Δεν έγινε δεκτό το αίτημα να διατηρηθούν τα Νομικά του Πρόσωπα

ΔΗΜΟΣ – ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Καταργούνται με απόφαση του Υπ. Εσωτερικών Πνευματικό Κέντρο, ΟΚΠΑΠΑ, Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος και Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας

• Δύσκολο εγχείρημα η απορρόφησή τους

Σειρά στις συγχωνεύσεις θα πάρουν οι ΔΕΥΑ…

PNEYMATIKO KENTRO

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Δήμου Ιωαννιτών ανοίγει με τη νέα χρονιά, όχι μόνο επειδή αλλάζει η Διοίκησή του με τον Θωμά Μπέγκα να αναλαμβάνει το «τιμόνι». 

Παράλληλα, ο Δήμος… γιγαντώνεται, καθώς θα ενσωματωθούν σ’ αυτόν όλα τα Νομικά του Πρόσωπα!

Πνευματικό Κέντρο, ΟΚΠΑΠΑ, Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος και Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας καταργούνται, όπως αποφάσισε τελικά το υπουργείο Εσωτερικών και περνούν στη διαχείριση του κεντρικού δήμου, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί το θέμα της ένταξης εκατοντάδων εργαζομένων στο οργανόγραμμά του. Για μεν τα δύο τελευταία ΝΠΔΔ η αλλαγή που θα επέλθει είναι μικρή, καθώς πρόκειται για οργανισμούς με περιορισμένο αντικείμενο και ελάχιστο προσωπικό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το Πνευματικό Κέντρο και τον ΟΚΠΑΠΑ, δύο οργανισμούς μεγάλου μεγέθους και επιφορτισμένους με αρκετά διαφορετικά αντικείμενα και στοχευμένη αποστολή που ευχή όλων είναι να μην διαταραχθεί. 

Συνολικά μόλις 16 Νομικά Πρόσωπα Δήμων σ’ όλη τη χώρα εξαιρέθηκαν από την κατάργηση, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος από τα Γιάννενα. Σειρά δε στις συγχωνεύσεις θα πάρουν οι ΔΕΥΑΙ. 

Το Πνευματικό Κέντρο

Παρελθόν θα αποτελέσει, λοιπόν, από τις αρχές της νέας χρονιάς ως αυτόνομος οργανισμός η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης, γνωστότερη ως Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Το Πνευματικό Κέντρο έχει ένα ευρύ αντικείμενο αρμοδιοτήτων με ποικίλες πολιτιστικές δομές όπως το Δημοτικό Ωδείο, η Φιλαρμονική, το Εικαστικό Εργαστήρι και η Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, ενώ εμπλέκεται στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων όπως ο Μπιζάνιος Δρόμος. Δυσλειτουργίες υπάρχουν στον φορέα, γι’ αυτό, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», θα ήταν προτιμότερο να διατηρηθεί η Κοινωφελής Επιχείρηση και η επόμενη διοίκησή της να προχωρήσει, σε συνεργασία με τον Δήμο, σε μία αναδιάρθρωση προσωπικού και αρμοδιοτήτων προκειμένου αυτές να αντιμετωπιστούν. Τελικά επιλέχθηκε το «κόβει κεφάλι»!

Κρίσιμος ο ΟΚΠΑΠΑ!

Ακόμα σημαντικότερο είναι το έργο που επιτελεί ο ΟΚΠΑΠΑ, καθώς, εκτός από το εκπαιδευτικό κομμάτι με τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, έχει υπό τη διαχείρισή του τις σημαντικότερες δομές κοινωνικής πολιτικής της πόλης (Κοινωνικό Παντοπωλείο, ΚΑΠΗ, Κέντρο Κοινότητας, Δημοτικά Ιατρεία, Κοινωνικό Φαρμακείο κλπ.). Η διατήρηση λοιπόν έστω του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας ως αυτόνομου είναι ένα ζήτημα που το υπουργείο έπρεπε να εξετάσει σοβαρά, κυρίως προκειμένου να μην διαταραχθεί η λειτουργία των δομών τους, από τις οποίες ωφελούνται χιλιάδες Γιαννιώτες. 

Λίγα ΝΠΔΔ γλίτωσαν

Λίγο – πολύ αναμενόμενη ήταν η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων. Ο αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος είχε ξεκαθαρίσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα που βρέθηκε στα Γιάννενα ότι της κατάργησης θα εξαιρεθούν μόνο φορείς με διακριτό αντικείμενο και το επανέλαβε αυτό και προχθές, μιλώντας σε ενημερωτική ημερίδα της ΚΕΔΕ. 

Όπως εξήγησε, πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα τα οποία έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε δωρεές υπό όρους, είτε ασκούν συγκεκριμένη αρμοδιότητα, η οποία πολλές φορές είναι στα όρια της πλήρους εμπορικής δραστηριότητας. Κάπως έτσι, το ΥΠΕΣ διατηρεί ως αυτόνομα ΝΠΔΔ 16 φορείς σε όλη τη χώρα, όπως ενδεικτικά ο Πολιτιστικός Οργανισμός - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο «Γ. Ι. Κατσίγρα», η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά.

Το προσωπικό

Τη διαδικασία της συγχώνευσης θα κληθεί να φέρει εις πέρας η νέα δημοτική αρχή Ιωαννίνων. Πρόκειται για έργο που δεν είναι εύκολο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι θα μεταφερθούν στον Δήμο εκατοντάδες εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους ειδικοτήτων. Mόνο το Πνευματικό Κέντρο, το οποίο είναι μία από τις μεγαλύτερες Κοινωφελείς Επιχειρήσεις της χώρας, διαθέτει σήμερα 161 υπαλλήλους σε όλες τις δομές του. 

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στους Δήµους θα «μετακομίσουν» το µόνιµο προσωπικό, το προσωπικό µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εκείνοι µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, οι νοµικοί σύµβουλοι και οι δικηγόροι µε σχέση έµµισθης εντολής, των Νοµικών Προσώπων που καταργούνται. 

Το µόνιµο προσωπικό και το προσωπικό µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατατάσσεται σε αντίστοιχες οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις, µε αυτές που ήδη κατείχε στο καταργούµενο Νοµικό Πρόσωπο, ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, οι οποίες συστήνονται στον οικείο Δήµο αυτοδικαίως. Ως προς το υπηρεσιακό του καθεστώς, το µεταφερόµενο προσωπικό διέπεται, το µεν µόνιµο από τις διατάξεις του πρώτου µέρους, το δε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από τις διατάξεις του δευτέρου µέρους του Κώδικα Κατάστασης ∆ηµοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

Έπονται οι ΔΕΥΑ!

Δεν τελειώνουν όμως στα Νομικά πρόσωπα οι μεταρρυθμίσεις στους Δήμους, καθώς, πριν καλά – καλά υλοποιηθεί η κατάργηση των συγκεκριμένων φορέων, το υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοσχέδιό του ετοιμάζεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης.

Το σχετικό σ/ν παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σ’ αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, προβλέπεται, μεταξύ άλλων η «ενδυνάμωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας, με τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι νέες Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ. Περαιτέρω, με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, ρυθμίζονται τα χρέη των ΔΕΥΑ και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών».

Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, επιδιώκεται μια σημαντική μεταρρύθμιση, ώστε η χώρα να αποκτήσει πολύ λιγότερες, αλλά ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που θα καλύπτουν επαρκώς και σε προσιτό κόστος τις ανάγκες των πολιτών.