Σημαντικά βήματα για ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνή Ιδρύματα…

ΠΑΝΕΠ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΕΞΩ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ!

Μέσα όμως επείγει η λύση σημαντικών προβλημάτων…

Η νέα Πρύτανης Άννα Μπατιστάτου πρωτοστατεί για περαιτέρω διεύρυνση συνεργασιών με Γαλλικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα...

PANEPISTHMIO IOANNINON 1

• Ένας από τους βασικούς στόχους που είχε θέσει η νέα Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το περασμένο Ιανουάριο, ήταν η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας και της εξωστρέφειας του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, μέσω συνεργειών με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν εντάσσονται και οι νέες πρωτοβουλίες διεύρυνσης της συνεργασίας του Πανεπ. Ιωαννίνων με Γαλλικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, οι οποίες επισφραγίστηκαν με την πρόσφατη επίσκεψη της πρυτάνεως Άννας Μπατιστάτου στην Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι το δρόμο συνεργασίας με κορυφαία Ιδρύματα του κόσμου έχει ανοίξει εδώ και αρκετά χρόνια η Ιατρική Σχολή, με την Β’ Καρδιολογική Κλινική να έχει αναπτύξει καρποφόρα συνεργασία με το κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Columbia. Μάλιστα ο Διευθυντής της, διακεκριμένος καθηγητής Λάμπρος Μιχάλης σε συνέντευξή του στον «Π.Λ.» είχε αναφερθεί στα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν από παρόμοιες συνεργασίες, τόσο σε ερευνητικό, όσο και σε κλινικό επίπεδο.  

Συνεργασία με Γαλλία…

Τέτοιου είδους συνεργασίες με πολλαπλά οφέλη για το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου - το οποίο βρίσκεται συχνά στις διεθνείς λίστες κατάταξης - επιχειρεί να αναπτύξει και με ευρωπαϊκά ιδρύματα, αλλά και εγνωσμένου κύρους ερευνητικά κέντρα. Παραγωγική χαρακτηρίζεται η πρόσφατη επίσκεψη της πρυτάνεως Άννας Μπατιστάτου στη Γαλλία, καθώς οι συνεργασίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τα γαλλικά πανεπιστήμια, αλλά και μία σειρά φορέων και προσωπικοτήτων της Γαλλίας, αναθερμαίνονται και διευρύνονται, προάγοντας τη δυναμική και την καινοτομία των προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σχολιάζοντας τις επαφές που είχε στη Γαλλία η πρύτανης έκανε λόγο για σημαντικά οφέλη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Είναι στρατηγική μας προτεραιότητα η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών για συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα που φέρνουν στρατηγικές συμμαχίες, πρόσθετους πόρους, διεύρυνση της έρευνας,  διάχυση των αποτελεσμάτων και προβολή των επιτευγμάτων κάθε ακαδημαϊκής μονάδας». 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο των επαφών που είχε η Πρύτανης, καλλιεργήθηκε ο εμπλουτισμός και η εμβάθυνση των σχέσεων με το γαλλόφωνο Πανεπιστήμιο Sorbonne Université, που είναι ένας από τους παλαιότερους και επιφανέστερους εταίρους στο πρόγραμμα Erasmus, αλλά και το Université-Auvergne, που είναι ο προνομιούχος εταίρος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της συμμαχίας Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, με το οποίο το Πανεπιστήμιο συνδέεται με Πρωτόκολλο Συνεργασίας, πλέον των υπαρχουσών διμερών συμβάσεων Erasmus.

Ερευνητικά προγράμματα

Κατά τις συναντήσεις που είχε η κ. Μπατιστάτου, η οποία συνοδευόταν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευρύνθηκε η συνεργασία, αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των μετακινούμενων φοιτητών /τριών, τη διερεύνηση και τη δρομολόγηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων (και μεταπτυχιακών σπουδών), αλλά και την κοινή διαχείριση φοιτητικής πρακτικής άσκησης.

Με Κέντρα  Φιλοσοφικής Έρευνας

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στη σύνδεσή του μ’ ένα από τα πιο προβεβλημένα Κέντρα Φιλοσοφικής Έρευνας διεθνώς. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Νοεμβρίου αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η κ. Anca Vasiliu, διεθνούς κύρους φιλόσοφος, βραβευμένη με το Grand Prix de Philosophie της Γαλλικής Ακαδημίας και με τον Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής. 

Η αναγόρευση αυτή συμβάλλει στην προώθηση μιας επιστημονικής συνεργασίας, που άρχισε πριν τρεις δεκαετίες, όταν στα πρώτα ακαδημαϊκά της βήματα η κ. Vasiliu μετέβη από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια. 

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα 

Επίσης σημαντική εξέλιξη θεωρείται και η έναρξη δύο διπλών διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία με γαλλόφωνα Ιδρύματα, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών με το Université Clermont-Auvergne, και στο Τμήμα Φυσικής με το Université de Louvain. Επιπλέον δρομολογήθηκε κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με το γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - CNRS (funding Hubert Curien Partnerships). Επιπροσθέτως και αναφορικά με τη συνέργεια με το Κέντρο Φιλοσοφίας Léon Robin της Σορβόννης, αποφασίστηκε η οργάνωση ενός συνεδρίου για την αρχαία και μεσαιωνική φιλοσοφία εντός του 2024, αλλά και η οργάνωση γαλλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.

Νέα πιλοτικά προγράμματα…

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο μεταξύ των αποτελεσμάτων της επίσκεψης της κ. Μπατιστάτου συγκαταλέγεται και η διοργάνωση τριών πιλοτικών προγραμμάτων BIP (Blended Intensive Program) σε τριμερή συνέργεια με το Université Clermont-Auvergne και το Ovidius University of Constanta, ενώ συνεχίζεται σταθερά και δυναμικά η συμμετοχή των φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη διαδικασία ανάδειξης του λογοτεχνικού Βραβείου Goncourt Ελλάδος.

Ας σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la  Presse  Européenne, Paris), στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο  Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα, και στο οποίο παραβρέθηκε και μίλησε η Πρύτανης. Η συνεργασία με το Club de la Presse Européenne του Παρισιού συντελεί στην επίτευξη της εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο επίπεδο της επικοινωνίας, αλλά και της σύνδεσής του με ευρωπαϊκά μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης.  

Ζητούν λύσεις!

Είναι όμως όλα ρόδινα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων; Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς μπορεί να έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα διεθνή Ιδρύματα, συχνά να καταγράφονται επιτυχίες σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο, όμως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μελανό σημείο στην πορεία του Πανεπ. Ιωαννίνων είναι η πρόσφατη απόφαση για κατάργηση τριών Τμημάτων (Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής Άρτας, Μετάφρασης και Διερμηνείας Ηγουμενίτσας και Μηχανολόγων Μηχανικών), ενώ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στην Άρτα, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά. 

Με Όλγα Γεροβασίλη…

Η σημασία που έχει το Πανεπιστήμιο για την Άρτα, καθώς και το πολύ σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο που παράγεται εκεί, παρά τις αντίξοες συνθήκες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Πανεπιστημιούπολη Άρτας η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. Η βουλευτής συναντήθηκε με τον καθηγητή Α. Τσίνα -Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας, με τον καθηγητή Ε. Γλαβά-Κοσμήτορα της Σχολής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και με τον επίκουρο καθηγητή Μ. Σκούλιο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Και οι τρεις καθηγητές επεσήμαναν το πρόβλημα που υπάρχει για όλες τις Σχολές που είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή χρηματοδότηση βρίσκεται μόλις στο 40% απ’ ότι ήταν το 2010, παρά την τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας από τότε. Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη δημιουργίας νέας Φοιτητικής Εστίας και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντική είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των φοιτητών και η διαδραστική τους σχέση με την τοπική κοινωνία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση που επικρατεί στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών που λόγω συστηματικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, οι φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά.

Η Ολ. Γεροβασίλη δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να επιλυθεί το πρόβλημα και κάλεσε την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, που είναι η έγκριση έκτακτου κονδυλίου στο ύψος των αναγκών του τμήματος, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Παράλληλα πρότεινε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού και να δοθεί λύση στα υλικοτεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος.