Πολλαπλάσια τα έξοδα Δεκεμβρίου λόγω και Χριστουγέννων

ΑΚΡΙΒΕΙΑ…ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ!

- Επιπλέον 646 εκατ. ευρώ στα ταμεία σούπερ μάρκετ λόγω ανατιμήσεων…

- Οι εορταστικές αγορές προβληματίζουν τα περισσότερα νοικοκυριά…

TAMEIO SOYPER MARKET

Περίοδο προγραμματισμού διανύουν τα ελληνικά νοικοκυριά, ενόψει των εορταστικών αγορών, με την εξίσωση όμως για την πλειοψηφία να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι ανάγκες τον Δεκέμβριο είναι κατά πολύ αυξημένες. 

Τα έξοδα συγκριτικά με τους άλλους μήνες είναι πολλαπλάσια, καθώς εκτός από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα δώρα, υπάρχουν οι τρέχουσες υποχρεώσεις (πάγια έξοδα σπιτιού κλπ), αλλά και οι τελευταίες φορο-υποχρεώσεις του έτους (δόση ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κ.α.).

Δύσκολη χρονιά!

Φέτος είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, καθώς οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακρίβεια… διαρκείας στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, αλλά και γενικότερα στο κόστος ζωής! Η Κυβέρνηση από την πλευρά της αναγνωρίζει το πρόβλημα και προσπαθεί με μια σειρά πρωτοβουλιών να συγκρατήσει τις τιμές, όπως και με τις διάφορες οικονομικές ενισχύσεις να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά. 

Το «καλάθι του νοικοκυριού» που επεκτείνεται για ένα ακόμη εξάμηνο (έως τον Ιούνιο 2024), όπως και τα προϊόντα με Μόνιμη Μείωση Τιμής, είναι κινήσεις που στόχο έχουν να λειτουργήσουν προς όφελος του καταναλωτή, όμως οι ανατιμήσεις είναι τόσο μεγάλες που αυτά τα μέτρα μοιάζουν σαν… σταγόνα στον ωκεανό! 

Οι έλεγχοι που κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης όχι μόνο πρέπει να συνεχιστούν, αλλά να ενταθούν, γιατί μόνο με την επιβολή προστίμων ίσως υπάρξει συμμόρφωση στις διάφορες εταιρίες που σήμερα κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών!

Γεμίζουν τα ταμεία!

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα του «capital.gr» σχετικά με την… ώθηση που δίνει για έναν ακόμη μήνα ο πληθωρισμός στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ. 

Σύμφωνα με στοιχεία Οκτωβρίου της εταιρίας μετρήσεων αγοράς, Circana, η αύξηση του τζίρου στα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά φέτος στους δέκα μήνες του έτους είναι 9,5%, και αφορά στις τρεις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τα τρόφιμα, τα προϊόντα ατομικής περιποίησης και ομορφιάς καθώς και τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού (απορρυπαντικά – καθαριστικά). Αυτό σημαίνει ότι στα ταμεία των σούπερ μάρκετ εισέρευσαν φέτος στους δέκα μήνες από Ιανουάριο έως και Οκτώβριο, έσοδα κατά 646 εκατ. ευρώ αυξημένα για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, φτάνοντας στα 7,46 δισεκατομμύρια ευρώ από 6,82 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα 7,46 δισεκατομμύρια ευρώ, έσοδα 5,68 δισεκατομμύρια ευρώ προήλθαν από τα τρόφιμα που συμβάλλουν με ποσοστό 76,2% στο συνολικό τζίρο, τα προϊόντα ατομικής περιποίησης και ομορφιάς έφεραν έσοδα 846 εκατ. ευρώ (776 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο του 2022) με συμμετοχή 11,3% και τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού 744 εκατ. ευρώ (680 εκατ. στο δεκάμηνο του 2022) με συμμετοχή 10,5%. Ένα μικρό ποσοστό συμμετοχής στο τζίρο των ταχυκίνητων αγαθών στην εξεταζόμενη χρονική περίοδο – στα επίπεδα του 2,5% - προήλθε από λοιπά προϊόντα (ποσό 188 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά την αύξηση τιμών στα βασικά αγαθά που προαναφέρθηκαν, στο φετινό δεκάμηνο – σε σχέση με το δεκάμηνο του 2022 - ανήλθε στο 7,7% από 6,9% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό ανατιμήσεων στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 σε σχέση με το 2021. 

Πρόκληση οι χριστουγεννιάτικες αγορές 

Αναμφίβολα πρόκειται για στοιχεία που θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα τόσο τους καταναλωτές, όσο κυρίως την Πολιτεία. Οι αγορές στα σούπερ μάρκετ για την πλειοψηφία των νοικοκυριών είναι αναπόφευκτες. Και παρά τις περικοπές που ομολογουμένως έχουν κάνει οι καταναλωτές τους τελευταίους μήνες λόγω της ακρίβειας, οι τζίροι των σούπερ μάρκετ κινούνται σε υψηλά επίπεδα! Η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι αναμφίβολα τα ψώνια των εορτών, με την μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο αναμένεται να είναι ακριβότερο φέτος κατά 10%. Αυτό σημαίνει ότι κι εκεί θα πέσει «ψαλίδι», δηλαδή οι προμήθειες θα αφορούν τα απολύτως απαραίτητα κι αυτά κομμένα στη μέση!

Το πόσο θα βοηθήσει τα νοικοκυριά το «Καλάθι των Χριστουγέννων» που θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου μένει να φανεί στην πράξη. Όπως ήδη έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης θα περιέχει τα εξής έξι προϊόντα: Αρνί, Κατσίκι, Γαλοπούλα, Τσουρέκι, Βασιλόπιτα και Σοκολάτα.

Δεν είναι όμως μόνο το γιορτινό τραπέζι, καθώς σημαντικό μέρος των οικογενειακών προϋπολογισμών θα κατευθυνθεί προς τα δώρα του Άι Βασίλη, μιας και τα Χριστούγεννα είναι κατεξοχήν γιορτή για τα παιδιά. 

Πάντως, το πόσο δυσκολεύονται τα ελληνικά νοικοκυριά να τα φέρουν βόλτα, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η χώρα μας κατέγραψε πέρυσι αρνητικά ποσοστά αποταμίευσης (-4%), κάτι που σημαίνει ότι το 2022 οι Έλληνες ξόδεψαν περισσότερα από όσα κέρδισαν!

Σύμφωνα με την Eurostat, «αυτό δείχνει ότι τα νοικοκυριά ξόδευαν περισσότερα από το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημά τους και επομένως είτε χρησιμοποιούσαν συσσωρευμένες αποταμιεύσεις από προηγούμενες περιόδους είτε δανείζονταν για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους».

Οι πληρωμές Δεκεμβρίου…

Βέβαια, αυτό το μήνα εκτός από το Δώρο Χριστουγέννων (έως 21 Δεκεμβρίου) στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα καταβληθούν, οι συντάξεις Ιανουαρίου καθώς και οι οικονομικές ενισχύσεις που έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση και αφορούν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. 

Πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 20 και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι συντάξεις Ιανουαρίου, οι οποίες θα είναι οι αυξημένες κατά 3% για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Μεταξύ άλλων, έως 31 Δεκεμβρίου θα χορηγηθεί επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης 150 ή 200 ευρώ ή προσαύξηση κατά το ήμισυ της παροχής που ήδη καταβάλλεται. Δικαιούχοι θα είναι οι συνταξιούχοι με μικρή ή χωρίς καθόλου προσωπική διαφορά, όσοι λαμβάνουν ειδικά επιδόματα αναπηρίας, αλλά και παροχές του ΟΠΕΚΑ, καθώς και όσοι εισπράττουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα παιδιού.