Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το νέο φορολογικό Νομοσχέδιο…

ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΙ «ΜΙΚΡΟΙ» ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ!

- Εξαίρεση του Λιανεμπορίου από τα νέα τεκμήρια ζητά η ΕΣΕΕ

- Κινητοποίηση του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων σήμερα (2 μ.μ.)

EYRO KOMPIOYTERAKI XERI

Ένα νέο μέτωπο άνοιξε η Κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο και τις διατάξεις που αφορούν το σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. 

Τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι αντιδράσεις διάφορων κλάδων, που υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να μπαίνουν όλοι στο ίδιο… τσουβάλι και ότι θα πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση. 

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η φοροδιαφυγή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, από την άλλη όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες!

«Δεν μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να ζει με λιγότερα από τον υπάλληλό του, που αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό», τόνισε μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Υπουργός Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, όμως δεν μπορεί κάποιος και να μη λάβει υπόψιν του αυτό που επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γ. Καρανίκας, ότι ειδικά μετά την πανδημία υπάρχουν χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με πολύ χαμηλά εισοδήματα στην ελληνική αγορά των πολλών «ταχυτήτων» και των μεγάλων ανισοτήτων!

Παράλληλα, υπενθύμισε πως το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί και μετατοπίζεται συνεχώς, από κλάδους όπως η ένδυση/υπόδηση και τα έπιπλα, προς τα βασικά είδη διατροφής, ενισχύοντας τους τζίρους των σουπερμάρκετ.

Ζητούν εξαίρεση!

Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν η ΕΣΕΕ με επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ζητά την εξαίρεση του Λιανεμπορίου από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, καταρρίπτοντας το έωλο σκεπτικό της επίμαχης διάταξης. 

Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην επιστολή «πρόκειται για έναν καθόλα άδικο κεφαλικό φόρο, ο οποίος θα επιβληθεί επί δικαίους και αδίκους». Και σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «Το Λιανικό εμπόριο αποδέχθηκε εξ’ αρχής την υποχρεωτική χρήση POS, παρά το ιδιαίτερο υψηλό κόστος προμήθειάς τους αλλά και τις υπερβολικές τραπεζικές χρεώσεις. Αλλά και η πλήρης εναρμόνιση με τις υποχρεώσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων/”MyData”, κρίθηκε ως βασική προϋπόθεση μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή και ως εκ τούτου το συνεπαγόμενο κόστος, άμεσο και έμμεσο, τέθηκε σε δεύτερη μοίρα. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επικείμενη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, την υποχρεωτική αναγραφή QR code στις αποδείξεις λιανικής αλλά και την άμεση εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας δημιουργούν ένα πλέγμα πολύπλοκων ελεγκτικών διαδικασιών και διασταυρώσεων που είναι αδύνατον να παρακαμφθεί».

Η ΕΣΕΕ απευθυνόμενη στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών επισημαίνει ότι «είναι απολύτως απαραίτητη η επαναξιολόγηση από μέρους σας της επίμαχης ρύθμισης, ώστε το νέο σύστημα φορολόγησης που διαμορφώνετε, μαζί με τις πολλές, θετικές κατά κοινή ομολογία, ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της πλήρους ψηφιοποίησης των συναλλαγών και των φορολογικών ελέγχων που περιλαμβάνονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο, να συμβάλλουν συνολικά στην πολυπόθητη φορολογική δικαιοσύνη και ισονομία. Συνεπώς, η ρητή εξαίρεση των περίπου 95 χιλιάδων Αυτοαπασχολουμένων/Ατομικών επιχειρήσεων του Λιανικού Εμπορίου (ΚΑΔ 47), ο αριθμός των οποίων έχει συρρικνωθεί κατά 48,1% σε σχέση με το 2004, συνιστά τη μοναδική βιώσιμη λύση και έμπρακτη επιβράβευση του κλάδου αιμοδότη, σε όρους απασχόλησης και ΑΕΠ, της ελληνικής οικονομίας…».

Φορολογικό παράδοξο!

Σε συνάντηση που είχε προχθές ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Καρανίκας με τον Υφυπουργό Οικονομικών Χ. Θεοχάρη υπογράμμισε πως η αυθαίρετη κατηγορία ότι Έλληνες Έμποροι είναι «εκ συστήματος φοροφυγάδες» δεν είναι αποδεκτή. Όπως είπε θίγει την τιμή και την υπόληψη ολόκληρου του εμπορικού κλάδου και «προσκρούει» στη πραγματική εικόνα του Λιανικού Εμπορίου της ψηφιακής εποχής: Η εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, του pos και του mydata και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική διοίκηση καθιστούν τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων απολύτως διάφανη και ελεγχόμενη ανά πάσα στιγμή. 

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέδειξε και το «φορολογικό παράδοξο» της επίμαχης διάταξης: Ενώ αιφνιδιαστικά οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι τιμωρούνται οριζόντια ως φοροφυγάδες, στην λίστα με τα θεωρούμενα ως τα πιο «ύποπτα» για φοροδιαφυγή επαγγέλματα, που η ίδια η κυβέρνηση έχει θεσπίσει με νόμο από το 2021, δεν περιλαμβάνεται το λιανικό εμπόριο! 

Γι’ αυτό οι αποδείξεις σε εμπορικό κατάστημα που εκδίδονται μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν πριμοδοτούνται με έξτρα έκπτωση φόρου, όπως ισχύει για τα επαγγέλματα της εν λόγω Λίστας. 

Επίσης αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ που είχε αναδείξει την τριπλή παγίδα για τα έσοδα των Μμε του Εμπορίου: Μειωμένες πωλήσεις, αυξημένο λειτουργικό κόστος και εύθραυστο χρέος, σε περιβάλλον ενεργειακής κρίσης, υψηλών επιτοκίων και αδυναμίας πρόσβασης στην χρηματοδότηση.

Κινητοποίηση στα Γιάννενα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του καλεί σε κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη και ώρα 2 μ.μ. έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, αντιδρώντας στο νέο φορολογικό Νομοσχέδιο.

Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Μέσω της επιβολής τεκμαρτού εισοδήματος στις 10.920 ευρώ (βασικός μισθός), εκτινάσσεται η ελάχιστη φορολογία στα 1.590 ευρώ τον χρόνο (1.102 φόρος εισοδήματος, 487 τέλος επιτηδεύματος). Η φορολογία αυτή θα προσαυξάνεται με διάφορους αλγόριθμους. Π.χ. για επαγγελματία με 3 τριετίες επαγγελματικής δραστηριότητας, το τεκμαρτό διαμορφώνεται στις 14.196, δηλαδή μίνιμουμ φορολογία 2.300 ευρώ περίπου! Πρόκειται για ένα απροκάλυπτο χαράτσωμα που θα οδηγήσει χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες σε νέες περιπέτειες, χρέη και λουκέτα».