Αν και ο Υπ. Ανάπτυξης δηλώνει ότι γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα…

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΙΕΖΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ!

Να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

Σήμερα παρουσιάζονται μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

SOYPER MARKET KALATHI

Η συγκράτηση της ακρίβειας στα βασικά καταναλωτικά αγαθά αποτελεί σήμερα ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει το κυβερνητικό επιτελείο. Η ξέφρενη πορεία των τιμών πιέζει ασφυκτικά χιλιάδες νοικοκυριά και παρά τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν φαίνεται - προς το παρόν τουλάχιστον - να αποδίδουν καρπούς. 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε η Eurostat την Τρίτη στη δημοσιότητα για τον πληθωρισμό, προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα δείχνουν άνοδο, που κυρίως σχετίζεται με τις αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα. Σύμφωνα με την Eurostat λοιπόν ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στην Ελλάδα στο 3,9%, όταν τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί σε 2,4%. Αντίθετα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,9%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Εδώ και πολύ καιρό το εισόδημα των πολιτών, δεν επαρκεί πλέον ούτε για μισό μήνα (!), με τα μεγαλύτερα ποσά να πηγαίνουν για το σούπερ μάρκετ! Ο χειμώνας προμηνύεται ακόμη πιο δύσκολος, καθώς στα μηνιαία έξοδα θα πρέπει να προστεθεί και η θέρμανση, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία και για το πώς θα κινηθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το επόμενο διάστημα. Πάντως σήμερα, Πέμπτη ο Υπουργός Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την εύρυθμη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Έλεγχοι για αισχροκέρδεια

Ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει στις δηλώσεις του ότι η  αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όμως ακόμη τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για την τσέπη των καταναλωτών. Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται πλέον στους ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας, οι οποίοι έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Όπως ανέφερε χθες ο Κ. Σκρέκας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ήδη «έχουν γίνει 15.000 έλεγχοι από την παραγωγή μέχρι το ράφι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 15 εκατομμυρίων ευρώ».

Και πρόσθεσε ότι σε πολυεθνική πριν δύο εβδομάδες επιβλήθηκε πρόστιμο και σήμερα ελέγχονται 7 πολυεθνικές εταιρίες. «Έχουμε πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Το Ελληνικό Κράτος δεν υπολείπεται ελεγκτών και ελεγκτικών μηχανισμών. Εμείς θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε εταιρίες», σημείωσε ο υπουργός.

Πάντως και στην χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση ανέφερε ότι η ελληνική οικογένεια δεν θα μείνει απροστάτευτη απέναντι στην ακρίβεια. «Απορρυπαντικά, σαμπουάν, τρόφιμα, όλα τα προϊόντα που απασχολούν τα νοικοκυριά εμείς τα ελέγχουμε για το περιθώριο κέρδους», σημείωσε ο Κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι υπάρχει μια δέσμη μέτρων για μείωση των τιμών στα προϊόντα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η έκπτωση του 5% σε 323 προϊόντα για τουλάχιστον 6 μήνες, που σημαίνεται με ειδικό ταμπελάκι στα ράφια, «βοηθάει σε προϊόντα που είχαν αύξηση τιμής κατά 30% τους τελευταίους μήνες».

Αναφερόμενος στις τιμές των οπωροκηπευτικών υπενθύμισε ότι εδώ και μία εβδομάδα τα σουπερμάρκετ πρέπει να αναρτούν τις τιμές στην πλατφόρμα e-katanalotis.

 Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, απάντησε ότι πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή και οφείλει να κάνει ελέγχους. «Από την στιγμή που υπάρχει υποψία για εναρμονισμένη πρακτική από εταιρείες για τις τιμές στο ράφι, θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Εμείς δεν θέλουμε ρεπορτάζ, το ρεπορτάζ το κάνει ο καταναλωτής κάθε μέρα όταν πάει στο σούπερ μάρκετ. Θέλουμε ελέγχους. Το Υπ. Ανάπτυξης και η ΔΙΜΕΑ ελέγχουν το περιθώριο κέρδους. Έχουμε ελέγχους, επιβάλλονται και θα συνεχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα. Αυτό ενδιαφέρει τον καταναλωτή, γιατί τις επόμενες ημέρες η εταιρία στην οποία είχαμε επιβάλει πρόστιμο, μείωσε κατά 25% τις τιμές στο ράφι», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Οι δηλώσεις του υπουργού πάντως προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννη Λιανού, ο οποίος σε ανάρτησή του απαντώντας στην κριτική του Κ. Σκρέκα ανέφερε ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι αγορανομία. Μπορούμε να επιβάλλουμε πρόστιμα μόνο εάν έχει στοιχειοθετηθεί αντιανταγωνιστική σύμπραξη (π.χ. καρτέλ) ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (επιχείρηση με πλέον του 40% της αγοράς)…». 

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι που κάνει η Αρχή στην αγορά και ειδικά στις αγορές τροφίμων είναι συνεχείς!