Μεταβιβάζεται και το υπόλοιπο 25% στην ίδια εταιρική «ομπρέλα» με την «ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα»

Η VIVARTIA ΝΕΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΤΗ «ΔΩΔΩΝΗ»!

- Μέχρι τέλος του έτους η ολοκλήρωση της εξαγοράς…

- Θεωρείται σίγουρη η συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας…

DODONH ERGOSTASIO FORTHGO

Έχουν αλλάξει πολλά από το μακρινό 1963 που ιδρύθηκε η «Δωδώνη», η οποία όμως στο πέρασμα των χρόνων έδωσε νέα προοπτική στον κτηνοτροφικό κλάδο της Ηπείρου, καταφέρνοντας μάλιστα - παρά τις μεγάλες δυσκολίες κατά διαστήματα – να δημιουργήσει ένα ισχυρό brand name στον κλάδο του γάλακτος και να αποτελεί ηγέτιδα εταιρία στις πωλήσεις φέτας ΠΟΠ, με ισχυρή παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ωστόσο, ο έντονος ανταγωνισμός και οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο γαλακτοκομικός κλάδος έχουν αλλάξει τις ισορροπίες, ενισχύοντας κυρίως τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς. 

Η Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» από το 2012 που ιδιωτικοποιήθηκε με την πώληση των μετοχών της στην SI Foods έχει περάσει από διάφορα στάδια, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με τελευταίο την είδηση ότι μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά και του εναπομείναντος 25% από την Vivartia, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες.

Να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία

Για τους Ηπειρώτες και τους χιλιάδες κτηνοτρόφους που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια την Ηπειρωτική Γαλακτοβιομηχανία λίγη σημασία έχει ποιος θα είναι στο «τιμόνι» της εταιρίας, αρκεί αυτή να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην αγορά της φέτας, αλλά και του γάλακτος, χωρίς να υπάρξουν «εκπτώσεις» στην πρώτη ύλη και κατ΄ επέκταση στην ποιότητα των προϊόντων της, τα οποία συχνά αποσπούν σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς εντός κι εκτός συνόρων. 

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η «Δωδώνη» έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στην αγορά της Κύπρου, ιδρύοντας υπερσύγχρονη εργοστασιακή μονάδα για την παραγωγή τυριών «χαλουμιού» και «αναρής» στη Λεμεσό.

Η «Δωδώνη» που είναι πλήρως ταυτισμένη με τα Γιάννενα και την Ήπειρο, με μεγάλη αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια μόλις τον περασμένο Απρίλιο εγκαινίασε, παρουσία του Πρωθυπουργού, νέες μονάδες, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ!

Μάλιστα όπως είχε τονίσει τότε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ Μιχ. Παναγιωτάκης, οι δυο αυτές μονάδες αποτελούν μερικούς πολύ σημαντικούς κρίκους στο συνολικό οικοδόμημα για την περαιτέρω διείσδυση της εταιρίας σε νέες κατηγορίες και ομάδες καταναλωτών!

Στην Vivartia το 100%!

Στο μεταξύ, το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος του έτους, φαίνεται πως θα κλείσει και η εκκρεμότητα για την εξαγορά του εναπομείναντος ποσοστού στην Ηπειρώτικη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη από την Vivartia. 

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» σε χθεσινό της δημοσίευμα ο «γάμος» θα σημάνει τη συνύπαρξη –αλλά όχι τη συγχώνευση σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα– κάτω από την «ομπρέλα» της Vivartia, της «Δωδώνης» και της «ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα» και κυρίως τη διεύρυνση του ομίλου στην κατηγορία του κορυφαίου ελληνικού τυριού, της φέτας, από πλευράς πωλήσεων και εξαγωγικής προοπτικής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η αθηναϊκή εφημερίδα, βρίσκεται στην τελική ευθεία και η έγκριση από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της σχετικής συμφωνίας εξαγοράς του 25%. 

Η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος προκαλεί ήδη αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Δωδώνης». 

Πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκαν από το διοικητικό της συμβούλιο ο Αλεξάντερ Ορλώφ και ο Ντμίτρι Ραζορένοφ, εκπρόσωποι της SI Foods που είχε εξαγοράσει τη «Δωδώνη» το 2012 και σήμερα είναι μέτοχος μειοψηφίας. 

Έτσι, πλέον, το διοικητικό συμβούλιο της «Δωδώνης» είναι πενταμελές, καθώς δεν αντικαταστάθηκαν τα παραιτηθέντα μέλη. 

Το ιστορικό…

Το χθεσινό δημοσίευμα αναφέρεται και στην πορεία, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό της Ηπειρωτικής Γαλακτοβιομηχανίας, υπενθυμίζοντας ότι πριν από δύο χρόνια το fund CVC μέσω της εταιρείας Venetiko Holdings απέκτησε το 75% της «Δωδώνης», χωρίς ωστόσο να υπάρξουν μέχρι και σήμερα διοικητικές αλλαγές, αλλά ούτε και να έχουν αναπτυχθεί οι αναμενόμενες συνέργειες. Μέσα στο καλοκαίρι ωστόσο ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της Vivartia με τη Venetiko Holdings, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Το 2012 η «Δωδώνη» πέρασε στον έλεγχο του σχήματος SI Foods (κοινοπραξία της Strategic Initiatives και της Simos Foods) αποκτώντας το 67,77% της εταιρείας που ανήκε στην Αγροτική Τράπεζα. Το 2022 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της «Δωδώνης» διαμορφώθηκε σε 149,93 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με το 2021, με την εταιρεία να εμφανίζει μειωμένα λειτουργικά κέρδη λόγω της αύξησης της τιμής του γάλακτος, αλλά και λόγω εξόδων που σχετίζονται με την αναδιοργάνωση της εταιρείας. Το 2023 η «Δωδώνη» διεύρυνε περαιτέρω τις δραστηριότητές της μέσω της εγκαινίασης δύο νέων μονάδων παραγωγής, μία για σκληρά τυριά και μία για plant-based προϊόντα.

Η Vivartia

Η Vivartia από την άλλη, μετά την εξαγορά της από το CVC, βρίσκεται σε φάση συνεχούς αναδιοργάνωσης, προκειμένου να γίνει ξανά ο μεγάλος, ισχυρός όμιλος του κλάδου των τροφίμων και της εστίασης. Μέσα στο 2022 έγινε το επαναλανσάρισμα των Everest, η επιστροφή των Goody’s στην Κύπρο, ενώ η ΔΕΛΤΑ από την πλευρά της προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά της Cold Sin με την οποία επιστρέφει στη δραστηριότητα –για την ώρα μόνο εμπορική– του παγωτού. Σε εξέλιξη, εξάλλου, βρίσκονται οι συζητήσεις για την εξαγορά από την «Μπάρμπα Στάθης» δύο ακόμη εταιρειών.