότερα υπολογίζεται ότι επί των συνολικών πόρων του Εθνικού Σχεδίου:

-η συνολική λογιστική απορρόφηση είναι 22%, ενώ η συνολική πραγματική απορρόφηση υπολογίζεται σε μόλις 8%.

- η λογιστική απορρόφηση του σκέλους των επιχορηγήσεων είναι 21%, ενώ η πραγματική απορρόφηση υπολογίζεται σε 10%.

- η λογιστική απορρόφηση του σκέλους των δανείων είναι 23%, ενώ η πραγματική απορρόφηση υπολογίζεται σε 6%.

● Οι κύρια ωφελούμενοι – μέχρι σήμερα - από το δανειακό σκέλος του Σχεδίου μέσω του προνομιακού επιτοκίου, είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων για 161 δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων από το «Ελλάδα 2.0» σύμφωνα με την οποία:

- Το 85,9% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις μεγαλύτερες των 10 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 63 δάνεια τα οποία έχουν λάβει μόλις 36 εταιρείες / όμιλοι.

- Το 8,3% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις από 5 έως 10 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 30 δάνεια τα οποία έχουν λάβει 30 εταιρείες.

- Το 5,4% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις από 1 έως 5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 48 δάνεια τα οποία έχουν λάβει 48 εταιρείες.

- Το 0,4% του συνολικού αριθμού των δανείων αφορά σε δάνεια μικρότερα του 1 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 20 δάνεια τα οποία έχουν λάβει μόλις 20 εταιρείες.