Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και δομές ΟΚΠΑΠΑ:

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΝΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΧΙ!

Η πόλη έχει ανάγκη τις υπηρεσίες τους, ενώ η ενσωμάτωσή τους στον Δήμο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα

Υπέρ της διατήρησης του ΝΠΔΔ οι διοικητικοί του υπάλληλοι

Η Δημοτική Αρχή να ζητήσει την άποψη και του Θ. Μπέγκα…

 

PNEYMATIKO KENTRO 12 1 2021

• Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες για τον Δήμο Ιωαννιτών, καθώς η Δημοτική Αρχή καλείται να αποφασίσει για το μέλλον της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης.

Θα πρέπει να επιλέξει αν θα ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών τη διατήρησή της ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου όπως είναι σήμερα ή θα δεχθεί την κατάργηση και ενσωμάτωσή της στον κυρίως κορμό του Δήμου, κάτι όμως που εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα επιλύσει. Το ζήτημα είναι καίριας σημασίας, αφού το υπάρχον ΝΠΔΔ περιλαμβάνει το Πνευματικό Κέντρο και τον ΟΚΠΑΠΑ, δύο οργανισμούς που διαθέτουν δεκάδες υπαλλήλους και παράγουν σημαντικό πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο, το οποίο θα πρέπει να συνεχιστεί. Οι εργαζόμενοι πάντως μοιάζουν να έχουν διχαστεί με τους μουσικούς του Δημοτικού Ωδείου να τίθενται αρχικά υπέρ της κατάργησης της Επιχείρησης και της συγχώνευσής της, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πνευματικού Κέντρου ζήτησαν χθες τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος. 

Θέλουν αναδιάρθρωση

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στους κόλπους του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων υπάρχουν και προβλήματα και αδυναμίες, καθώς οι δομές που διαχειρίζεται είναι πολλές και με διαφορετικά αντικείμενα, ενώ τα τελευταία χρόνια το προσωπικό του ΝΠΔΔ έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα να προκύψουν καινούρια ζητήματα, κυρίως εργασιακής φύσεως. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η καλύτερη λύση είναι μία οριζόντια κατάργησή του και η μεταφορά του στον Δήμο, ο Οργανισμός του οποίου επίσης πάσχει σήμερα και μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Θα ήταν λοιπόν προτιμότερο να διατηρηθεί η Κοινωφελής Επιχείρηση και η επόμενη διοίκησή της να προχωρήσει, σε συνεργασία με τον Δήμο, σε μία αναδιάρθρωση προσωπικού και αρμοδιοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσλειτουργίες. 

Στενά τα περιθώρια

Mέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχει περιθώριο ο Δήμος Ιωαννιτών για να αποφασίσει αν θα ζητήσει την εξαίρεση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών, δηλαδή του Πνευματικού Κέντρου, από τη διάταξη που προβλέπει την κατάργηση περισσότερων από 500 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) πανελλαδικά, τα οποία θα ενσωματωθούν στον πυρήνα λειτουργίας των Δήμων, στο πλαίσιο των οποίων λειτουργούν σήμερα. Το αίτημα για εξαίρεση προβλέπεται από την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 5056/2023, με βάση την οποία μπορεί να υπάρξει έκδοση απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών προκειμένου να εξαιρεθούν από την κατάργηση των άρθρων 27 και 29, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και κοινωφελείς επιχειρήσεις, των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης τη δικαιολογεί.

Αυτό σημαίνει ότι μία τόσο σημαντική για τη λειτουργία του Δήμου και των Ν.Π.Δ.Δ. απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία όμως σε δύο μήνες περίπου θα παραδώσει το «τιμόνι» σ’ εκείνη του Θωμά Μπέγκα. Επομένως νυν και επόμενοι θα πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν εκτενώς το ζήτημα. 

Οι διοικητικοί

Στο θέμα παρενέβησαν χθες οι εργαζόμενοι διοίκησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης, οι οποίοι παρακολούθησαν σχετική ενημερωτική ημερίδα στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» παρουσία του Αντιδημάρχου Οικονομικών, δημοτικών συμβούλων και πληθώρας υπαλλήλων του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς και άλλων Δήμων και Νομικών Προσώπων του Νομού μας.

«Φοβόμαστε για όλα αυτά που θα γίνουν για μας χωρίς εμάς», επισημαίνουν στην ανοιχτή τους επιστολή οι διοικητικοί υπάλληλοι, εξαπολύοντας παράλληλα «βέλη» κατά του Συλλόγου Μουσικών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, οι οποίοι σε δική τους δημόσια τοποθέτηση που προηγήθηκε τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης του Πνευματικού Κέντρου ως Νομικού Προσώπου και της μεταφοράς του στον Δήμο

Περί Πνευματικού Κέντρου…

Σύμφωνα με τους διοικητικούς, το Πνευματικό Κέντρο είναι μία από τις μεγαλύτερες Κοινωφελείς Επιχειρήσεις της χώρας με 161 υπαλλήλους σε όλες τις δομές της κι έχει σκοπό την  οργάνωση και προσφορά στην τοπική κοινωνία, λειτουργιών και δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη νεολαία και το περιβάλλον. 

Όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή επιστολή τους, η Επιχείρηση διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος εκδηλώσεων, πολιτιστικών και αθλητικών τις οποίες παρακολουθούν χιλιάδες συμπολίτες, συνεργάζεται με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της πόλης,  αναδεικνύει τους ντόπιους δημιουργούς και προσκαλεί σε τακτά χρονικά διαστήματα καταξιωμένους, στον ελληνικό και διεθνή χώρο καλλιτέχνες. Επιπλέον, διαχειρίζεται όλες τις αθλητικές υποδομές που ανήκουν στον Δήμο Ιωαννιτών.     

Παράλληλα, τονίζουν πως διαθέτει οικονομική και διοικητική υπηρεσία επαρκώς στελεχωμένες, οι οποίες λειτουργούν με βάση τους κανόνες χρηστής οικονομικής διαχείρισης καθώς και ψηφιακό οργανόγραμμα, σε αντίθεση με τον Δήμο που δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ένα ακόμα 

Πρόβλημα η κατάργηση

«Δεν αμφισβητούμε τον σπουδαίο ρόλο που έχει το Ωδείο και τα Μουσικά Σύνολα και φυσικά και τα υπόλοιπα τμήματα της Επιχείρησης (Σχολή Χορού, Τμήμα παραδοσιακών χορών, Εικαστικό Εργαστήρι, ΚΔΑΠ), τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα, όσο και από εκπαιδευτικής άποψης. Δεν μπορεί όμως ο Σύλλογος των Μουσικών του να διατείνεται ότι το Ωδείο στηρίζει την επιχείρηση, καθώς τα έσοδά τους είναι υποπολλαπλάσια των εξόδων τους», τονίζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι και εκφράζουν την άποψη πως «η διαδικασία μετάβασης θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και επίπονη, χωρίς να έχουν δοθεί από το υπουργείο οι απαραίτητες αποσαφηνίσεις και γνωρίζοντας ότι οι υπηρεσίες του Δήμου που θα ασχοληθούν είναι ήδη υποστελεχωμένες και με μεγάλο όγκο εργασιών που τρέχουν». Προειδοποιούν πως «η οριζόντια κατάργηση και η λύση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων θα είναι προβληματική στην πορεία της και καλό θα είναι ο Δήμος Ιωαννιτών να λάβει υπόψη πριν προχωρήσει σε κάποια απόφαση τα κριτήρια βιωσιμότητας, ευελιξίας και αποτελεσματικότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία της Κοινωφελούς Επιχείρησης στην πόλη μας». Καταλήγοντας, αναφέρουν πως «η κατάργηση και η μεταφορά στον Δήμο Ιωαννιτών σε μια νύχτα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης και του Δήμου», ενώ «τo προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, θα μεταφερθεί αυτοδικαίως και θα κατανεμηθεί, με την ίδια σχέση εργασίας ή έργου».

Υπενθυμίζουν δε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή δήλωσε δημόσια σε ερώτηση σε ειδησεογραφικό ιστότοπο ότι «η παράταξή μας δεν μπορεί να συναινέσει στην πρόβλεψη για κατάργηση των  Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Κοινωφελών Επιχειρήσεων, αλλά και  των σχολικών επιτροπών… Ο  ΟΚΠΑΠΑ και το Πνευματικό Κέντρο έχουν δεκάδες δομές που στηρίζουν και  λειτουργούν. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η διατάραξη της κανονικότητάς  τους θα εγείρει πολλά και μεγάλα ζητήματα».