Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας θα γίνει σήμερα (10.30 π.μ.) στα Γιάννενα

ΟΛΟΙ ΣΤΟ…ΠΟΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ!

Άδικο και παράλογο το χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο, επαγγελματικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικοί φορείς κ.α.

Κινητοποιήσεις και σε Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα…

LOGARIASMOI FOROI KOMPIOYTERAKI

• Ημέρα κινητοποιήσεων είναι η σημερινή από πλευράς ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα παραμείνει σε διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Το επίμαχο σ/ν έχει ανεβάσει στα… κάγκελα τον κλάδο, φέρνοντάς τον σε ευθεία σύγκρουση με την Κυβέρνηση, ενώ πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς – ανεξάρτητα από κόμματα -  το χαρακτηρίζουν άδικο και παράλογο, προειδοποιώντας ότι οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο και ζητούν την απόσυρσή του. Και σε τοπικό επίπεδο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Εργατικά Κέντρα, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το ΤΕΕ Ηπείρου και επαγγελματικά σωματεία, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Εμπορικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Σύλλογος Φοροτεχνικών – Λογιστών, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων, ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών κ.α. καταφέρονται εναντίον των νέων φορολογικών μέτρων, αιχμή του δόρατος των οποίων είναι η καθιέρωση τεκμαρτής φορολόγησης για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και πορείες τόσο στα Γιάννενα, όσο και σε Άρτα, Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα. 

Η Συντονιστική Επιτροπή 

«Τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική ‘καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους’».

Αυτό τόνισαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων της χώρας με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Όπως είπαν, η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα του κλάδου αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Και αυτούς, αντί να τους στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή.

Η Συντονιστική εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα, ζητώντας την άμεση απόσυρσή τους, προαναγγέλλοντας τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά του σ/ν, τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σήμερα, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε Πανελλαδικό επίπεδο.

«Φορομπηχτικό» το σ/ν!

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο χαρακτηρίζει «φορομπηχτικό», ζητά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αποτελεί έναν οριζόντιο και αναχρονιστικό τρόπο φορολόγησης που αδικεί καταφανώς μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας» και προσθέτει τα εξής: «Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, ήτοι με εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί, πλήττει τους αδύναμους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την μεσαία τάξη, αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο τους «μεγάλους» και ισχυρούς που φοροδιαφεύγουν και φοροαποφεύγουν τεχνηέντως, μέσω φορολογικών παραδείσων».

Παράλληλα, η Νομαρχιακή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί τα ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και καλεί τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

 

Δίκαιη η αγανάκτηση

Την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου ζητάει και η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Όπως κάνει γνωστό, ο Νίκος Έξαρχος, μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΚΚΕ επανακαταθέτουν πρόταση νομού για την υπεράσπιση του εισοδήματος των επαγγελματιών και την ανακούφιση τους από τα χρέη προτείνοντας την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στους επαγγελματίες στις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 κατά προστατευόμενο μέλος και την αμετάκλητη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους.

«Είναι δίκαιη η αγανάκτηση που νιώθει κάθε αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ υποσχόταν μηδενική αύξηση φορολογίας για να υφαρπάξει την ψήφο του την επόμενη, κήρυξε τον πόλεμο ενάντιά του στο όνομα της ‘φορολογικής δικαιοσύνης’. Με το νέο νομοσχέδιο, προσθέτει άλλο ένα χαράτσι σε αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες, στις πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει το τοπικό ΚΚΕ. 

 

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Για έναν άδικο φορολογικό νόμο που επηρεάζει άμεσα τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Μάκης Χρυσοστόμου.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Χρυσοστόμου σημειώνει πως «η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία κυρίως 10 χρόνια έχει δεχθεί πλήγματα που την έχουν οδηγήσει σε οικονομικά αδιέξοδα. Προφανώς και δεν  είναι όλες οι μικρές επιχειρήσεις φοροκλέφτες όπως τους χαρακτηρίζει το εν λόγω ν/σ και από την άλλη πλευρά ούτε και όλες  οι μεγάλες επιχειρήσεις. Το γενικό τσουβάλιασμα  και οι αδικίες του νέου νόμου ενέχουν τον κίνδυνο κοινωνικής αδικίας, στοχοποίησης, αντιπαλότητας και ανατρέπει την κοινωνική ειρήνη». 

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, με αφορμή το νέο φορολογικό, να συμμετάσχουν ενεργά στη σημερινή διαμαρτυρία έξω από το μέγαρο της Περιφέρειας, με κύριο σύνθημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Καταδικάζει η ΕΕΤΕΜ

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η Επαγγελματική – Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Ιωαννίνων, τονίζοντας πως «η πλειονότητα των διατάξεών του αναμένεται να οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, στην οικονομική εξόντωση των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών - μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Η ΕΕΤΕΜ καταδικάζει την απόπειρα οικονομικού «στραγγαλισμού» ενός μεγάλου ποσοστού των μελών της και συντάσσεται με τους υπόλοιπους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, ενώ καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. 

Άρτα - Ηγουμενίτσα - Πρέβεζα

- Συλλαλητήριο ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα γίνει σήμερα, Τετάρτη και ώρα 10.30 π.μ. στην Πλατεία Κιλκίς της Άρτας. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχει, όπως ανακοίνωσε, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Άρτας Φιλιππιάδας (ΕΦΕΕΑΦ), ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών και όλων των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων. Καλεί δε τα μέλη της και όλους τους επαγγελματίες  να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση. 

- Αντίστοιχη κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα, ώρα 10.30 π.μ. και για την Ηγουμενίτσα (Πλατεία Δημαρχείου). Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας χαιρετίζει «το δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των επαγγελματιών του Νομού μας και στηρίζει το κάλεσμα των εμπορικών συλλόγων Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση». 

-Όσον αφορά στην Πρέβεζα, η συγκέντρωση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών είναι προγραμματισμένη σήμερα για τις 10 π.μ. έξω από τη ΔΟΥ της γειτονικής πόλης. Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας καλεί τα μέλη του να κλείσουν τα μαγαζιά και τα γραφεία τους απαιτώντας απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει μαζί με άλλους Συλλόγους Αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών. Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση γνωστοποιεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πρέβεζας, τονίζοντας πως «η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού».