Καλό το ξεκίνημα της χειμερινής σεζόν, αλλά αβέβαιη η συνέχεια

ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΜΠΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!

Ανησυχούν οι επαγγελματίες του Ζαγορίου από την απουσία φέτος επισκεπτών από Ισραήλ

• Δράσεις για προσέλκυση εταιριών χαμηλού κόστους στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων ζητάει ο Στ. Σιούτης

Σε εκδήλωση προβολής στη Βουδαπέστη συμμετείχε η Περιφέρεια

PEZOPORIA

• Σε σημείο καμπής βρίσκεται τουριστικά η Ήπειρος κατά την έναρξη της χειμερινής τουριστικής περιόδου που για την περιοχή μας παραδοσιακά είναι εκείνη με τους περισσότερους επισκέπτες. 

Το άτυπο ξεκίνημά της ήταν καλό, χάρη στην Εθνική Επέτειο, όμως η συνέχεια προβληματίζει, καθώς αυτή τη φορά απουσιάζουν εντελώς οι Ισραηλινοί επισκέπτες.

Το κενό που αφήνουν είναι μεγάλο, ειδικά για περιοχές όπως το Ζαγόρι, που τα τελευταία χρόνια δέχονταν σταθερά τέτοια εποχή μεγάλο αριθμό επισκεπτών από το Ισραήλ, γεγονός που ανησυχεί τους ντόπιους επαγγελματίες του τουρισμού. Στο μεταξύ, με τη λήξη της θερινής περιόδου και τη διακοπή των πτήσεων από το εξωτερικό, το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων επιστρέφει σε μία «κανονικότητα» που δεν βοηθάει την περιοχή μας κι αυτό τη στιγμή που η γειτονική Αλβανία γίνεται ακόμα πιο εύκολα και οικονομικά προσβάσιμη χάρη στην έναρξη πτήσεων της εταιρίας Ryanair. Για να ανατραπεί ο αρνητικός αυτός συσχετισμός, ο Στάθης Σιούτης,  στέλεχος της Ένωσης Ξενοδόχων, προτείνει ένα επιθετικό αεροπορικό marketing για την προσέλκυση εταιριών χαμηλού κόστους.

Πάντως, η Περιφέρεια συνεχίζει τις δράσεις προβολής της Ηπείρου ως προορισμού στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή της σε ειδική τουριστική εκδήλωση στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. 

Το Ισραήλ αφήνει κενό!

Μπορεί οι πληρότητες στο Ζαγόρι, όπως και στον υπόλοιπο Νομό, να ήταν υψηλές τις προηγούμενες ημέρες που ουσιαστικά σηματοδότησαν την άτυπη έναρξη της χειμερινής τουριστικής περιόδου, όμως ξενοδόχοι και επαγγελματίες του τουρισμού δηλώνουν ανήσυχοι για τη συνέχεια και αυτό επειδή η περιοχή μας θα στερηθεί φέτος σημαντικό αριθμό επισκεπτών. 

Πρόκειται για τους Ισραηλινούς, οι οποίοι συνέρρεαν μαζικά τα τελευταία πέντε χρόνια, τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες, είτε ανά ζευγάρια, είτε μεγαλύτερες παρέες, είτε και ομάδες πολλών ατόμων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Businessnews.gr» που επικαλείται δηλώσεις ξενοδόχων της περιοχής, οι επισκέπτες από το Ισραήλ έρχονταν για πεζοπορικό και φυσιολατρικό τουρισμό, οργανώνοντας και εκδρομές σε όλα τα γύρω χωριά. Αυτό σήμαινε επιχειρηματική κινητικότητα τόσο στα ξενοδοχεία τους, όσο και στα υπάρχοντα μαγαζιά εστίασης, δώρων κλπ.. Ωστόσο, με την πολεμική σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας όσες κρατήσεις υπήρχαν για φθινόπωρο ακυρώθηκαν, ενώ δεν προβλέπεται αυτό το κενό σε επισκέπτες να καλυφθεί, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, από Έλληνες ή τουρίστες άλλων εθνικοτήτων.

Το πλήγμα που θα επιφέρει στον τοπικό τουριστικό κλάδο η απότομη διακοπής της εισροής Ισραηλινών επισκεπτών είχε επισημάνει προ καιρού και ο «Π.Λ.» με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. 

Αεροπορικό marketing

«Ηρεμία» επικρατεί πλέον στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων μετά τη διακοπή των πτήσεων από το εξωτερικό ενόψει χειμώνα. Και κάπως έτσι θα κυλήσουν όλοι οι επόμενοι μήνες ως τα μέσα περίπου της άνοιξης. Μπορεί να αλλάξει κάτι; Σύμφωνα με τον Στάθη Σιούτη, πρ. πρόεδρο και μέλος σήμερα του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων πρέπει να λάβουν χώρα στοχευμένες ενέργειες προώθησης, ένα καλά σχεδιασμένο αεροπορικό marketing, με στόχο να ενταχθεί επιτέλους και το τοπικό Αεροδρόμιο σταθερά στους προορισμούς αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.

Όπως επισημαίνει σε κείμενό του που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, «η αεροπορική βιομηχανία αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο της τουριστικής αλυσίδας, άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής, ενώ με συγκεκριμένες ενέργειες μπορούμε να επιτύχουμε θετικές εξελίξεις για τον προορισμό μας». Σύμφωνα με τον κ. Σιούτη, «ο τουρισμός στην περιοχή μας βρίσκεται σε ιδιαίτερες συνθήκες καθώς έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος μετά την πανδημία του κορωνοϊού και κερδίζει συνεχώς σε δημοφιλία στον εσωτερικό τουρισμό. Παρά ταύτα, απαιτούνται πολλές ενέργειες για να εδραιωθεί καλά και, ενώ παρουσιάζει ενδιαφέρον ως διεθνής προορισμός, οι ευκαιρίες που έχουν προκύψει έμειναν, δυστυχώς, αναξιοποίητες». 

«Άλματα» η Αλβανία!

Ο Στ.Σιούτης υπενθυμίζει επαφές που είχε η Ένωση Ξενοδόχων με την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair για να εντάξει το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων στα δρομολόγιά της, καθώς και το αντίστοιχο ενδιαφέρον που είχε δείξει και έτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, η Wizzair, ενώ σημειώνει πως αναμενόταν να συμπεριληφθεί και ο Νομός Ιωαννίνων στο πρόγραμμα στήριξης του χειμερινού τουρισμού από το υπουργείο Τουρισμού. Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν έγινε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Την ίδια ώρα, σημειώνει, η γειτονική Αλβανία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής ως τουριστικός προορισμός, ενώ είναι πλέον εύκολα και οικονομικά προσβάσιμη από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με τα 17 νέα δρομολόγια που ξεκινά η Ryanair. «Όλα αυτά, αντί να αποθαρρύνουν, θα έπρεπε να κινητοποιήσουν ενεργά την Πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς, ώστε με στοχευμένες ενέργειες να ανοίξουν τον δρόμο για να ενταχθεί επιτέλους και το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων σταθερά στους προορισμούς αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους», τονίζει ο κ. Σιούτης και προσθέτει: «Μια από αυτές είναι η διαφημιστική προβολή (marketing agreement) αεροπορικών προορισμών, η οποία θα αποτελέσει μια ενεργητική και στοχευμένη τουριστική στρατηγική που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της εποχικότητας του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου». 

«Δεν είναι ακατόρθωτο…»

Καταλήγοντας υποδεικνύει ως παραδείγματα τον Δήμο Κεφαλλονιάς ο οποίος υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία χαμηλού κόστους Jet2 για την ψηφιακή προβολή του προορισμού, με σκοπό την έναρξη πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Μαγνησίας που υπέγραψαν σύμβαση για την ψηφιακή προβολή του προορισμού  με την εταιρία χαμηλού κόστους Eurowings, με σκοπό την έναρξη αεροπορικών συνδέσεων με τη Γερμανία. «Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ούτε σενάριο φαντασίας ούτε είναι ακατόρθωτο αλλά για να γίνει χρειάζεται ουσιαστική διάθεση από πολλούς φορείς και όχι την καλή θέληση ορισμένων μόνον ατόμων», καταλήγει. 

Προβολή στη Βουδαπέστη

Προωθητικές ενέργειας για την Ήπειρο σε τουριστικό επίπεδο γίνονται πάντως στο εξωτερικό με βασικό διοργανωτή την Περιφέρεια, η οποία συμμετείχε σε πρόσφατη ειδική εκδήλωση στη Βουδαπέστη. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Έλληνας Πρέσβης στην Ουγγαρία, στελέχη της εκεί Πρεσβείας και του ΕΟΤ. Ο Πρέσβης Εμ. Αποστολάκης, στον χαιρετισμό του μίλησε με ενθουσιασμό για την Ήπειρο και τα «κρυμμένα μυστικά της», έκανε ειδική αναφορά στη φιλοξενία των κατοίκων, την δυνατότητα που έχει ο επισκέπτης να συνδυάσει διακοπές στο βουνό και τη θάλασσα, δήλωσε λάτρης του πολιτισμού, της φύσης και της αυθεντικής ομορφιάς των παραδοσιακών οικισμών αλλά και της τοπικής κουζίνας. Από την πλευρά του ο  Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Φώτιος Φώτης αναφέρθηκε στις πολλές και διαφορετικές επιλογές που προσφέρει η Ήπειρος στους επισκέπτες της, καλώντας τους Ούγγρους να την εντάξουν στα τουριστικά πακέτα που προφέρουν στους πελάτες τους, ενώ η Προϊσταμένη του ΕΟΤ Στ. Σκαλτσή χαρακτήρισε την Ήπειρο εξαιρετικό προορισμό για διακοπές, περιγράφοντάς τον ως «απρόσμενα όμορφο και εντυπωσιακό κάθε εποχή του χρόνου, που καλύπτει όλα τα ενδιαφέροντα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος Τουριστικών Γραφείων και κορυφαία στελέχη των δύο μεγαλύτερων τουριστικών πρακτόρων της Ουγγαρίας καθώς και εκπρόσωποι ΜΜΕ της Βουδαπέστης.  Την παρουσίαση της «Ηπείρου των 4 εποχών» έκανε ο Αντώνης Ζυγούρης, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάργας, ο οποίος μίλησε για τις ξενοδοχειακές υποδομές της περιοχής, την άνετη κι ασφαλή πρόσβαση μέσω των δυο σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων και των αεροδρομίων Ιωαννίνων και Ακτίου, καθώς και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας που προσφέρονται στους επισκέπτες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Ελληνικές γεύσεις, τις οποίες απόλαυσαν οι  παρευρισκόμενοι και ακολούθησαν B2B συναντήσεις μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων, των εκπροσώπων της Περιφέρειας και του εκπροσώπου των ξενοδόχων της Ηπείρου.