Άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή…

ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ!

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τέλος στα «μαύρα» μετρητά…

Σ. ΦΑΜΕΛΟΣ: Όχι σε λύσεις του ποδαριού… Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αναχρονιστικό το Νομοσχέδιο…

MHTSOTAKHS BOYLH 6 12 23

• Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων ξεκίνησε χθες στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψηφοφορία, η συζήτηση για το φορολογικό Νομοσχέδιο, κάποιες διατάξεις του οποίου (κυρίως η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών) έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και σε επαγγελματικές ομάδες και επιστημονικούς φορείς. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες έχουν προχωρήσει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στα Γιάννενα, χαρακτηρίζοντας άδικα και ισοπεδωτικά τα μέτρα, που οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων! 

«Μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης»!

Βέβαια, σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, ο οποίος έκανε λόγο για μια «σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης».

Όπως τόνισε οι παρεμβάσεις του Νομοσχεδίου «αποκαθιστούν τη διαφάνεια των συναλλαγών, με τη βοήθεια πρωτίστως της τεχνολογίας, καταπολεμούν το λαθρεμπόριο, εμποδίζουν την διακίνηση μετρητών, συχνά άγνωστης προέλευσης, και διευρύνουν βέβαια με δίκαιο τρόπο τη βάση όσων συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα».

Έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι από τους πρώτους μήνες του 2024 όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με POS, τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν πια υποχρεωτικά σε ολόκληρη τη λιανική.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δυσκολεύει το ψευδεπίγραφο δίλημμα «με ή χωρίς απόδειξη» το οποίο τελικά επιβαρύνει όλους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στην πατρίδα μας δεν αποδίδεται ΦΠΑ που ξεπερνάει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα βαρύ κόστος το οποίο επωμίζεται ολόκληρη η κοινωνία…».

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων. Όπως είπε «στο εξής, όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο εντοπίζεται θα παύει τη δραστηριότητά του για δύο χρόνια. Οι εγκαταστάσεις θα σφραγίζονται, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προϊόντα που θα έχουν μετονομαστεί, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου θα υποχρεούνται να ελέγχουν αν οι συνεργάτες τους έχουν σύστημα εισροών και εκροών».

Παραδέχθηκε κατά την ομιλία του ότι η φοροδιαφυγή έχει αποδεχθεί Λερναία Ύδρα και ότι ένα από τα πολλά κεφάλια της παραμένει και η χρήση μετρητών από άγνωστες πηγές. Γι’ αυτό και – όπως είπε – «με την ψήφιση του νομοσχεδίου απαγορεύεται πια οποιαδήποτε αγορά ακινήτου με ρευστό». Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη «αυτή η πρακτική ακολουθείται σήμερα, πλήρως ή μερικώς, σε μία από τις τέσσερις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται στην χώρα. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια, ενδεχομένως δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία διακινούνται σε τσάντες, βαλίτσες, χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους. Από εδώ και στο εξής το τίμημα θα καταβάλλεται αποκλειστικά μέσω τραπέζης. Κι αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες με ύποπτα χαρτονομίσματα, ας ξέρουν ένα: θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο καταγράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά. Και με τους παραβάτες να τιμωρούνται επιπλέον με πρόστιμο ίσο με το 10% του ποσού το οποίο θα έχει καταβληθεί, φυσικά για μια συναλλαγή η οποία δεν θα ισχύσει ποτέ. Διπλάσιο της αξίας θα είναι επίσης και το πρόστιμο για όσους πληρώνουν με μετρητά για προϊόντα και υπηρεσίες που ξεπερνούν τα 500 ευρώ».

Όσον αφορά τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, η διάταξη που έχει συγκεντρώσει και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στηρίζει τον πυρήνα της μεταρρύθμισης. «Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Επίσης τρεις στους δέκα επικαλούνται ζημιές επί μια πενταετία και επτά στους δέκα παρουσιάζουν έσοδα λιγότερα ακόμα από τον κατώτατο μισθό. Είναι κάτι που όλοι το συζητάμε μεταξύ μας, αλλά κανείς δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η στρέβλωση επιβαρύνει και τους ίδιους τους επαγγελματίες αν αναλογιστείτε ότι 4 στους 100 εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο αυτής της επαγγελματικής κατηγορίας. Για αυτό πλέον, ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα μπορεί να φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από αυτά που δηλώνει ένας υπάλληλος με τον βασικό μισθό. Αυτό είναι το πόσο το οποίο κρίνουμε ότι αντανακλά την ελάχιστη αξία της προσωπικής εργασίας. Αν συντρέχουν λόγοι για να παραμένει στο επάγγελμα ενώ παρουσιάζει ζημιές, έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκιο του. Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό».

«Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, απαριθμώντας τις κατηγορίες, οι οποίες δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν θα είναι ούτε σύντομη, ούτε εύκολη, όπως και ότι η φορολογική δικαιοσύνη συνιστά τελικά μία διεκδίκηση διαρκείας»!

«Οριζόντιο χαράτσι…»

Έντονη κριτική για το φορολογικό Νομοσχέδιο άσκησε από το βήμα της Βουλής και ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, κάνοντας λόγο για «ένα οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, το οποίο αναπαράγει την αναχρονιστική λογική των τεκμηρίων και πέφτει επί δικαίους και αδίκους».

Ο κ. Φάμελος ζήτησε «όλα τα άρθρα που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες να αποσυρθούν και να γίνει εκτενής διάλογος εξαρχής, για ένα σύστημα το οποίο θα είναι δίκαιο και σταθερό, με αξιοποίηση της καινοτομίας και της σύγχρονης τεχνολογίας». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «συναινούμε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όχι με λύσεις του ποδαριού, αλλά όπως θα έπρεπε να κάνει η συντεταγμένη πολιτεία μιας ευρωπαϊκής χώρας…».

Και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

-παραδέχεται ότι απέτυχε στη φοροδιαφυγή 4,5 χρόνια,

- απαξιώνει όλα τα βήματα ψηφιακού εκσυγχρονισμού,

- εισάγει ένα αναχρονιστικό χαράτσι με τη μορφή τεκμαρτού εισοδήματος,

- ωθεί σε περαιτέρω φοροδιαφυγή εφόσον απαξιώνει τα φορολογικά έξοδα και ωθεί τα μεγάλα εισοδήματα σε τεκμαρτό προσδιορισμό,

- συντρίβει άδικα τα χαμηλά εισοδήματα και πολλούς κλάδους,

- αποφεύγει τη φορολόγηση των υπερκερδών, της αισχροκέρδειας, των εχόντων δηλαδή ωθεί σε αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

«Αναχρονιστικό Νομοσχέδιο…»

Τη θέση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ότι το νέο φορολογικό Νομοσχέδιο πλήττει χιλιάδες πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπεραμύνθηκε ο Πρόεδρος του κόμματος Ν. Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να βάλει «τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που σηκώνουν πράγματι τα περισσότερα φορολογικά βάρη, απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες, τη μικρομεσαία επιχείρηση, τους αυτοαπασχολούμενους, χαρακτηρίζοντάς τους συλλήβδην φοροφυγάδες».

Κατά τον Ν. Ανδρουλάκη «το νομοσχέδιο αντί να πολεμά τη φοροδιαφυγή, τη νομιμοποιεί ιδιαίτερα για τους πιο μεγάλους»!

Και σε άλλο σημείο ανέφερε: «Λωτοφάγοι δεν είμαστε. Έχουμε μνήμη και είμαστε υπέρ της της συναίνεσης. Βεβαίως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις τεχνικές, όπως είναι το myDATA, η αυτόματη σύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών, τα POS. Να γίνουν. Εμείς είμαστε στην όχθη της λογικής και της προόδου. Εσείς δεν τα κάνατε. Και πορεύεστε τώρα με τα ξεπερασμένα εργαλεία των τεκμηρίων, που ανήκουν σε παλαιότερες δεκαετίες. Το νομοσχέδιο σας είναι αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό και θα αποδειχθεί στην πράξη από τα έσοδα που θα φέρει, ότι δεν θα δημιουργήσει φορολογική συνείδηση».