Ειδική ημερίδα του ΤΕΕ για τις απομακρυσμένες περιοχές…

ΗΠΕΙΡΟΣ: ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ!

Στις δράσεις της νέας ΚΑΠ εστίασε στην ομιλία του ο Υφυπ. Αγροτ. Ανάπτυξης Στ. Κελέτσης

Τα Τζουμέρκα για πιλοτικό πρόγραμμα προτείνει η ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ Αντ. Μοροπούλου

TEE EKDHLOSH 1 14 12 23

• Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Ηπείρου με μοχλό τις συνέργειες, την έρευνα και τη βιωσιμότητα, εξετάστηκαν σε βάθος από τους συμμετέχοντες στην σημαντική ημερίδα με θέμα: «Κλιματική κρίση, πράσινη ανάπτυξη, αειφόρος σχεδιασμός των απομονωμένων περιοχών της Ηπείρου» που διοργάνωσε το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος ΑΕΙ.

Το θέμα προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό αποτυπώθηκε από την αθρόα προσέλευση μηχανικών και πολιτών, ενώ ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία στην εκδήλωση πλήθους νέων ανθρώπων, οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για την αναζωογόνηση των απομακρυσμένων περιοχών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια περιοχή, όπως η Ήπειρος, με σπάνιο φυσικό κάλλος και πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα, κατατέθηκαν σκέψεις και προτάσεις για το πως αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα θα οδηγήσουν σε άρση της απομόνωσης, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών. Οι ομιλητές εστίασαν στις ιδιαιτερότητες της Ηπείρου και στάθηκαν στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέα τουριστικά προϊόντα, με έμφαση και στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης 

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου…

Ιδιαίτερη μνεία στις προτάσεις της νέας ΚΑΠ της περιόδου 2023- 2027, καθώς και στις επιμέρους δράσεις που προβλέπονται, έγινε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Κελέτση, ο οποίος εξήγησε πως αυτή η διαδικασία θα αξιοποιηθεί από το Υπουργείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς κυρίως τομέα της περιοχής. Σύμφωνα με τον Στ. Κελέτση, συνολικά οι στόχοι της νέας ΚΑΠ υπηρετούν την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης που θα προσφέρει ποιοτικά προϊόντα κατανάλωσης και ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, με σεβασμό στο περιβάλλον. Υπογράμμισε δε τον ρόλο που πρέπει να παίξει το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι «με το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που έχει πρέπει να είναι στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε ότι απαραίτητα στοιχεία είναι επίσης ο καλός σχεδιασμός και ο συντονισμός.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος, ανέφερε ότι η περιοχή εμφανίζει το φαινόμενο των στάσιμων οικισμών που σταδιακά οδηγούνται στην απομόνωση και ουσιαστικά στην ερημοποίηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στόχος είναι να επιτευχθεί αειφόρος ανάπτυξη λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών της Ηπείρου με την δημιουργία νέων τουριστικών πόρων και προϊόντων». Υπογράμμισε την στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει το ΤΕΕ Ηπείρου με την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου και φορείς, προκειμένου ο κάθε φορέας να συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής. Σημαντική συνεισφορά, όπως είπε, θα έχει η εκπόνηση των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων που γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και μπορούν να ενσωματωθούν προτάσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ιδιαίτερα της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων.

 Ο Περιφερειάρχης

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές εστίασε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξ. Καχριμάνης και αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια για την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, αλλά και των συνθηκών ζωής των εναπομεινάντων κατοίκων. Όπως είπε χαρακτηριστικά χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και όλοι οι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν και να δουλέψουν εντατικά. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτογενή τομέα σημειώνοντας ότι είναι η «τελευταία ευκαιρία να κάνουμε δουλειά για την ύπαιθρο. Αν θέλουμε να ξανανοίξει η ύπαιθρος πρέπει να γίνουν οι αλλαγές εδώ και τώρα…».

Η Αντ. Μοροπούλου

Προτάσεις για διάφορα προγράμματα υποστήριξης της τοπικής οικονομίας που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και είχαν απτά αποτελέσματα, όπως σε περιοχές των Δωδεκανήσων, της Εύβοιας, της Αιτωλοακαρνανίας κ.α., ανέφερε η ομ. Καθηγήτρια του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, ενώ τόνισε ότι παρόμοιες δράσεις μπορούν να εφαρμοστούν και σε περιοχές της Ηπείρου, θεωρώντας ότι η περιοχή των Τζουμέρκων προσφέρεται για πιλοτική εφαρμογή.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του προγράμματος ΑΕΙ η κ. Μοροπούλου σημείωσε ότι η αξιοποίηση του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Αποθέματος με τρόπο που θα εξασφαλίσει την προστασία του μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης με έξυπνο σχεδιασμό, μικρό κόστος και κοινωνική συμμετοχή να έχουμε νέα τουριστικά προϊόντα που θα εναρμονίζονται με τις άλλες δραστηριότητες και θα οδηγούν σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η ομ. Καθηγήτρια επισήμανε ότι «τα Τζουμέρκα αποτελούν αντικείμενο που θα θέλαμε να συζητήσουμε με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του ΤΕΕ και τη συμμετοχή όλων των εταίρων πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς ανάπτυξης. Με την μεθοδολογία του ΑΕΙ θα μπορούσαμε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα και θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε με σύνθεση διαφορετικών απόψεων και συντονισμό. Και για αυτόν τον συντονισμό οι πρόεδροι του ΤΕΕ ζήτησαν Παρατηρητήριο υλοποίησης των σχεδιασμών».

 Άλλες τοποθετήσεις…

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Πατσαβός αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στην διαφύλαξη της Πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών περιοχών και τους τρόπους, όπου η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών μπορεί να συμβάλλει στην άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων περιοχών της Ηπείρου.

Επίσης χρήσιμες απόψεις και ιδέες για την εξεύρεση λύσεων κατέθεσε και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Ματίκας. Μεταξύ άλλων, πρότεινε στο πλαίσιο της έλευσης του πιλοτικού προγράμματος για τη θωράκιση της ασφάλειας και της ποιότητας στην αγροδιατροφή, τη δημιουργία καινοτόμου διεπιστημονικού πλαισίου ελέγχου φυτικών προϊόντων αγροδιατροφής με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών γονιδιωματικής και τεχνητής νοημοσύνης.

Χαιρετισμό απέστειλε στην ημερίδα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο οποίος τόνισε ότι το ΑΕΙ είναι ένα πρόγραμμα που μέσα από τον αειφορικό σχεδιασμό ενώνει, ο οποίος υλοποιείται αυτή τη στιγμή με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, των περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και αυτόνομα των κατοίκων. Και πρόσθεσε ότι «Ειδικά για τα Γιάννενα που η Πολυτεχνική Σχολή παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο είναι σημαντικό να πούμε ότι όλοι οι νέοι διπλωματούχοι μηχανικοί θα παίξουν τον ιδιαίτερο ρόλο τους και στο πεδίο της ανάπτυξης».

Μηνύματα στην εκδήλωση έστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ι. Τσίμαρης και η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου.