ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ…ΠΛΗΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!

- Μόνο ο διάκοσμος σε βιτρίνες και μπαλκόνια θυμίζει ότι έρχονται Χριστούγεννα

- Τίποτα δεν άλλαξε ούτε και ως προς την καθαριότητα

• Η πόλη χρειάζεται καίριες παρεμβάσεις, ενόψει της άφιξης των επισκεπτών…

XRISTOYGENNIATIKO DENTRO MOLOS 3 12 23

• Αν και μπήκαμε στον κατεξοχήν εορταστικό μήνα του χρόνου, τον Δεκέμβριο, η πόλη των Ιωαννίνων - που εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας - ακόμη δεν έχει φορέσει τα γιορτινά της! Μέχρι στιγμής μόνο κάποιος διάκοσμος σε βιτρίνες καταστημάτων, καφετέριες και μπαλκόνια σπιτιών, θυμίζει ότι σε περίπου 20 ημέρες έρχονται τα Χριστούγεννα. 

Θα περίμενε κανείς ήδη η πόλη να έχει στολιστεί εντυπωσιακά όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για τους χιλιάδες επισκέπτες, που για μια ακόμη χρονιά αναμένεται να κατακλύσουν τα Γιάννενα, αλλά και τα ορεινά του Νομού για τις γιορτές!

Εδώ και μέρες οι Γιαννιώτες αναρωτιούνται πότε θα στολίσει φέτος ο Δήμος και πού θα τοποθετήσει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, καθώς στην κεντρική πλατεία βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανάπλασής της. Ερωτήματα στα οποία η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν έχει δώσει απαντήσεις, αφού… ασθμαίνουσα  εμφανίζεται σαν απλώς να περιμένει τη λήξη της θητείας της σε λίγες μέρες, για να παραδώσει τα ηνία στη νέα υπό τον Θ. Μπέγκα!

Την ίδια ώρα, οι εικόνες που φτάνουν από άλλες πόλεις, όπως η Λάρισα, τα Τρίκαλα, ακόμη και από τον «πληγωμένο» Βόλο, με φαντασμαγορικούς στολισμούς και πλήθος εκδηλώσεων, προκαλούν θλίψη στους Γιαννιώτες που αναρωτιούνται γιατί η πόλη μας, ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις, στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο φέτος υστερεί τόσο πολύ!

Η ιδιωτική πρωτοβουλία…

Ευτυχώς, υπάρχει η ιδιωτική πρωτοβουλία που για μια ακόμη χρονιά δημιουργεί κάποιο  χριστουγεννιάτικο κλίμα στην πόλη των Ιωαννίνων. Ήδη η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» έστησε και φέτος ένα εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Μαβίλη, στο παραλίμνιο, δημιουργώντας εορταστική ατμόσφαιρα στο πιο επισκέψιμο σημείο των Ιωαννίνων. 

Σε συνδυασμό και με τα λαμπιόνια των καφετεριών της περιοχής, δημιουργείται ένα όμορφο ζεστό κλίμα, αν και περιμετρικά του Κάστρου στο Μώλο επικρατεί μαύρο σκοτάδι!

Το ίδιο ισχύει και για άλλα σημεία της πόλης, πεζοδρόμους και κεντρικούς δρόμους που έχουν αρχίσει σταδιακά να φορούν τα γιορτινά τους, σε μια προσπάθεια ν’ αλλάξει η μουντή εικόνα, έτσι ώστε τα Γιάννενα να γίνουν περισσότερο ελκυστικά. Σ’ αυτό συμβάλλουν το Χριστουγεννιάτικο χωριό που άνοιξε την Παρασκευή τις πύλες του στο ΠΕΑΚΙ με πλήθος χριστουγεννιάτικων δράσεων για μικρούς και μεγάλους, αλλά και το Χωριό του Αϊ Βασίλη στον Φρόντζο που θα λειτουργήσει από τις 15 Δεκεμβρίου.

Αναγκαίες παρεμβάσεις…

Στο μεταξύ, τίποτα δεν έχει αλλάξει ούτε ως προς την καθαριότητα της πόλης, ενώ μετά και τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, οι περισσότεροι δρόμοι  - και κεντρικοί – έχουν γεμίσει λακκούβες, δοκιμάζοντας την ανοχή και την αντοχή των κατοίκων! 

Όχι δεν προκαλούν εντύπωση οι κυκλικοί κόμβοι που είναι διάσπαρτοι πλέον σε όλη την πόλη και πέριξ αυτής! Τα Γιάννενα έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, από τον τομέα της καθαριότητας και της νοικοκυροσύνης, μέχρι τον στολισμό και την διοργάνωση φαντασμαγορικών εκδηλώσεων που θα εντυπωσίαζαν ντόπιους και επισκέπτες και θα ανέβαζαν κατά πολύ των πήχυ ως εορταστικό προορισμό!

Αν και τα περισσότερα θα έπρεπε να είχαν ήδη δρομολογηθεί, έστω και τώρα, τελευταία στιγμή, η Δημοτική Αρχή ας προχωρήσει σε κάποιες έστω βασικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να σουλουπώσουν κάπως την εικόνα της πόλης, ενόψει των Χριστουγέννων. 

Πρέπει να γίνει ένα γερό «λίγτινγκ» στους δρόμους, όπου παρατηρούνται οι περισσότερες λακκούβες, να επισκευαστούν έστω στα κεντρικά σημεία τα σπασμένα πεζοδρόμια, να βαφτούν οι διαγραμμίσεις πεζών για να είναι ευκρινείς, και φυσικά να δοθεί έμφαση στον στολισμό της πόλης!