ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ‘40

Κορυφώνονται στα Γιάννενα οι εορτασμοί για την επέτειο του ΟΧΙ • Θα παραστούν Κ. Τασούλας και Μ. Κεφάλα

• Στις 12 μ. η παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους κεντρικούς δρόμους

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών σε Κλεισούρα – Βουλιαράτες…

ROLOI MERARXIA SHMAIA

• Το Έπος του 1940 – 41, οι σπουδαιότερες «σελίδες» του οποίου γράφτηκαν στα ελληνο - αλβανικά βουνά, τιμάται σήμερα στην Ήπειρο με σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα κορυφωθούν με τις καθιερωμένες παρελάσεις.

Στα Γιάννενα είναι όλα έτοιμα για τους εορτασμούς, στους οποίους θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα. Εξάλλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας θα μεταβεί στην Αλβανία, προκειμένου να παραστεί στις τελετές μνήμης που θα γίνουν σήμερα στα στρατιωτικά κοιμητήρια στην Κλεισούρα και τους Βουλιαράτες. Επετειακοί εορτασμοί θα γίνουν επίσης στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. 

Λόγω των επετειακών εκδηλώσεων, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο της πόλης και μέχρι την ολοκλήρωση της παρέλασης.  

Εορτασμοί στα Γιάννενα

Με σύμμαχο τον καιρό αναμένεται να γίνουν σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις στα Γιάννενα, οι οποίες θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων - οδηγών, αναπήρων - θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων, τμημάτων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας που θα λάβει χώρα στην Κεντρική Πλατεία με ώρα έναρξης τις 12 μ.. Λόγω των εργασιών ανάπλασης της Πλατείας, οι παρελαύνοντες θα κινηθούν από τη Λεωφόρο Δωδώνης προς τη Κάτω Πλατεία μέσω του ρεύματος ανόδου, ενώ η εξέδρα των επισήμων θα τοποθετηθεί πάνω στο ρεύμα ανόδου. 

Οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν στις 7.30 π.μ. με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες εκκλησιών και με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της στρατιωτικής μουσικής να παιανίζουν θούριους και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης. Στις 8 π.μ. θα γίνει η επίσημη έπαρση σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας Πεζικού και θα ακολουθήσει στις 10.30 π.μ. επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, ενώ η επετειακή ομιλία θα γίνει από την Dr Μαρούλα Παπαευσταθίου - Τσάγκα, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Ιωαννίνων. Στις 11.15 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων, θα γίνει  κατάθεση στεφάνων και οι εορτασμοί θα κλείσουν με την παρέλαση. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των επετειακών εκδηλώσεων, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή σήμερα στο κέντρο των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, από τις 7 π.μ. και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων θα ισχύσει απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων στη Λεωφόρο Δωδώνης, από τη Στρατολογία μέχρι την Αβέρωφ, στην οδό Αβέρωφ και στις Πλατείες Πύρρου και Γ. Παπανδρέου. Από τις 9 π.μ. και μέχρι το τέλος της παρέλασης θα διακοπεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Δωδώνης, από τη Στρατολογία μέχρι την Αβέρωφ, στην οδό Αβέρωφ, στις Πλατείες Πύρρου και Γ. Παπανδρέου και σε τμήματα των οδών 28ης Οκτωβρίου, Βλαχλείδη, Σπύρου Σπύρου, Μπιζανίου, Κάνιγγος και Κρυστάλλη.  Αντίστοιχες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τις 7 π.μ. και στην οδό Μητροπόλεως. 

Στον Δήμο Ζίτσας

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποιεί ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς των Κοινοτήτων. Σήμερα, ανήμερα της εθνικής επετείου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παρέλαση στην έδρα του Δήμου, την Ελεούσα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 10 π.μ. θα γίνει επίσημη δοξολογία στον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και εκφώνηση πανηγυρικού από τη Δ/ντρια του ΓΕΛ Ελεούσας «Κων/νος Ασώπιος» Μαρία Μάντζιου, στις 10:45 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων  και στις 11:45 π.μ. θα ακολουθήσει παρέλαση στην πλατεία Δημαρχείου. 

Από τις 8 π.μ. λόγω των επετειακών εκδηλώσεων θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης και της κυκλοφορίας οχημάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας της Ελεούσας, από το ύψος του Γυμνασίου και Λυκείου και έως τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ελευθερίας. 

Στην Κόνιτσα

Στην ακριτική Κόνιτσα σήμερα, ώρα 7:30 π.μ. θα ηχήσουν χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τις εκκλησίες της πόλης. Θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στις 8:30 π.μ. θα γίνει έπαρση της Σημαίας  στη Λ.Α.Φ.Κ.. Στις 10 π.μ. θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία στον Ναό Αγ. Κοσμά και στις 10:30 π.μ. θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων μπροστά από το Δημαρχείο και κατάθεση στεφάνων από Αρχές, Συλλόγους και Σωματεία. Θα γίνει απόδοση τιμών με μέριμνα 583 Μ/ΤΟ και ομιλία μικρής διάρκειας από τον Ιωάννη Λάμπρο, Διευθυντή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας με θέμα «28η Οκτωβρίου! Μνήμη και Ιστορία». Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει δεξίωση για όλους στο Δημαρχείο και στις 11.15 π.μ. θα γίνει παρέλαση μαθητών και μαθητριών και Τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, στις 12:30 μ.μ. θα ακολουθήσουν στην κεντρική πλατεία Κόνιτσας παραδοσιακοί χοροί από τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.

Στη Μονή Σωσίνου

Mε την αναπαράσταση της ιστορικής Μάχης του Καλπακίου κορυφώθηκαν χθες οι επετειακοί εορτασμοί στον Δήμο Πωγωνίου.  Σήμερα, Σάββατο πέφτει η «αυλαία» στη Μονή Σωσίνου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 8 π.μ. Θεία Λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμό του Δημάρχου Πωγωνίου Κων/νου Καψάλη και ομιλία από τον κ. Θωμά Δημητρίου, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940: Οι πρώτες μέρες του πολέμου μέσα από μαρτυρίες των κατοίκων και των στρατιωτών της περιοχής». Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.