Η χρήση τους συνεχίζεται και στην Ήπειρο παρά τις απαγορεύσεις…

«ΠΛΗΓΗ» ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ!

Εκατοντάδες άγρια και οικόσιτα ζώα εξοντώθηκαν μέσα σε μία δεκαετία σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ • Σε εξαφάνιση οδηγούνται σπάνια είδη όπως ο ασπροπάρης, το όρνιο και ο χρυσαετός]

Διημερίδα για την αντιμετώπισή τους θα γίνει στα Γιάννενα…

ALEPOY ORNIO KYNHGOSKYLO

• Μπορεί να έχουν περάσει 30 ολόκληρα χρόνια από την διά νόμου απαγόρευση κάθε χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στη χώρα μας, όμως η παράνομη αυτή πρακτική δεν σταμάτησε ουσιαστικά ποτέ. 

Αρκετά συχνά έρχονται στο φως της δημοσιότητας και στον Νομό Ιωαννίνων περιστατικά με θανάτους άγριων ζώων αλλά και οικόσιτων όπως σκύλοι και γάτες, τα οποία έχουν καταναλώσει φόλες που ρίχνουν ασυνείδητοι, αγνοώντας τις καταστροφικές συνέπειες που έχει μία τέτοια ενέργεια. Συνέπειες οι οποίες έχουν να κάνουν τόσο με τη μείωση του πληθυσμού ή τον πλήρη αφανισμό σπάνιων ειδών όπως το όρνιο, ο μαυρόγυπας και ο χρυσαετός, όσο και με την οικονομική ζημιά που υφίστανται ιδιοκτήτες ζώων εργασίας, τα οποία μπορεί να είναι ράτσας ή να έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση. 

Όλα τα παραπάνω θα τεθούν επί τάπητος σε διημερίδα η οποία θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στα Γιάννενα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών φορέων όπως η Ορνιθολογική Εταιρεία και η Διεύθυνση Δασών.

Συνεχίζεται η χρήση!

Κρατάει χρόνια η πρακτική της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, η οποία στα Βαλκάνια και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα και εντατικοποιήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε όλη την ελληνική ύπαιθρο. Συγκεκριμένα, το 1969, σε μία εποχή που ήταν άγνωστη η αξία της βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα διαδεδομένη ήταν η χρήση της στρυχνίνης για τον έλεγχο κάποιων ειδών που θεωρούνταν «επιβλαβή», όπως ο λύκος και η αλεπού. Ωστόσο, αυτή η πρακτική προκάλεσε παράπλευρες απώλειες σε πτωματοφάγα είδη.

Τελικά τα δηλητηριασμένα δολώματα απαγορεύθηκαν το 1993 για όλους ανεξαιρέτως στην ελληνική επικράτεια. Ωστόσο, αυτά χρησιμοποιούνται ακόμη παράνομα και η δηλητηρίαση της άγριας ζωής κάθε άλλο παρά έχει εξαλειφθεί στη χώρα μας. Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από ένα περιστατικό δηλητηρίασης; Δύσκολο να πει κανείς. 

Σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, πολλά περιστατικά δηλητηρίασης στοχεύουν είδη που θεωρείται πως απειλούν τη ζωική παραγωγή, όπως είναι ο λύκος, η αλεπού, η αρκούδα και άλλα μικρότερα θηλαστικά (π.χ. κουνάβια ή νυφίτσες). Αντίστοιχα, τα δηλητηριασμένα δολώματα έχουν συχνά στόχο και ζώα που προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες, όπως ο ασβός, ο αγριόχοιρος ή το κοράκι.

Καταστροφικές συνέπειες

Ως δόλωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί οτιδήποτε βρώσιμο, από ένα κομμάτι ψάρι, ένα λουκάνικο ή ένα κεφτεδάκι μέχρι ολόκληρο νεκρό πρόβατο ή άλογο. 

Συνήθως οι δράστες τα παρασκευάζουν χρησιμοποιώντας τοξικές ουσίες που συχνά είναι κάποιο φυτοφάρμακο νόμιμο ή παράνομο. Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι καταστροφική, στην κυριολεξία, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα σαρκοφάγα ζώα στην ύπαιθρο, με θύματα θηλαστικά όπως η αλεπού, ο λύκος και η αρκούδα και άγρια πουλιά, κυρίως πτωματοφάγα, όπως οι γύπες αλλά και οι χρυσαετοί και άλλα μεγάλα αρπακτικά.

Ενδεικτικά, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΟΦΥΠΕΚΑ, την εικοσαετία 2000 - 2020, στην Ελλάδα, έχασαν τη ζωή τους από δηλητηριασμένα δολώματα περισσότερες από 350 αλεπούδες σε πάνω από 100 περιστατικά δηλητηρίασης, ενώ το αμέσως επόμενο πιο πολυπληθές θύμα είναι το όρνιο με περισσότερα από 200 άτομα να έχουν πεθάνει σε πάνω από 150 περιστατικά δηλητηρίασης. Και τα νούμερα αυτά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς υπολογίζεται πως μόνο το 10% των θυμάτων δηλητηρίασης εντοπίζονται και καταγράφονται.

Εκλείπουν σπάνια είδη

Υπάρχουν και χειρότερες συνέπειες, όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ρίψη δηλητηριασμένων δολωμάτων οδήγησε σε πλήρη σχεδόν εξαφάνιση σπάνια και απειλούμενα είδη όπως ο γυπαετός, ο οποίος έχει εκλείψει πλέον από την ηπειρωτική Ελλάδα, ο μαυρόγυπας που βρίσκεται πια μόνο στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς και ο ασπροπάρης, το πιο απειλούμενο είδος πτηνού στη χώρα, με μόνο τέσσερα ζευγάρια να έχουν απομείνει σε όλη την επικράτεια. Θύματα δευτερογενούς δηλητηρίασης πέφτουν και οι γύπες, οι οποίοι τρώνε νεκρά ζώα τα οποία κατανάλωσαν δολώματα. Ως αποτέλεσμα, σήμερα, στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουν απομείνει πλέον 30 - 35 ζευγάρια μαυρόγυπα και περίπου 20 ζευγάρια όρνιων.

Χάνονται και οικόσιτα… 

Δεν είναι όμως μόνο τα άγρια ζώα που πέφτουν θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Σοβαρές επιπτώσεις έχει η χρήση τους και σε δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα όπως γάτες και σκύλους, καθώς και σε ζώα εργασίας όπως κυνηγόσκυλα, ποιμενικούς σκύλους και τρουφόσκυλα. Έτσι, η παράνομη αυτή πρακτική επιφέρει σημαντικές οικονομικές απώλειες στους χρήστες γης που διαθέτουν σκύλους εργασίας, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε συγκεκριμένες ράτσες που είναι δύσκολο να αποκτηθούν ή έχουν περάσει από δαπανηρή εκπαίδευση.

Εξάλλου, η χρήση δολωμάτων συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία. Οι ίδιοι οι δράστες, εν αγνοία τους, θέτουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και τους συγχωριανούς τους σε μεγάλο κίνδυνο, καθώς οι τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ δραστικές, ενώ αρκεί μία μικρή ποσότητα για να προκαλέσει πολλούς θανάτους.

Διημερίδα στα Γιάννενα

Την ερχόμενη Τρίτη 5 και την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα στα Γιάννενα η διημερίδα με τίτλο «Καταπολέμηση της παράνομης χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στην Ελλάδα», την οποία διοργανώνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Συγκεκριμένα, η διημερίδα θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Grand Serai» την Τρίτη ώρες 09.15 – 18.00 και την Τετάρτη ώρες 09.30 – 15.00. Εισηγήσεις θα κάνουν καλεσμένοι επιστήμονες από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Διεύθυνση Δασών & Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Ιωαννίνων), το υπουργείο Αγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων (Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής), την Ελληνική Αστυνομία, το Συνήγορο του Πολίτη κλπ.

Στην εκδήλωση, που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει ως σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αρμόδιων φορέων για τις καταστροφικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, θα γίνει αποτίμηση των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ θα παρουσιαστούν οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

• Για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..