Στις πρώτες θέσεις προτίμησης πανελλαδικά ενόψει εορτών…

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ!

Πληρότητες στο 100% αναμένουν οι ξενοδόχοι σε Γιάννενα, Ζαγόρι Μέτσοβο για τα Χριστούγεννα

- Τιμές για όλα τα βαλάντια στα καταλύματα - Μαγνήτης τα Χιονοδρομικά Κέντρα - Σχέδιο δράσης για ισόρροπη ανάπτυξη από το Υπ. Τουρισμού…

METSOBO XIONISMENO 1

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για τα Χριστούγεννα και, καθώς ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα, οι πολίτες καταστρώνουν τα σχέδιά τους για γιορτινές αποδράσεις και διακοπές, οι οποίες πάντως φέτος αναμένεται να είναι μικρότερης διάρκειας.

Ο Νομός Ιωαννίνων κατέχει για μία ακόμη φορά κορυφαία θέση στις προτιμήσεις όσων σκοπεύουν να κάνουν διακοπές μέσα στο γιορτινό δεκαπενθήμερο, με τις πληρότητες σε Γιάννενα, Ζαγόρι, Μέτσοβο να αγγίζουν ήδη το 70% προμηνύοντας πολύ υψηλή επισκεψιμότητα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.  Εξάλλου, οι τιμές στα καταλύματα απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια, ενώ βασικό ρόλο παίζουν και τα Χιονοδρομικά Κέντρα της περιοχής μας, οι πίστες των οποίων άσπρισαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Στο μεταξύ, ένα σχέδιο δράσης για ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη της χώρας με προώθηση μορφών τουρισμού όπως ο ορεινός και ο γαστρονομικός παρουσίασε η αρμόδια Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη. 

Θα κάνουν διακοπές!

Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις γενικότερες διαμαρτυρίες για την ακρίβεια οι διακοπές των Χριστουγέννων παραμένουν προτεραιότητα για μεγάλο ποσοστό πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να αποδράσουν μέσα στις γιορτές προς κάποιον χειμερινό προορισμό, έστω και αν χρειαστεί να «ψαλιδίσουν» τις ημέρες της εξόρμησής τους περιορίζοντάς την σε ένα διήμερο ή τριήμερο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ξενοδοχειακής αγοράς, με τις πληρότητες, κάθε εβδομάδα που περνά, να αυξάνονται με γοργό ρυθμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», στον Νομό Ιωαννίνων η ζήτηση για τις ημέρες των Χριστουγέννων δείχνει να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Φυσικά, όσο πλησιάζουν οι γιορτές η εικόνα ενδέχεται να αλλάξει. 

Ψηλά οι κρατήσεις

Κληθείς να σχολιάσει τις πληρότητες στα καταλύματα της περιοχής μας ενόψει γιορτών, ο πρ. πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης επισημαίνει πως «αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις αγγίζουν το 70% και από τις αρχές του Δεκεμβρίου αναμένεται να δούμε επιπλέον άνοδο».

Μάλιστα, παρατηρεί ότι, παρά το κύμα της υπερβολικής ακρίβειας, οι Έλληνες επιθυμούν πολύ να ταξιδέψουν τις ημέρες αυτές, στοιχείο ιδιαίτερα αισιόδοξο. Η πόλη των Ιωαννίνων και οι γύρω προορισμοί συγκεντρώνουν ισχυρή ζήτηση από Αλβανούς επισκέπτες, με τους Σουηδούς και τους Ιταλούς να ακολουθούν σε χαμηλότερο ποσοστό και με την αγορά του Ισραήλ να αφήνει φέτος ένα αρκετά μεγάλο κενό

Το κόστος διαμονής

«Η πόλη των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο είμαστε πλέον σίγουροι ότι θα αγγίξουν πληρότητες στο 100%», επισημαίνει ο κ. Σιούτης, με τις εκτιμήσεις για τα Τζουμέρκα να κινούνται λίγο πιο κάτω, στο 90%. Όσο για το κόστος διαμονής, αυτό ξεκινάει από τα 85 με 90 ευρώ για ένα απλό δίκλινο δωμάτιο και φτάνει μέχρι τα 250 ευρώ.

«Το ταξιδιωτικό κοινό δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση στα πακέτα διακοπών που συνήθως δίνουν τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, με συμπεριλαμβανόμενη την ημιδιατροφή και με επικρατέστερη διάρκεια διαμονής το πενθήμερο», σημειώνει και προσθέτει πως στη θετική εικόνα έχει συμβάλει η εύκολη, πλέον, προσβασιμότητα στα Γιάννενα. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα «Παραπολιτικά», οι ξενοδόχοι των ορεινών προορισμών επισημαίνουν πως στην πράξη η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη φανεί. Επιπλέον, εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι οι τιμές στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι τριπλάσιες, ακόμα και τετραπλάσιες, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ένα διαμέρισμα δεν επιβαρύνεται με λειτουργικά κόστη, όπως συμβαίνει στα ξενοδοχεία.

Χωριά - Χιονοδρομικά

Τα Γιάννενα δεν έχουν στολιστεί ακόμα για τις γιορτές, όμως αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες των γιορτών. Εξάλλου, από αρχές Δεκεμβρίου ανοίγουν τις  πύλες τους δύο Χριστουγεννιάτικα χωριά στο Λεκανοπέδιο. Το ένα είναι το «Χωριό του Άι Βασίλη» στο Ψυχαγωγικό Πάρκο Φρόντζου και το άλλο το γιορτινό Χωριό «White Christmas», το οποίο θα λειτουργήσει στον χώρο του Πανηπειρωτικού Σταδίου.

Μαγνήτη όμως για πολλούς επισκέπτες, ιδιαίτερα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, αποτελούν και τα Χιονοδρομικά Κέντρα της περιοχής μας. Τις τελευταίες ημέρες άσπρισαν οι πίστες στο Ανήλιο και τον Προφήτη Ηλία Μετσόβου αλλά και στη Βασιλίτσα. Αν συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις και το επόμενο διάστημα, τα Χιονοδρομικά σύντομα θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν κόσμο και μέσα στις γιορτές θα προκληθεί το αδιαχώρητο 

Σχέδιο για τον τουρισμό

Μία τουριστική ανάπτυξη δίκαιη και ισόρροπη, τα οφέλη της οποίας θα αφορούν ολόκληρη τη χώρα και όλους τους Έλληνες πολίτες φιλοδοξεί να πετύχει το υπουργείο Τουρισμού, μετατρέποντας τη χώρα σε πρότυπο φιλοξενίας και προορισμό αξέχαστων ταξιδιωτικών εμπειριών. 

Αυτό τόνισε η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη το περασμένο Σάββατο από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στη συνέχεια εγκαινίασε την τουριστική έκθεση Xenia. Προσδιορίζοντας τους στόχους και τη νέα στρατηγική, η κ. Κεφαλογιάννη παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, με παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα και πέραν των μηνών τουριστικής αιχμής, τη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με ποικίλες δραστηριότητες, όπως ο ορεινός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να ακολουθήσουν τη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και τη φήμη της Ελλάδας ως παγκόσμιου τουριστικού brand.

Φορολόγηση Airbnb

Εστιάζοντας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb), η επέλαση των οποίων πλήττει ευθέως των ξενοδοχειακό κλάδο, η Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι «δεδομένη» η νομοθέτηση πλαισίου κανόνων ελέγχου και φορολόγησης, με την οριοθέτηση ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών, με πρώτο την αναλογική εφαρμογή και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των τελών που υφίστανται τα ξενοδοχεία.