Ζωντανοί παραμένουν στις μνήμες οι αγώνες των φοιτητών του…

ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!

Η επέτειος της εξέγερσης του 1973 τιμήθηκε χθες και στα Γιάννενα με καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο της Δομπόλη και απογευματινή πορεία

• Μηνύματα για την ανάγκη προάσπισης των δημοκρατικών κεκτημένων…

POLYTEXNEIO 2023 STEFANIA

 Τρεις διαδοχικές γενιές καλύπτει η περίοδος των 50 ετών που μεσολαβούν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 μέχρι σήμερα. 

Τα χρόνια περνούν, ωστόσο τα μηνύματα της ηρωικής εκείνης αντίστασης απέναντι στη δικτατορία των συνταγματαρχών παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. 

Αυτό τόνισαν χθες το πρωί εκπρόσωποι της πόλης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σωματείων και συνδικαλιστικών φορέων, οι οποίοι βρέθηκαν στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου της οδού Δομπόλη και κατέθεσαν στεφάνια στο ομώνυμο μνημείο. Ιδιαίτερα στάθηκαν στην ανάγκη προάσπισης των δημοκρατικών αρχών και κεκτημένων, ενώ δεν έλειψαν αιχμές για την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον εργασιακό τομέα αλλά και σε κλάδους όπως η Παιδεία, και η Υγεία. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα με καταθέσεις στεφάνων και πορεία από το ΚΚΕ, το Εργατικό Κέντρο, φοιτητικούς συλλόγους και αριστερές οργανώσεις. 

Τελετή στη Δομπόλη

Δεκάδες κόκκινα στεφάνια κατατέθηκαν χθες στο μνημείο της οδού Δομπόλη το αφιερωμένο στη φοιτητική εξέγερση του 1973, η οποία σηματοδότησε την αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία Παπαδόπουλου. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Κων/νος Σιαράβας, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, ο πρ. πρύτανης και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας, ο πρ. βουλευτής Γιάννης Στέφος κ.α.

Ζωντανά τα συνθήματα

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη σε δηλώσεις της ανέφερε πως «50 χρόνια μετά τα αγγέλματα της γενιάς του Πολυτεχνείου που διακινδύνεψε τη ζωή της και έβαλε την αρχή του τέλους για τη δικτατορία παραμένουν ενεργά. Τα συνθήματα ‘ψωμί – παιδία – ελευθερία – δημοκρατία΄ εξακολουθούν να είναι ζωντανά και θα είναι τα επίδικα των επόμενων αγώνων, των επόμενων γενεών». Ερχόμενη στο σήμερα, η κ. Τζούφη σημείωσε πως «η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή βιώνει μία πρωτοφανή ακρίβεια, επομένως το αίτημα για ψωμί παραμένει επίκαιρο, κατάλυση της δημοκρατίας και των θεσμών της σε σημαντικό βαθμό με τις παρακολουθήσεις, για τις οποίες δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική απάντηση, μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ τα ζητήματα της δημόσιας Παιδείας εξακολουθούν να είναι πρωταγωνιστικά» και κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη «το δημόσιο Πανεπιστήμιο να μείνει όρθιο γιατί αυτό ήταν που ξεκίνησε τους πολύ σημαντικούς εκείνους αγώνες οι οποίοι πρέπει να συνεχιστούν». 

Επίκαιρο το Πολυτεχνείο

• Από την πλευρά της η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου υπογράμμισε πως «ως Πανεπιστήμιο χαιρετίζουμε την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου με βαθιά επίγνωση της διαχρονικότητας των αρχών και των αξιών για τις οποίες αγωνίστηκαν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του. Γι’ αυτό και το νόημα των ημερών του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο και σήμερα δεσμεύοντάς μας στην υπεράσπιση της Παιδείας, της καινοτομίας, της έρευνας και του ελεύθερου στοχασμού».

• «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου έχουν διαχρονική αξία και είναι σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ», ανέφερε ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας και εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί τονίζοντας τα εξής: «Σήμερα που οι μισθοί των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παραμένουν καθηλωμένοι και εξανεμίζονται από τις εκρηκτικές τιμές στα βασικά αγαθά, στα καύσιμα και τους λογαριασμούς. Σήμερα που τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης όχι μόνο αμφισβητούνται, αλλά περιορίζονται ασφυκτικά ή και καταργούνται. Σήμερα που η Κυβέρνηση με τους αντεργατικούς νόμους καταργεί εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα όπως το οκτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. Σήμερα που η Κυβέρνηση πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια των λίγων και συρρικνώνει τη δημοκρατία στήνοντας μηχανισμούς παρακράτους και παρακολούθησης σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και πολίτες. Σήμερα λοιπόν οφείλουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου τη συνέχιση των αγώνων τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων». 

Κρίσιμη περίοδος…

Ο Ευάγγελος Αρλέτος, υπεύθυνος οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων, σε δήλωσή του σημείωσε πως «50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την εξέγερση των Ελλήνων φοιτητών απέναντι στη δικτατορία των συνταγματαρχών για όλους εμάς τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι ένα ορόσημο για έναν διαφορετικό κόσμο, ο οποίος σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σέβεται την ελευθερία, δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους για εργασία, Υγεία, Παιδεία, ένα κόσμο της αλληλεγγύης κα της ειρήνης. Τιμούμε όλους τους αγωνιστές, τους απλούς πολίτες, που με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια και ενότητα έδωσαν τον αγώνα για το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας». Κάλεσε δε τους νέους και τον ελληνικό λαό να είναι σε επαγρύπνηση για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.

«Το  σύνθημα ‘ψωμί, παιδεία, ελευθέρια’, παραμένει πάντα επίκαιρο για την κοινωνία μας η οποία έχει ανάγκη από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, την ίδια ώρα που η παιδεία αποτελεί το στοιχείο που εξελίσσει τις κοινωνίες και η ελευθέρια παραμένει ένα πανανθρώπινο δικαίωμα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα πολιτών Νέα Γιάννενα» και προσθέτει: «Μετά από 50 χρόνια από τον αγώνα των φοιτητών για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας ο αγώνας αυτός συνεχίζει να έχει νόημα. Σήμερα η χώρα μας διάγει μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Το ίδιο η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος. Και δυστυχώς σε τέτοιες περιόδους καιροφυλακτεί το «κακό». Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα πιο σημαντικά που πρέπει να σκεφτούμε, όλες οι κοινωνίες, είναι ότι πρέπει να σκύψουμε με ηρεμία και σύνεση στα προβλήματα των καιρών και να δώσουμε διεξόδους στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά, πάντα με όχημα τη δημοκρατία».