Πλήθος επισκεπτών θα δεχθούν για το τριήμερο η πόλη και τα ορεινά

«ΜΑΓΝΗΤΗΣ» Ο ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ! 

Υψηλές οι πληρότητες στα καταλύματα

• Σε ανοδική τροχιά είναι και ο συνεδριακός τουρισμός, λέει στον «Π.Λ.» ο Στάθης Σιούτης

• Από τη νέα χρονιά τα νεότερα για την παραχώρηση του Αεροδρομίου…

PARALIMNIO MOLOS KOSMOS KARABAKI

• Με καλούς «οιωνούς» ξεκινάει η χειμερινή τουριστική περίοδος για τον Νομό Ιωαννίνων, αφετηρία της οποίας αποτελεί ουσιαστικά ο εορτασμός της 28η Οκτωβρίου, ο οποίος δίνει την ευκαιρία για «απόδραση» από τα μεγάλα αστικά κέντρα, αυτή τη φορά προς τα ορεινά.

Οι πληρότητες στα καταλύματα της πόλης και των δημοφιλών ορεινών οικισμών είναι υψηλές όπως ανέφερε χθες ο Στάθης Σιούτης, πρ. πρόεδρος και νυν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, με τους Θεσσαλονικείς να είναι οι πρώτοι επισκέπτες που καταφθάνουν λόγω της χθεσινής επίσημης αργίας στη συμπρωτεύουσα. Ώθηση εξάλλου στην επισκεψιμότητα δίνουν τα μεγάλα συνέδρια που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα στην πόλη. Πάντως, οι τουριστικοί δείκτες επηρεάζονται άμεσα και από το Αεροδρόμιο, το οποίο καταγράφει φέτος ανοδική πορεία. Η διαφαινόμενη παραχώρησή του, ωστόσο, εκτιμάται πως μπορεί να το «απογειώσει» τα επόμενα χρόνια. 

Στο μεταξύ, παγωμένο παραμένει το ζήτημα του υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα, παρόλο που η εταιρία η οποία θα πραγματοποιεί τις πτήσεις εμφανίζεται έτοιμη να εντάξει τα Γιάννενα στο πρόγραμμά της. 

Yψηλές πληρότητες

Υψηλές πληρότητες που κυμαίνονται γύρω στο 90% για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου που αρχίζει σήμερα παρουσιάζουν τόσο τα καταλύματα των Ιωαννίνων όσο και τα ορεινά του Νομού όπως το Ζαγόρι, το Μέτσοβο, η Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα, τόνισε χθες ο Στάθης Σιούτης, προσθέτοντας πάντως πως υπάρχουν ακόμη κάποια δωμάτια για όσους επιλέξουν την περιοχή μας για μία μικρή φθινοπωρινή ανάπαυλα. «Η εύκολη πλέον πρόσβαση, το μοναδικό φυσικό τοπίο της Ηπείρου, η δυνατότητα ημερήσιων αποδράσεων και η γαστρονομία αποτελούν μαγνήτη για τους επισκέπτες», ανέφερε με έμφαση. Οι τιμές απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια, ξεκινώντας το δίκλινο με πρωινό από τα 65 ευρώ και φτάνοντας τα 180 – 190 ευρώ στα πολυτελή ξενοδοχεία και τα boutique hotels, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στα Γιάννενα. 

 Πλήγμα ο πόλεμος

Οι επισκέπτες του τριημέρου θα είναι κυρίως Βορειοελλαδίτες και Αθηναίοι, με τους πρώτους να έχουν φτάσει ήδη στην περιοχή μας, καθώς για τη Θεσσαλονίκη η χθεσινή ήταν επίσημη αργία, οπότε δεν είναι λίγοι όσοι πήραν και μία μέρα άδειας κάνοντας τετραήμερο!

Καλή αναμένεται να είναι η εικόνα όσον αφορά στην επισκεψιμότητα προς την Ήπειρο γενικότερα και το επόμενο διάστημα, αν και ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει ως αποτέλεσμα να διακοπεί απότομα η ροή Ισραηλινών επισκεπτών, ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί σημαντικά. «Τα δυσάρεστα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αποτελούν πλήγμα για τον ντόπιο κλάδο του τουρισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούτης. 

Ανοδικά τα συνέδρια

Πάντως, σε ανοδική τροχιά είναι και πάλι για τα Γιάννενα ο συνεδριακός τουρισμός, έπειτα από μία δύσκολη τριετία εξαιτίας της πανδημίας. Όπως σημείωσε ο πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, ήδη φιλοξενήθηκαν στην πόλη τρία σημαντικά ιατρικά συνέδρια, ενώ αρχές Νοεμβρίου θα ακολουθήσει και τέταρτο. Πρόκειται για Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας, με αφορμή το οποίο θα έρθει στα Γιάννενα ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιστημόνων, που αναμένεται να γεμίσουν όλα τα ξενοδοχεία της πόλης! «Για τον τουριστικό κλάδο του Νομού μας η διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων είναι καίριας σημασίας, καθώς μέσω αυτών έρχονται για τριήμερα ή τετραήμερα χιλιάδες επιστήμονες», ανέφερε ο κ. Σιούτης.  

Το Αεροδρόμιο

Άρρηκτα συνδεδεμένο με την τουριστική κίνηση στο Νομό μας και τη γύρω περιοχή είναι το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το οποίο, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», μέσα στο πεντάμηνο Μαΐου – Σεπτεμβρίου παρουσίασε αύξηση στην επιβατική του κίνηση της τάξης του 48,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση που άγγιξε το 78,3% παρουσίασε η έλευση ιδιωτικών αεροσκαφών μέσα στην ίδια περίοδο. 

Χαρακτηριστικό της ανοδικής πορείας των δεικτών που σχετίζονται με την επιβατική κίνηση  είναι το γεγονός ότι η αεροπορική εταιρία «Apollo», η οποία συνδέει τα Γιάννενα με τις Σκανδιναβικές χώρες, επιμήκυνε κατά μία εβδομάδα τις πτήσεις της. Αντί για τις 15 Οκτωβρίου, αυτές τελικά σταμάτησαν την περασμένη Δευτέρα ενόψει χειμερινής περιόδου. 

Εδώ όμως υπάρχει μία σημαντική εκκρεμότητα, η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη γραμμή Γιάννενα – Ηράκλειο Κρήτης, καθώς ο προηγούμενος απέβη άγονος. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να οριστούν νέες διοικήσεις, πρόεδροι και διοικητικά συμβούλια, στους αρμόδιους για το θέμα φορείς, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ). 

 Προς παραχώρηση!

Φυσικά, ο τοπικός Αερολιμένας, παρά τη βελτίωση στα νούμερά του, απέχει ακόμη πολύ από άλλα αεροδρόμια της χώρας, όπως, για παράδειγμα τα πιο κοντινά, αυτά της Κέρκυρας και του Ακτίου. 

Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει με την παραχώρησή του μαζί με τα υπόλοιπα 21 περιφερειακά Αεροδρόμια που παραμένουν ακόμα υπό κρατικό έλεγχο. Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Γρηγόρη Δημητριάδη, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 22 Αερολιμένων θα τρέξει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, δηλαδή σε λίγους μήνες από σήμερα και το ενδιαφέρον για την απόκτησή τους είναι ήδη μεγάλο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Σιούτης, η παραχώρηση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων είναι σημαντική υπόθεση για την περαιτέρω αναβάθμισή του. Μάλιστα, σημείωσε πως όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο, με δεδομένο το γεγονός ότι σε ένα χρόνο ολοκληρώνεται το νέο Αεροδρόμιο στον Αυλώνα της Αλβανίας, το οποίο θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά για την περιοχή μας! Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 22 περιφερειακά Αεροδρόμια σχεδιάζεται να παραχωρηθούν για 40 χρόνια. 

Περί υδροπλάνων…

Στο μεταξύ, στασιμότητα παρατηρείται στα Γιάννενα όσον αφορά στο πολυσυζητημένο ζήτημα της χωροθέτησης και λειτουργίας υδατοδρομίου στη λίμνη, που θα επιτρέψει τη δρομολόγηση πτήσεων υδροπλάνων. Η εταιρία «Hellenic Sea Planes» που τρέχει το ζήτημα των υδατοδρομίων έχει φέρει ήδη στη χώρα μας το πρώτο ιδιωτικό υδροπλάνο, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να φέρει άλλα δύο. Ο σχεδιασμός της είναι ένα από τα πρώτα δρομολόγια που θα εκτελέσει να είναι το Γιάννενα – Κέρκυρα, όμως για να γίνει αυτό η νέα Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων θα πρέπει να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, καθώς υδροπλάνα χωρίς υδατοδρόμιο δεν μπορούν να έρθουν στην Παμβώτιδα.