Με το βλέμμα στο μέλλον ξεπερνά τις δυσκολίες της και κερδίζει τη… μάχη

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΑΕΙ Η «ΠΙΝΔΟΣ»!

- Σε ανοδική τροχιά οι δείκτες του Πτηνοτροφικού Ιωαννίνων ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Πρόεδρος Δ.Σ.): Δεν σταματήσαμε να υλοποιούμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα…

- Μπήκε και στον τομέα παραγωγής «πράσινης ενέργειας»

PINDOS NEO ERGASTASIO 3 10 21

Με περισσότερα από 500 μέλη – παραγωγής, με πάνω από 1.200 εργαζομένους και με ένα δίκτυο καταστημάτων που διαρκώς επεκτείνεται σ’ όλη τη χώρα, ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Πίνδος» δίκαια κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της Πτηνοτροφίας.

Τα τελευταία χρόνια επιφύλασσαν δυσκολίες, όμως καμιά δεν στάθηκε ικανή να «φρενάρει» την ανοδική πορεία του ΑΠΣΙ, ο οποίος συνεχίζει ακάθεκτος να υλοποιεί ένα εντυπωσιακό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ανδρέας Δημητρίου. 

Πέρα από τις νέες υποδομές που κατασκευάζονται, όπως η μονάδα έτοιμων ψημένων και το υπερσύγχρονο πτηνοσφαγείο, ξεχωρίζει η πρωτοβουλία «Πράσινη Πίνδος», μέσω της οποίας η βιομηχανία θα μπορεί σύντομα να παράγει τη δική της ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών, ενώ σε ανοδική τροχιά είναι και η εξαγωγική της δραστηριότητα, η οποία έφτασε πλέον έως το Ντουμπάι!

Στο μεταξύ, «η Πίνδος» απέσπασε βραβεία ποιότητας τόσο ως πρότυπη πτηνοτροφική μονάδα, αλλά και για δημοφιλή της προϊόντα, όπως το ορεινό κοτόπουλο με την πρωτοπόρο συσκευασία. 

Κόντρα στην κρίση!

Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ο τζίρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων καταγράφει μέχρι στιγμής φέτος αύξηση που ξεπερνά το 5%, συνεχίζοντας ακάθεκτος την ανοδική του πορεία. Φυσικά, οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει υπογραμμίζει ο Πρόεδρός του, καθώς, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση στις ζωοτροφές και την ενέργεια, το λειτουργικό κόστος παραμένει υψηλό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Δημητρίου, προ της ενεργειακής κρίσης ο Πτηνοτροφικός πλήρωνε ενάμισι εκατ. ευρώ περίπου για ρεύμα το χρόνο, ενώ κάποια στιγμή, με την εκτίναξη της τιμής του, το κόστος ξεπέρασε τα πέντε εκατ. ευρώ ετησίως στην κεντρική μονάδα του Συνεταιρισμού, με τον Πρόεδρό του να σημειώνει ότι ακόμα και για ένα πτηνοτροφείο 1.000 μέτρων το ενεργειακό τριπλασιάστηκε περίπου τα τελευταία δύο χρόνια. Όσο για τι πρώτες ύλες, παρά τη μικρή μείωση στις τιμές, δεν έχουν επανέλθει στο προ κρίσης επίπεδο, ούτε διαφαίνεται κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου.

Μεγάλες επενδύσεις…

Οι συνθήκες μπορεί γενικά να είναι δυσμενείς στη χώρα, ωστόσο η «Πίνδος» υλοποιεί με σταθερά βήματα ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες δεκαετίες.

«Στα τέλη του 2024 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αυτό. Ήδη, οι πιο πολλές επενδύσεις έχουν ολοκληρωθεί όπως η νέα μονάδα έτοιμων ψημένων με πέντε γραμμές παραγωγής, το νέο υπερσύγχρονο πτηνοσφαγείο, το οποίο έχει μπει σε λειτουργία, ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η θεμελίωση του εργοστασίου ζωοτροφών, έργο που είναι επίσης δρομολογημένο και το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία», επισημαίνει ο Ανδρέας Δημητρίου. 

Σε εξέλιξη είναι και άλλες δράσεις, όπως η ανανέωση του στόλου των οχημάτων της «Πίνδος», η λειτουργία σε ιδιόκτητους χώρους νέων υποκαταστημάτων σε Ηράκλειο και Κόρινθο, ενώ άρδην αλλάζει και η ψηφιακή λειτουργία της επιχείρησης με την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της. Το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού να επισημαίνει πως «στόχος μας ήταν η κρίση να μην επηρεάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα και τις επενδύσεις μας, κάτι που καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό». 

«Πράσινη Πίνδος»!

Πέραν των παραπάνω, η Διοίκηση του Συνεταιρισμού σχεδίασε και υλοποιεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Πράσινη Πίνδος», μέσω του οποίου θα εξοικονομεί ενέργεια με αυτοπαραγωγή, η οποία θα γίνεται με φωτοβολταϊκά που θα τοποθετηθούν στις στέγες όλων των κτιριακών μονάδων της, από το Ροδοτόπι ως το εκκολαπτήρια της Κοσμηράς, το πτηνοσφαγείο κλπ. Πρόκειται για έργο απόδοσης 8 Μεγαβάτ, μέσω του οποίου θα καλύπτεται περίπου το 50% της ενέργειας που χρειάζεται καθημερινά για τη λειτουργία του Συνεταιρισμού. Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, «πράσινη ενέργεια» παράγεται στα υποκαταστήματα της «Πίνδος» ανά την Ελλάδα και στο εκκολαπτήριο. «Ευελπιστούμε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη πολύ σημαντική για τον Πτηνοτροφικό παρέμβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αυξάνουν οι εξαγωγές

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Πτηνοτροφικός Ιωαννίνων έχει βγει και εκτός συνόρων της χώρας μας. Η εξαγωγική του δραστηριότητα συνεχίζει την ανοδική της πορεία, αυξάνοντας διαρκώς τις ποσότητες προϊόντων που στέλνονται σε άλλες χώρες με παράλληλη αύξηση και του τζίρου. Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, εξαγωγές γίνονται σήμερα σε όλα τα Βαλκάνια, στην Κύπρο, σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Σουηδία, ενώ νέος προορισμός προϊόντων της «Πίνδος» είναι από πέρυσι το Ντουμπάι. Παράλληλα, υλοποιεί ήδη και πρόγραμμα προώθησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Τι λένε τα νούμερα…

Κατά 155 εκατ. ευρώ έχει αυξήσει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων τον τζίρο του την τελευταία δεκαετία. Η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς αύξησε εντυπωσιακά τα μεγέθη του. 

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 337,8 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 18,08% σε σχέση με τα 286,1 εκατ. ευρώ του 2021. Τα EBITDA ξεπέρασαν τα 9,2 εκατ. ευρώ γνωρίζοντας άνοδο 21,12% συγκριτικά με τα 7,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν (140,83%) και από τα 671.369 ευρώ εκτινάχθηκαν στο 1,6 εκατ. ευρώ ενώ ανάλογη αύξηση (147,8%) σημείωσαν και τα κέρδη μετά φόρων που ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. ευρώ όταν το 2021 ήταν 609.115 ευρώ. 

Σήμερα η «Πίνδος» απασχολεί συνολικά 1.200 εργαζόμενους, έχει πάνω από 500 μέλη - παραγωγούς και άλλους 50 συνεργαζόμενους παραγωγούς.

* * * 

Βραβεία ποιότητας για τα προϊόντα «Πίνδος»

Στο μεταξύ, σημαντικές διακρίσεις στον τομέα της ποιότητας απέσπασε «η Πίνδος» στα φετινά Meat Awards. Πιο συγκεκριμένα, το κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής απέσπασε δύο βραβεία, το Gold και το Platinum για την ανεπανάληπτη γεύση του. Το νόστιμο ορεινό κοτόπουλο, το οποίο βρίσκεται στην ελληνική αγορά εδώ και 20 χρόνια, συσκευάζεται πλέον σε καινοτόμα συσκευασία, την Eco Safety Pack η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε προϊόντα κοτόπουλου και σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (MAP), για μεγαλύτερη φρεσκάδα και ασφάλεια, γεγονός που, όπως επισημαίνει ο Πτηνοτροφικός σε ανακοίνωσή του, οφείλεται στις πιο σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζει. 

Η βραδιά της τελετής απονομής στα Meat Awards 2023 επιφύλασσε ένα ακόμη Gold βραβείο για τον ΑΠΣΙ στην κατηγορία Καλύτερη Κτηνοτροφική - Πτηνοτροφική Μονάδα, δικαιώνοντας για μια ακόμα φορά την ηγετική του θέση στον κλάδο της πτηνοτροφίας. Εξάλλου, ο Συνεταιρισμός βρίσκεται σταθερά στις δέκα κορυφαίες επιχειρήσεις τροφίμων της Ελλάδας, προσφέροντας τα υψηλής ποιότητας προϊόντα κοτόπουλου στους καταναλωτές, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία τόσο των πουλερικών αλλά και των καταναλωτών μέσα από συνεχείς ελέγχους διαθέτοντας μία πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και ανθρώπους με κορυφαία τεχνογνωσία 

Όπως δήλωσε σχετικά ο Ανδρέας Δημητρίου, «τα βραβεία και οι διακρίσεις που λαμβάνει η Πίνδος αντανακλούν τις αξίες, την φροντίδα και το μεράκι με τα οποία εδώ και 65 ολόκληρα χρόνια δραστηριοποιούμαστε. Κάθε βραβείο που παραλαμβάνουμε, κάθε διάκριση, αποτελεί αναγνώριση της δέσμευσης για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων ανώτερης ποιότητας. Αν και το προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο εξελίσσεται διαρκώς με νέα, καινοτόμα προϊόντα, η δέσμευση μας απέναντι στον καταναλωτή παραμένει σταθερή. Αυτό είναι που κάνει την Πίνδος να ξεχωρίζει, δίνοντάς μας όλα αυτά τα χρόνια την πρώτη θέση στην καρδιά της ελληνικής οικογένειας».