Κάθε χρόνος που περνάει γίνεται ακόμα πιο ακριβό…

«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!

- Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι καταναλωτές λόγω των υψηλών τιμών στα τρόφιμα - Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να… πάρει εμπρός η αγορά

- Ανοιχτά τα καταστήματα αύριο στα Γιάννενα - Εορταστικό ωράριο από Δευτέρα

AGORA IOANNINA PEZODROMOS 

Κάθε χρόνος που περνάει και το τραπέζι των Χριστουγέννων γίνεται ακόμα πιο ακριβό σε σχέση με το παρελθόν, προκαλώντας πονοκέφαλο αντί για ευχαρίστηση στα νοικοκυριά. Αυτός ο «κανόνας» θα ισχύσει και φέτος, αφού ο πληθωρισμός κρατάει τις τιμές των τροφίμων σε υψηλά επίπεδα.

Καθώς λοιπόν μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις γιορτές, οι καταναλωτές και στην Ήπειρο αναγκάζονται να προβούν σε ενδελεχή έρευνα αγοράς, αναζητώντας καλύτερες τιμές και προσφορές, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη διάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών. Φυσικά, υπάρχει και το «Καλάθι των Χριστουγέννων», όμως αυτό δεν αρκεί να λύσει το πρόβλημα. Η κίνηση πάντως στην αγορά αναμένεται να αυξηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, με την καταβολή και του δώρου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Στο μεταξύ, ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά και στα Γιάννενα αύριο Κυριακή αλλά και τις δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα η αγορά θα λειτουργήσει με εορταστικό ωράριο. 

Δύσκολη συγκυρία…

Δύσκολη η φετινή συγκυρία ενόψει γιορτών λόγω των ακριβότερων τιμών και του πληθωρισμού που, δυστυχώς για τους καταναλωτές, επιμένει στα τρόφιμα. Κάπως έτσι, οι περισσότεροι προχωρούν σε εκτεταμένη έρευνα αγοράς, αναζητώντας προϊόντα ποιοτικά σε λογικές όμως τιμές!

Προχθές πάντως έκανε πρεμιέρα το «Καλάθι των Χριστουγέννων» στα ράφια των σουπερμάρκετ με έξι κατηγορίες προϊόντων (αρνί, κατσίκι, γαλοπούλα, βασιλόπιτα, τσουρέκι και σοκολάτες). Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που βοηθάει ως ένα βαθμό τα νοικοκυριά, δεν δίνει όμως οριστική λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΝΚΑ, Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος ήδη έχει πραγματοποιήσει έρευνα στους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι τιμές του κρέατος τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον κατά 10%. 

Τι λένε τα σούπερ μάρκετ

Χαρακτηριστικές όσον αφορά την εικόνα της αγοράς, είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας Αριστοτέλη Παντελιάδη, ο οποίος τόνισε πως «οι τιμές στα τρόφιμα δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα που ήταν πριν από δύο χρόνια»!

Κληθείς να σχολιάσει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της ακρίβειας και συγκεκριμένα την παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024 στο «καλάθι του νοικοκυριού» και του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, ο κ. Παντελιάδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Κατανοούμε την ανάγκη σε έκτακτες περιστάσεις να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Το πρόβλημα με τα έκτακτα μέτρα είναι ότι μονιμοποιούνται. Το μέτρο του πλαφόν κλείνει τέσσερα χρόνια. Ούτε αυτό το μέτρο ούτε το “καλάθι” έχουν καμία επίπτωση στον πληθωρισμό. Εάν επεκταθεί και πάνω από τους έξι μήνες και το μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής, ούτε αυτό θα έχει νόημα. Μόνο ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά μπορούν να μειώσουν τον πληθωρισμό». 

Οι προσφορές

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης, να θέσει με νομοθετική ρύθμιση όρια στις προσφορές και κυρίως στις πλασματικές εκπτώσεις με στόχο «καθαρές» και μόνιμα χαμηλές τιμές, οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ εμφανίζονται θετικές, αλλά υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του κλάδου των σούπερ μάρκετ κατέληξαν στον περιορισμό των προσφορών μέσω του πλαφόν στα πιστωτικά σημειώματα, καθώς και μέσω του περιορισμού του ποσοστού έκπτωσης, προκειμένου το υπόλοιπο ποσοστό εκπτώσεων να περνάει στο τιμολόγιο πώλησης ως μόνιμη μείωση τιμής. Τα σούπερ μάρκετ δεν εμφανίζονται αντίθετα και στον περιορισμό της χρονικής διάρκειας των προσφορών, σκέψη που υπήρχε στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά η οποία θεωρείται αμφίβολο ότι θα υιοθετηθεί. 

Περιμένουν το δώρο!

Πάντως, έπειτα από έρευνα που έκανε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δαπάνη της περιόδου των Χριστουγέννων φέτος θα είναι αυξημένη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, μεσοσταθμικά το κοινό αναμένεται να ξοδέψει 174 ευρώ κατά κεφαλή, ποσό το οποίο είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το 2022 που ήταν 146 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγορών αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως μία βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, όπως αναφέρει ποσοστό 48% των ερωτηθέντων, ή την εβδομάδα των Χριστουγέννων, όπως δηλώνει το 43%. Εδώ καθίσταται προφανές ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού περιμένει το δώρο των Χριστουγέννων, για να μπορέσει να κάνει τις εορταστικές αγορές του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων για τους μισθωτούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Κυριακή ανοιχτά

Συνεχόμενες ημέρες εργασίας θα έχουν ως τα Χριστούγεννα οι έμποροι και οι υπάλληλοι των εμπορικών καταστημάτων, καθώς ξεκινάει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας της αγοράς. Στο πλαίσιο, αυτό τις επόμενες τρεις Κυριακές τα καταστήματα και στα Γιάννενα θα είναι ανοιχτά με ωράριο 11 π.μ. μέχρι 4 μ.μ. 

Αύριο, λοιπόν η αγορά θα λειτουργήσει κανονικά με την ελπίδα ότι η κίνηση θα αυξηθεί σιγά – σιγά και μαζί μ’ αυτήν θα ανέβει αντίστοιχα και ο τζίρος των καταστημάτων, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα έκανε χαμηλές «πτήσεις» και την κατάσταση δεν έσωσε ούτε η «Black Friday».

Το εορταστικό ωράριο

Το εορταστικό ωράριο της αγοράς ουσιαστικά θα ισχύσει στα Γιάννενα από την ερχόμενη Δευτέρα και, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με βάση το εξής πρόγραμμα: 

Από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, 9 π.μ. έως 2.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.. Το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου από τις 9 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ. και την Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου, Παραμονή των Χριστουγέννων από τις 11 π.μ. ως τις 4 μ.μ. Την Δευτέρα 25 και την Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Από την Τετάρτη 27 έως και την Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου τα μαγαζιά θα λειτουργήσουν  9 π.μ. έως 2.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ., το Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 9 π.μ. έως 3.30 μ.μ. και την Κυριακή, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, 11 π.μ. έως 4 μ.μ.. Τα καταστήματα θα είναι κλειστά την Πρωτοχρονιά, όπως και στις 2 Ιανουαρίου.