O Πρωθυπουργός χθες σε λιμάνι Ηγουμενίτσας και Γιάννενα 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ - ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ!

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα είμαστε κοντά στη δρομολόγηση των μεγάλων έργων...

• Ξέρουμε τα προβλήματα της Ηπείρου… • Είμαστε και εμείς πλέον πιο έμπειροι… 

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Είστε η τελευταία ελπίδα για αλλαγή στα κακώς κείμενα…

MHTSOTAKHS TASOYLAS KAXRIMANHS 20 10 23

• Όλα τα μεγάλα ζητήματα της Ηπείρου τέθηκαν επί τάπητος χθες κατά τη σύντομη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον Αλέκο Καχριμάνη στην Περιφέρεια Ηπείρου, παρουσία και του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε αιτήματα και έδωσε υποσχέσεις ότι η Κυβέρνηση θα συμβάλει στην προώθηση μεγάλων έργων υποδομής για την περιοχή μας, λέγοντας πως γνωρίζει τα προβλήματα της Ηπείρου. Μεταξύ άλλων, εστίασε στην ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO, στην δρόμο Γιάννενα – Κακαβιά και στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, ενώ δεν έδωσε λεπτομέρειες για άλλα ζητήματα που του τέθηκαν. Από την πλευρά του ο κ. Καχριμάνης ζήτησε να τελειώσει ο κρατικισμός, τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης είναι η τελευταία ελπίδα για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα.

Τον Κ. Μητσοτάκη συνόδευαν οι υπουργοί Κ. Χατζηδάκης, Λ. Μενδώνη και Χρ. Στυλιανίδης, η υφυπουργός Μ. Κεφάλα και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού Ηγουμενίτσας στον Ιταλικό όμιλο Grimaldi, τονίζοντας ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη για την ευρύτερη περιοχή. 

Λιμάνι - Ζαγόρι

Aφού συνεχάρη τον Αλέκο Καχριμάνη για την επανεκλογή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χθες σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφέρεια Ηπείρου πως «αυτό το οποίο εκτιμώ εδώ, στην Περιφερειακή Αρχή, είναι ο καταιγιστικός ρυθμός με τον οποίο ασχολείται με τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου». Συμπλήρωσε δε ότι «ο Περιφερειάρχης σας έχει την άνεση να επικοινωνεί μαζί μου και την αξιοποιεί στο έπακρο. Αλλά είναι μία επικοινωνία η οποία είναι πολύ χρήσιμη και για εμένα».

Αναφέρθηκε στα ζητήματα της Ηπείρου με πρώτο το λιμάνι Ηγουμενίτσας, αλλά και στην εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο των παγκόσμιων πολιτιστικών τοπίων της UNESCO τονίζοντας πως «υλοποιήθηκε μια σημαντική μας δέσμευση» και υπενθύμισε πως είχε υποσχεθεί προσωπικά ότι θα το παλέψει μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού για να γίνει πράξη. «Δεν χρειάζεται να πω πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη για την ανάπτυξη όλης της περιοχής. Όμως συνεπάγεται και σημαντικές υποχρεώσεις για φύλαξη κυρίως αυτού του μοναδικού πολιτιστικού τοπίου», σημείωσε. 

Τα έργα υποδομής

Από τη χθεσινή συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα μεγάλα έργα υποδομής της περιοχής μας. Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «θα είμαστε κοντά στην Περιφέρεια, στη δρομολόγηση των μεγάλων έργων υποδομής για τα οποία έχουμε δεσμευτεί και τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης τετραετίας»!

Έκανε αναφορά στον δρόμο Γιάννενα – Κακαβιά, για τον οποίο έχει ανακοινωθεί η εκ νέου δημοπράτηση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν άλλα εμπόδια. «Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Το έργο αυτό θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, όπως πρέπει να ολοκληρωθεί και το έργο του Τεχνολογικού Πάρκου. Του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας που οραματίστηκε ο Περιφερειάρχης και που δείχνει ως όραμα ότι πόλεις σαν τα Γιάννενα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άλματα και σε κλάδους που ενδεχομένως πολλοί να μην τους συνέδεαν με μια μεσαίου μεγέθους περιφερειακή πόλη», ανέφερε με έμφαση.

Ειδικά για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τα εξής: «Αυτό το οποίο βλέπουν πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που έρχονται σήμερα στα Γιάννενα, δεν είναι κατ΄ ανάγκη ένα ωραίο κτίριο που θα τους φτιάξουμε, αυτό θα είναι συμπληρωματικό. Έχει να κάνει κυρίως με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο συνδέεται άμεσα με το Πανεπιστήμιο. Και ακριβώς αυτό το ανθρώπινο δυναμικό είναι που έχει κάνει τα Γιάννενα προορισμό για σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας».

«Ξέρουμε τα προβλήματα…»

Ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία συζήτησε χθες στην Περιφέρεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω απλά να γνωρίζετε ότι η εξαιρετική συνεργασία την οποία είχαμε και έχουμε, θα συνεχιστεί. Και να κλείσω μόνο λέγοντας ότι προσυπογράφω την άποψη του Περιφερειάρχη για την ανάγκη μιας περαιτέρω απλοποίησης των αρμοδιοτήτων σε επίπεδο οργάνωσης του κράτους. Είναι μία μεγάλη πρόκληση, μία συνεχιζόμενη πρόκληση αυτή για εμάς, αυτό το οποίο αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, τι κάνει το κεντρικό κράτος, τι κάνουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τι κάνει η Περιφέρεια, τι κάνουν οι Δήμοι, πώς ξετυλίγουμε βήμα - βήμα αυτό το κουβάρι των συναρμοδιοτήτων».

Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας πως «ξέρουμε τα προβλήματα. Είμαστε και εμείς πια πολύ πιο έμπειροι, στην αρχή της δεύτερης τετραετίας μας, και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχαμε την προηγούμενη τετραετία». 

Ο Αλέκος Καχριμάνης

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και στα ζητήματα της περιοχής, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση των τοπικών οδικών αξόνων, στην κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, στην μεταφορά του πρώην κλειστού Κέντρου Ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Γιάννενα, στο βιοτεχνικό πάρκο της Θεσπρωτίας και σε θέματα που αφορούν τις δασικές και αρόσιμες εκτάσεις, την κτηνοτροφία και την εν γένει ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

«Έχω μια υποχρέωση και ξαναήμουν υποψήφιος και εκλέχθηκα: να τελειώνουμε με τον κρατικισμό και με όλους αυτούς που αδικούν τον τόπο μας και κατά τα άλλα θέλουν να λέγονται «προοδευτικοί». Προοδευτικό είναι να αλλάξεις τα κακώς κείμενα και όχι τίποτα άλλο και δεν είναι τυχαίο που σάς είπα, είσαστε για μένα η τελευταία ελπίδα. Με αυτό σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για τη μέχρι σήμερα συνεργασία», σημείωσε με έμφαση απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Στην Ηγουμενίτσα

Πριν από τα Γιάννενα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες το πρωί την Ηγουμενίτσα με αφορμή τη σύμβαση παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος στον Ιταλικό όμιλο Grimaldi. 

Στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για σημαντική ημέρα για την Ηγουμενίτσα και την Ήπειρο καθώς ξεκινάει μια νέα εποχή σημειώνοντας ότι η μεταβίβαση της διαχείρισης του λιμανιού σημαίνει περαιτέρω ανάπτυξη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η οικονομική διάσταση της σύμπραξης είναι συμβατή με τις εθνικές ανάγκες. Θέλω να θυμίσω ότι το Δημόσιο παραμένει μέτοχος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ με 33% και το 85% του ετήσιου τέλους παραχώρησης επιστρέφει στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τοπικά έργα». Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο ίδιος όμιλος επενδύει παράλληλα και στο «πολύ σημαντικό λιμάνι του Ηρακλείου προσφέροντας ένα τίμημα 80 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «αποδεικνύεται έτσι ότι η Ελλάδα γίνεται πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων, γίνεται μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων», ενώ τόνισε και «τη διάσταση της στρατηγικής συμμαχίας που αναπτύσσει η Ελλάδα με την Ιταλία, η οποία είναι ένας μεγάλος επενδυτής στη χώρα μας».

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η χθεσινή συμφωνία «δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν η χώρα δεν είχε κάνει μεγαλύτερα άλματα από τη φθορά που λέει και ο εθνικός ποιητής για να φτάσει να προσελκύει σήμερα μεγάλους επενδυτές που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον να επενδύσουν στην πατρίδα». 

Επένδυση – ορόσημο

Στη χθεσινή τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του ΟΛΗΓ παρέστη και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαιρέτισε την επένδυση τονίζοντας ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ηγουμενίτσα και την Ήπειρο. Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την περιοχή, καθιστώντας την Ηγουμενίτσα διεθνή εμπορικό, διαμετακομιστικό και τουριστικό κόμβο των Βαλκανίων και της Ευρώπης, συνδέοντας τη Δύση με την Ανατολή. Μια εμβληματική επένδυση, η οποία εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο και το αναπτυξιακό όραμα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναδεικνύει την Ήπειρο ως πραγματικό πρωταγωνιστή ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».