Με το νέο φορολογικό Νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε διαβούλευση…

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ!

Ουσιαστικό διάλογο για δίκαιο σύστημα, ζητούν επαγγελματικοί και επιστημονικοί κλάδοι που άρχισαν ήδη δυναμικές κινητοποιήσεις…

Ανοιχτός σε σχόλια και παρατηρήσεις δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών

ELEGXOS GIA FORODIAFYGH

• Εν μέσω αντιδράσεων από διάφορους επαγγελματικούς φορείς, δόθηκε χθες σε διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, πολλές διατάξεις του οποίου στοχεύουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της μεγάλης αυτής ελληνικής γάγγραινας που στερεί χρήματα από τα δημόσια ταμεία και κατ’ επέκταση από την κοινωνική πολιτική. 

Αρκετοί κλάδοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, ζητώντας από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει διάφορα σημεία του Νομοσχεδίου και να προχωρήσεις στις απαιτούμενες βελτιώσεις. Ήδη από τη Δευτέρα οι δικηγόροι στα Γιάννενα βρίσκονται σε καθολική αποχή, ενώ από αύριο, Πέμπτη θα ακολουθήσουν την απόφαση της Ολομέλειας για αποχή από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου μέχρι την ψήφιση του Νομοσχεδίου, για αποχή απ’ όλες τις δίκες στις 16 και 17 Νοεμβρίου, καθώς και στις 21 και 22 του μηνός.

Εκτός από τους δικηγόρους και μια σειρά από άλλους κλάδους (Πανελλήνιος Ιατρικός  Σύλλογος, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.α.) εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις, τονίζοντας ότι «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος…». 

Έως 17 Νοεμβρίου…

Το κείμενο του σχεδίου νόμου έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/minfin/?p=12178 και η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης σε δήλωσή του φάνηκε ανοιχτός σε παρατηρήσεις, σχόλια και αντιπροτάσεις, δεσμευόμενος ότι θα εξεταστούν όλα, ωστόσο έσπευσε να υπερασπιστεί το Νομοσχέδιο λέγοντας ότι πρόκειται μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. «Θα ήταν λάθος για την ίδια την κοινωνία να αλλάξει η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου και να διατηρηθούν γνωστές παθογένειες. Διότι βασική επιδίωξή μας μέσω αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει μία εντονότερη αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που υλοποιούνται είναι η υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024, το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, η διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας κ.α.

 Περιορισμός της χρήσης μετρητών

Από τις βασικές διατάξεις του Νομοσχεδίου είναι ο περιορισμός της χρήσης μετρητών:

- Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται αποκλειστικά με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής. Συμβόλαια που αναφέρουν μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά είναι άκυρα.

- Τα πρόστιμα για αγορές άνω των 500 ευρώ με μετρητά, που είναι σήμερα 100 ευρώ, αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.

Διαφάνεια στους ελέγχους

- Θεσπίζεται υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση των λογιστικών αρχείων στην ΑΑΔΕ. Ορίζεται ότι εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά στα οποία στηρίζονται δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, καθώς και ότι τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα.

-Επεκτείνονται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος  (οι τεχνικές αυτές βασίζονται σε στοιχεία, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογούμενου, κ.ά.). 

-Προβλέπεται χρηματικό μπόνους ίσο με το δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής (με ελάχιστο 100 ευρώ και μέγιστο 3.000 ευρώ) για τους πολίτες που κάνουν καταγγελίες για παραποιημένες ταμειακές μηχανές μέσω της εφαρμογής «Appodixi», οι οποίες καταλήγουν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου.

-Θεσπίζεται η δυνατότητα καταγραφής ήχου ή και εικόνας με κάμερες κατά τη διάρκεια των φορολογικών / τελωνειακών ελέγχων.

- Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για νοθεία, λαθρεμπόριο καυσίμων ή παρεμπόδιση του ελέγχου: προβλέπεται σφράγιση της εγκατάστασης για δύο χρόνια, ενώ ορίζεται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η εγκατάσταση σφραγίστηκε, δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη διακίνηση ενεργειακών προϊόντων επίσης για δύο χρόνια από τη διαπίστωση της παράβασης.

- Θεσπίζονται υποχρεώσεις για τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης («δέουσας επιμέλειας») για τη νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων στα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται. 

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Εισάγονται ρυθμίσεις για τη διασφάλιση ισότιμου ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά, τη διασταύρωση των εισοδημάτων και την ενίσχυση του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι:

• Φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ.

• Αυξάνονται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ (σήμερα το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ).

• Ορίζεται ως βραχυχρόνια η μίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα ή όχι, για χρονική διάρκεια μικρότερη των εξήντα ημερών κάθε φορά και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες, πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων

• Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων.

• Καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις, βραχυχρόνιες μισθώσεις και τουριστικές επαύλεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα. 

Η φορολόγηση των ελευθ. επαγγελματιών

Θεσπίζεται το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και η μείωση κατά 50% του τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το τεκμήριο, ενώ για όσους δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα, το τέλος μειώνεται κατά 25%. 

Βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι η προσωπική συνεισφορά κάθε ελεύθερου επαγγελματία στην ατομική του επιχείρηση δεν μπορεί να αποτιμάται σε επίπεδο χαμηλότερο από το εισόδημα του μισθωτού που πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό. Προκειμένου να μην υπάρχει εξισωτική αντίληψη, το ύψος της προσωπικής αυτής συνεισφοράς προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. 

Ορίζεται μεταβατική διάταξη με την οποία οι επαγγελματίες που θα φορολογηθούν για τα φετινά (2023) εισοδήματα με το τεκμήριο, θα πληρώσουν το 2024 μειωμένη κατά 50 % προκαταβολή φόρου.