Ξεκίνησε χθες στα Γιάννενα το τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!

Περισσότερες αρμοδιότητες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πόρους και προσωπικό θέλουν οι Περιφερειάρχες

• Αναφορές Αλ. Καχριμάνη - Απ. Τζιτζικώστα στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Στο νέο θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ αναφέρθηκε η Ν. Κεραμέως…

ENPE KAXRIMANHS 22 11 23

• Την ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να περάσει σε μία νέα εποχή στην οποία οι φορείς της, Περιφέρειες και Δήμοι, θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο ως μοχλοί περιφερειακής ανάπτυξης, επισήμαναν οι Περιφερειάρχες της χώρας, στο πλαίσιο του 9ου συνεδρίου της ΕΝ.ΠΕ που ξεκίνησε χθες στα Γιάννενα.

Τα αιτήματα προς το κεντρικό Κράτος είναι πολλά και διατυπώθηκαν όλα χθες από τους αυτοδιοικητικούς φορείς που παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν το συνέδριο. Κυριότερο όλων, η αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και η μεταφορά σ’ αυτήν νέων αρμοδιοτήτων, οι οποίες όμως θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους, προσωπικό και μέσα. Παράλληλα, κυριάρχησε το αίτημα για προσλήψεις. Στην έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η οποία εστίασε στο νέο θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ που θεσπίζει την αξιολόγηση και τη λογοδοσία τους. 

Ανάμεσα σε όσα ειπώθηκαν χθες ξεχώρισαν οι αναφορές των Αλέκου Καχριμάνη και Απόστολου Τζιτζικώστα στα έργα που είναι στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τα οποία ζήτησαν να μην απενταχθούν.

Ο Αλέκος Καχριμάνης

Κηρύσσοντας την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της ΕΝ.ΠΕ στα Γιάννενα, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης έκανε λόγο για είσοδο των Περιφερειών σε μία «νέα εποχή», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις πρέπει επιτέλους να μπούμε σε μια νέα παραγωγική περίοδο. Το έχει ανάγκη η πατρίδα μας, το έχουν ανάγκη οι πολίτες».

Όπως είπε, η νέα περίοδος σημαδεύεται από τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή, η  οποία έχει επηρεάσει άλλες λίγο, άλλες πολύ όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Ακολούθως έκανε ορισμένες επισημάνσεις, με βάση και την εμπειρία από την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, αναφέροντας πως υπάρχει το μείζον θέμα των επικαλύψεων και της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων που πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα. Όπως υπενθύμισε, στις Περιφέρειες από το 2018 ανατέθηκε η ευθύνη καθαρισμού των ποταμών κ.α., όμως για να γίνουν οι εργασίες κατά περίπτωση εμπλέκονται και Δήμοι, Διευθύνσεις Υδάτων, Κτηματική Υπηρεσία, Δασαρχεία. 

Ο κ. Καχριμάνης μίλησε και για την υποστελέχωση των Περιφερειών, λέγοντας πως συνεχίζεται και πως υπάρχουν υπηρεσίες που λειτουργούν οριακά.  

Υπάρχουν δυσλειτουργίες!

Ακολούθως αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές «δυσλειτουργίες» που παρατηρούνται στις σχέσεις της Αυτοδιοίκησης με τα υπουργεία. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ανατέθηκε στις Περιφέρειες η ευθύνη για την επίβλεψη των ΤΟΕΒ χωρίς όμως να υπάρξει μέχρι τώρα χρηματοδότηση για τις ανάγκες που υπάρχουν και σε αυτό τον τομέα. 

Μίλησε επίσης για την εκχώρηση στις Περιφέρειες της διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έργων μέχρι ενός ποσού, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της απόλυτης εφαρμογής του νόμου για τους δασικούς χάρτες, στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για τις βοσκήσιμες γαίες, στην περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων για αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων κ.α..

«Παρασκηνιακές κινήσεις…»

«Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος που αρχίζει σε  σαράντα ημέρες πρέπει να συνοδεύεται και με βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις από την Πολιτεία. Υπάρχουν οι προκλήσεις και οι δυνατότητες που δίνονται μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης,  αλλά δεν αρκούν μόνο αυτά για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών», υπογράμμισε ο Αλ. Καχριμάνης.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας πως «πληροφορηθήκαμε ότι γίνονταν παρασκηνιακές κινήσεις για απένταξη ορισμένων από αυτά, χωρίς συνεργασία, αλλά και χωρίς καν ενημέρωσή μας»! Αυτή η τελευταία φράση φανερώνει την ανησυχία της Περιφέρειας για το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Καινοτομίας, η μισή χρηματοδότηση του οποίου προβλέπεται να προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Αίτημα για Τελωνεία

Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως πρέπει να εξεταστεί σε βάθος μια ανακατανομή αρμοδιοτήτων, όπως και η κατάργηση υπηρεσιών «σφραγίδων» που υπάγονται σε διαφορετικούς φορείς (κυρίως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) και αυτές να ενσωματωθούν στις Περιφέρειες, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στην Ήπειρο, τόνισε πως είναι μια από τις Περιφέρειες της χώρας που ο πληθυσμός της φθίνει και η ύπαιθρος ερημώνει, ζητώντας ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών, που να ξεπερνούν τη γραφειοκρατία και τα προσκόμματα που προβάλλονται από διάφορες πλευρές. 

Μία  τέτοια περίπτωση, όπως είπε, είναι η μερική επαναλειτουργία των τελωνείων Δρυμάδων και Αμπελώνα, «ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των  παραμεθόριων χωριών της Ελλάδος και της Αλβανίας και να μην είμαστε εμείς η αιτία ολοκληρωτικής ερήμωσής τους». 

Άλλοι χαιρετισμοί

- Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου σημείωσε πως τα προβλήματα είναι κοινά για τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης, εστιάζοντας στον σημαντικό ρόλο των Περιφερειών, οι οποίες σχεδιάζουν το μέλλον κάθε περιοχής και διαχειρίζονται κονδύλια του ΕΣΠΑ. Σημείωσε δε πως είναι αδήριτη ανάγκη η θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. 

- Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα ανέφερε πως οι αυτοδιοικητικοί είναι εκείνοι που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον πολίτη και οι πρώτοι που έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα της καθημερινότητας, γι’ αυτό χρειάζονται εργαλεία και χρήματα προκειμένου να παράγουν έργο. Παράλληλα, σημείωσε πως τα περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ είναι τα μεγαλύτερα που έχουν εγκριθεί ποτέ. 

-Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Μάνος Κόνσολας σημείωσε πως οι Περιφέρειες μπορούν να μετατραπούν σε καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική μεγέθυνση της χώρας και χαρακτήρισε ευνοϊκή τη συγκυρία λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων που υπάρχουν από την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ζήτησε δε, μεταξύ άλλων, ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης να έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. 

-Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου κάλεσε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει τις τεκμηριωμένες προτάσεις των αυτοδιοικητικών και με αποφασιστικότητα και ταχύτητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εμποδίζουν την Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό της ρόλο. Μεταξύ άλλων, πρότεινε επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των τριών επιπέδων δημόσιας διοίκησης (Κυβέρνηση – Περιφέρειες – Δήμοι), αποκέντρωση αρμοδιοτήτων η οποία όμως θα συνοδεύεται από πόρους, προσωπικό και μέσα και μεταφορά στις Περιφέρειες συγκεκριμένων υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. 

- Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας Βέτα Πανουτσάκου έκανε λόγο για τραγική υποστελέχωση των περιφερειακών υπηρεσιών και έθεσε μία σειρά από αιτήματα συνδικαλιστικού περιεχομένου όπως προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, αποζημιώσεις και προμήθεια νέου εξοπλισμού.

- Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Δημήτρης Μαραβέλιας, αναφέρθηκε στη στενή σχέση της ΕΕΤΑΑ με τους ΟΤΑ λέγοντας πως «η συνεργασία μας με τις Περιφέρειες κρατάει από παλιά και θα πάει ακόμα πιο μακριά». Όπως είπε, η «Αυτοδιοίκηση είναι πίσω. Το Κράτος πρέπει να εμπιστευθεί περισσότερο τις Περιφέρειες που αποτελούν την ατμομηχανή για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». 

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Το πρόγραμμα του συνεδρίου συνεχίστηκε με εισήγηση του Προέδρου της ΕΝ.ΠΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος έθεσε τους βασικούς άξονες για τη μετάβαση των 13 Περιφερειών της χώρας στη νέα εποχή. 

Συγκεκριμένα, ζήτησε άμεσες προσλήψεις, ξεκάθαρες και κάθετες αρμοδιότητες, εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενίσχυση σε πόρους αλλά και καθιέρωση ενός σύγχρονου τρόπου λειτουργίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για την αναγκαιότητα μετάβασης «από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση», ζητώντας παράλληλα τη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. 

Ειδικά όσον αφορά στο θέμα των προσλήψεων, υπογράμμισε πως οι ανάγκες που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιες και άμεσες, παρατηρώντας ότι «η κινητικότητα δεν καλύπτει τις ανάγκες των περιφερειών αλλά αντίθετα δημιουργεί μείζον ζήτημα αποδυνάμωσής τους από έμπειρο στελεχιακό δυναμικό». Παράλληλα, ζήτησε οικονομική ενίσχυση, λέγοντας πως «χρειαζόμαστε ξεκάθαρες και κάθετες αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους». 

Τέλος, ξεχωριστή αναφορά έκανε στο ΕΣΠΑ 2021-2027, σημειώνοντας ότι η ΕΝ.ΠΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει για τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας τους περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους από ποτέ. Όσον αφορά δε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ζήτησε να δοθεί άμεσα παράταση των χρόνων υλοποίησης, ώστε να μην απενταχθεί κανένα έργο του. 

Η Νίκη Κεραμέως

Προτάσεις και αιτήματα άκουσε χθες από τους Περιφερειάρχες της χώρας η Νίκη Κεραμέως, η οποία βρέθηκε στα Γιάννενα για το συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ, όμως η ίδια στην ομιλία της υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλή, αποφεύγοντας δεσμεύσεις για πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα ανταποκρίνονται σ’ αυτά. 

Η Υπουργός εστίασε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ΟΤΑ τονίζοντας πως μεταξύ των πιο σημαντικών παρεμβάσεων που θεσμοθετούνται είναι η λογοδοσία και ο απολογισμός των αυτοδιοικητικών αρχών. Επισήμανε, απαντώντας και στα αιτήματα της ΕΝ.ΠΕ που έθεσε ο Πρόεδρός της, πως το υπουργείο εργάζεται για πιο γρήγορες προσλήψεις. Όπως σημείωσε, εγκρίθηκαν για το 2024, περίπου 2.200 προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση. Κάλεσε δε τους περιφερειάρχες να συνεργαστούν στο θέμα της στοχοθεσίας που συνδέεται και με την αξιολόγηση που προωθεί το υπουργείο στο δημόσιο.