Σειρά παρεμβάσεων σε πολλά πεδία στο νέο φορολογικό Νομοσχέδιο…

ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ!

Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Έξι προτάσεις παρουσίασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

ELEGXOS GIA FORODIAFYGH

• Σειρά μέτρων σε πολλά πεδία λαμβάνει η Κυβέρνηση στη σκληρή μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία στερεί το Κράτος από σημαντικά έσοδα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κοινωνία και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών. Στις παράλληλες αυτές παρεμβάσεις - από τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ και την Εφορία, μέχρι τις ρυθμίσεις εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων και τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων - στάθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το νέο φορολογικό Νομοσχέδιο. 

Οι ελευθ. επαγγελματίες 

Στο… μικροσκόπιο μπαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με το οικονομικό επιτελείο να προχωράει σε εξορθολογισμό της φορολόγησής τους, καθώς παρατηρείται η τάση μεγάλη μερίδα να δηλώνει εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, με αποτέλεσμα τα βάρη να μετακυλίονται στους λοιπούς συνεπείς φορολογούμενους. 

«Δεν γίνεται επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμα και από τον κατώτατο μισθό! Με άλλα λόγια, ο εργοδότης να εμφανίζεται συχνά να εισπράττει πολύ λιγότερα χρήματα από ότι ο υπάλληλός του, από ό,τι ο εργαζόμενός του», τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια τολμηρή παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.

Έτσι, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού (διαμορφώνεται στα 10.920 ευρώ).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη αποκτούν και ένα σημαντικό επιπρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια. Γιατί, παράλληλα, όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από αυτό το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%.

Σημαντικές παρεμβάσεις 

Οι παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που ανακοινώθηκαν το Σεπτέμβριο και υλοποιούνται με το νομοσχέδιο είναι:

- Υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.

-Απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων - το τίμημα θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

-Αύξηση του προστίμου για χρήσης μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής

- Καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

- Ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων

- Διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Οι υπόλοιπες τέσσερις παρεμβάσεις προχωρούν κανονικά και δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, γιατί δεν χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση, είναι: ● Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024. ● Η επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν. ● Η ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους. ● Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 (έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ).

Περισσότερα εργαλεία

Σημαντική βοήθεια στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα δώσει και η τεχνολογία, μέσω περισσότερων διασταυρώσεων τις οποίες είναι σε θέση πια να κάνει η ΑΑΔΕ.

Επίσης και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν κάθε μορφής περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Ήδη είναι διαθέσιμη η νέα ψηφιακή πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών που δίνει πλέον τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα.

Έξι προτάσεις από ΤτΕ

Στο μεταξύ, τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την πάταξη της φοροδιαφυγής παρουσίασε χθες ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, στο 19ο Tax Forum, με θέμα: «Δημοσιονομικές εξελίξεις – Καταπολέμηση Φοροδιαφυγής».

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε την ανάγκη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, σημειώνοντας ότι «η συνεπαγόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων θα δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, διευκολύνοντας μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με ταυτόχρονη προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης».

Κατά την διάρκεια τις ομιλίας του ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στους 6 άξονες πολιτικής για την πάταξη της φοροδιαφυγής: ● Περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την επέκταση της χρήσης των φορητών μηχανών διενέργειας συναλλαγών (POS) σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες. ● Παροχή κινήτρων για πληρωμές μέσω χρεωστικών καρτών, αλλά και μέσω τραπεζών. ● Παροχή κινήτρων με τη μορφή φοροαπαλλαγών για την αποκάλυψη συναλλαγών σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής, που θα αποδυνάμωναν αντίστοιχα τα κίνητρα φοροδιαφυγής (π.χ. αποτελεσματικά φορο-κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες). ● Συνέχιση της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ που διευρύνει τις δυνατότητες διαχείρισης και αξιοποίησης των πληροφοριών που συλλέγονται μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών.  ● Η σταθερότητα και περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος θα διευκολύνει τη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. ● Εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης και την καλλιέργεια φορολογικής παιδείας.