Νέο κύμα αποχωρήσεων χθες από την υπό προθεσμία (;) αξιωματική αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ…ΒΑΡΑΕΙ ΔΙΑΛΥΣΗ!

Χωρίς βουλευτή τα Γιάννενα, προς νέα κοινοβουλευτική ομάδα οι 11 ανεξάρτητοι

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην Ήπειρο

SYRIZA

• Δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της πολιτικής ιστορίας της χώρας, κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίζει εικόνα διάλυσης και απόλυτης απαξίωσης, όπως αυτή που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του.

Το κλίμα, με το… καλημέρα της ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον νεοεκλεγέντα από την κομματική βάση Στέφανο Κασσελάκη, ήταν εκρηκτικό με βαθιά πόλωση - ρήξη, με αιχμηρές βολές, καρφιά, αμφισβητήσεις και δριμεία κριτική εναντίον του από βουλευτές και στελέχη. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο υπό διάλυση κόμμα, έπεσε χτες με την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της ομάδας «6+6» (της λεγόμενης ομάδας Αχτσιόγλου) της οποίας και οι εννέα βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν και χαράζουν πλέον τη δική τους πορεία απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος, με τον οποίο διαφωνούν πλήρως για τις πρακτικές που ακολουθεί.

Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν άργησε να αποτυπωθεί και σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, - με τελευταία της Pulse που παρουσιάσθηκε στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ - όπου το δείχνουν τρίτο κόμμα! Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. λαμβάνει ποσοστό 33%, έναντι 13% του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση και 12,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 9%, η Ελληνική Λύση 5%, οι Σπαρτιάτες 3% και από 2,5% η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Είναι δεδομένο, πως οι πολίτες ανεξάρτητα από κομματικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις, είναι προβληματισμένοι για την κατάσταση που παρουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στραβό το κλίμα!

Με το… καλημέρα, σχεδόν, της ανάληψης της προεδρίας από τον Στέφανο Κασσελάκη - ο οποίος εμφανίστηκε ξαφνικά στο πολιτικό προσκήνιο και κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει σημαντικό τμήμα της βάσης του κόμματος - οι επικρίσεις και οι αμφισβητήσεις στο πρόσωπό του γίνονταν όλο και πιο έντονες.

Όσο περνούσαν οι μέρες με τον νέο πρόεδρο στο τιμόνι της Κουμουνδούρου, τόσο αυξάνονταν και οι φωνές που αντιδρούσαν προς τη νέα ηγεσία. Από τους πρώτους εξάλλου που είχε επιτεθεί δημόσια στον νέο πρόεδρο, πριν καλά- καλά πετύχει την εκλογή του στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών- ήταν ο Αρτινός Στέφανος Τζουμάκας, που είπε την περιβόητη φράση «Τον φέρανε και τον φυτέψανε κανονικά, με σκοπό τη διάλυση»!  

Στην Ήπειρο…

Εν καιρώ οι αποχωρήσεις από το κόμμα πήραν εκρηκτικές διαστάσεις, το σκηνικό πόλωσης ήταν πιο έντονο και ήταν αναμενόμενο στους «πικραμένους» από την κατάσταση να βρίσκονται και πολλοί στην Ήπειρο. Πέρα από τη χτεσινή ανεξαρτητοποίηση της Μερόπης Τζούφη, που αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς βουλευτή στα Γιάννενα μετά από έντεκα χρόνια (!) παρελθόν αποτελεί εδώ και καιρό από το κόμμα ένα από τα στελέχη της «Ομπρέλας» και πρώην βουλευτής Ιωαννίνων, ο Χρήστος Μαντάς. Παράλληλα, από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν και άλλα τοπικά στελέχη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους, όπως τόνιζαν, για τη βίαιη «μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον «θολό και άνευρο σχηματισμό». Ανάμεσα σε αυτά, η πρώην υποψήφια βουλευτής Φανή Κουμπλομάτη, ο Λάμπρος Φλιτούρης, η Κατερίνα Μιτοπούλου κ.α.. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο εκπροσωπείται στη Βουλή από την βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και τον βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα.  

Η αποχώρηση των «6+6»…

Η λεγόμενη ομάδα Αχτσιόγλου, με κείμενο που εστάλη στους γραμματείς του κόμματος, γνωστοποίησε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κατώφλι του Γιαννιώτη Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα πέρασαν χτες το πρωί οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος για να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίηση εννέα βουλευτών της ομάδας των «6+6». Ανάμεσα στους βουλευτές που δήλωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, η οποία υποστηρίζει πως οι διαφωνίες με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά πολιτικές!

 Σε κείμενό τους τα 57 στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα του ότι αρνούνται να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος του κόμματος, ότι επιλέγουν το σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας». «Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο, με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο αποχώρησής τους.

Οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν είναι οι: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζειμπεκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ και Χαρίτσης Αλέξης. 

Και τρεις ευρωβουλευτές

Πέρα από τις παραιτήσεις εκπροσώπων του κοινοβουλίου από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και νέου κύματος αποχωρήσεων από στελέχη ανά την Ελλάδα, το σκηνικό διάλυσης αποτυπώθηκε και στην ευρωομάδα του κόμματος. Συγκεκριμένα, μετά τους Πέτρο Κόκκαλη και Στέλιο Κούλογλου, την παραίτησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε και ο Ηπειρώτης ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τα νέα δεδομένα…

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, ήταν η συνέχεια στο σήριαλ μιας χιονοστιβάδας αποχωρήσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέπη Πέρκα να ήταν αυτοί που άνοιξαν πρώτοι την πόρτα της εξόδου από την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ αρνήθηκαν κατηγορηματικά την προτροπή του Στέφανου Κασσελάκη να παραδώσουν την έδρα τους. Οι δυο βουλευτές μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της «Ομπρπέλας» αποχώρησαν μαζικά από το κόμμα, λόγω της ευθείας ρήξης του «ρεύματος» με τον Στέφανο Κασσελάκη. Έτσι λοιπόν, με έντεκα βουλευτές μπορεί να συγκροτηθεί ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς ο μαγικός αριθμός «10» για την συγκρότησή της καλύπτεται. Η νέα Κ.Ο. θα αριθμεί 11 βουλευτές, δηλαδή θα έχει μεγαλύτερη δύναμη από τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας. 

Επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες – ο Αλέξης Χαρίτσης, αν και αυτό μένει να επιβεβαιωθεί από τις συνεννοήσεις που θα γίνουν ανάμεσα στα στελέχη των «6+6» και της «Ομπρέλας».

 Πλέον οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες στη Βουλή διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 158 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 36, ΠΑΣΟΚ 32, ΚΚΕ 21, Ελληνική Λύση 12, «Σπαρτιάτες» 11, «Νίκη» 10, Πλεύση Ελευθερίας 6 και 14 Ανεξάρτητοι.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ…

Στο μεταξύ, τα… κομμάτια του προσπαθεί να μαζέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα συνεχή κύματα αποχωρήσεων και τα βέλη που εξαπολύονται κατά της νέας ηγετικής του ομάδας. Η πρώτη αντίδραση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μένει με 36 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αναφέρει πως «είναι δύσκολο ν' απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία». 

Όπως τονίστηκε, οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη. 

Το μαύρο – άσπρο!

Στην Κουμουνδούρου, γενικότερα, προσπαθούν να κάνουν το μαύρο- άσπρο και μη έχοντας συναίσθηση της κατάστασης και της εικόνας διάλυσης, επιμένουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός και ότι με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού!

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να ωραιοποιούν καταστάσεις, αλλά σε οργανωτικό επίπεδο χάνει πολλά από τα 42 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς και 104 από τα 302 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Το αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνονται πλέον εντελώς διαφορετικοί συσχετισμοί, καθώς και νέες «διαχωριστικές γραμμές». Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει  πλήρως το νέο πολιτικό τοπίο που δημιουργήθηκε από την πολυδιάσπαση του άλλοτε κραταιού ΣΥΡΙΖΑ…