ΑΝΕΒΑΖΕΙ…ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΑΓΟΡΑ!

- Αυξημένη η κίνηση το Σαβ/κο, όχι όμως και ο τζίρος των καταστημάτων

• Δώρο, επιδόματα και συντάξεις αναμένουν οι πολίτες για να κάνουν τα ψώνια τους • Από σήμερα η καταβολή της «επιταγής ακρίβειας»

-Μία πρωτότυπη εορταγορά στήθηκε στην Πλατεία Μαβίλη…

AGORA IOANNINA 17 12 23

• Αντίστροφα μετρούν πλέον οι μέρες για τα Χριστούγεννα και δύο είναι τα βασικά μελήματα για τους Γιαννιώτες αλλά και γενικότερα. Τα δώρα που πρέπει να κάνουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα και σε όσους γιορτάζουν και το γιορτινό τραπέζι που συνήθως είναι πλούσιο.

Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι φαίνεται πως τα κρατούν αυτά σε… εκκρεμότητα, αν λάβει κανείς υπόψη την κίνηση στην τοπική αγορά, η οποία και μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν μεν αυξημένη, δεν έφερε όμως ανάλογη αύξηση και στον τζίρο των καταστημάτων. 

Ωστόσο, τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι σαφές ότι η αγορά θα «ζεσταθεί» για τα καλά, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε προς την Παραμονή των Χριστουγέννων, αφού θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αναζήτησης καλύτερων τιμών. 

Εξάλλου, από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή καταβάλλονται συντάξεις, επιδόματα, επιταγή ακρίβειας και δώρο στον ιδιωτικό τομέα από όσες επιχειρήσεις δεν το έχουν κάνει ήδη, οπότε θα γίνουν τα καθιερωμένα ψώνια.

Εκτός των άλλων, γιορτινό τόνο αυτές τις ημέρες δίνουν και οι εορταγορές που διοργανώνονται στα Γιάννενα, μεταξύ των οποίων και μία πρωτότυπη αγορά τοπικών προϊόντων που άνοιξε τις πύλες της στην Πλατεία Μαβίλη. 

Διερευνητικές βόλτες

Αυξημένη ήταν η κίνηση το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Γιαννιώτικη αγορά, η οποία και χθες λειτούργησε κανονικά, με ελάχιστα καταστήματα να παραμένουν κλειστά κι αυτά εκτός του κέντρου. Ωστόσο, οι περισσότεροι πολίτες τηρούν ακόμα επιφυλακτική στάση, πραγματοποιώντας έρευνα τιμών για τα είδη που ενδιαφέρονται να ψωνίσουν, κυρίως δε για δώρα προς παιδιά, αναδεχτούς και αγαπημένα πρόσωπα, φίλους και συγγενείς που γιορτάζουν τις επόμενες ημέρες. 

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την αγορά τροφίμων η οποία δεν έχει «ζεσταθεί» ακόμα καλά, καθώς όλοι αναζητούν τις πιο συμφέρουσες τιμές ή και τυχόν προσφορές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 

Εκτιμάται, πάντως, ότι μέσα στη νέα εβδομάδα και κυρίως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τα νοικοκυριά θα κάνουν όλα τα αναγκαία ψώνια για τις γιορτές βοηθούντων του δώρου Χριστουγέννων που καταβάλλεται μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των επιδομάτων και των συντάξεων για τον Ιανουάριο που θα καταβληθούν από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή. 

Πληρώνουν ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 2.6 δις ευρώ σε 5.901.178 δικαιούχους θα καταβληθούν από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα, από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν 30,7 εκατ. ευρώ σε 1.350 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ. 

Στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 14.263.475 ευρώ σε 33.109 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας), ενώ στις 19 και 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 2.2 δις ευρώ σε 4.087.582 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2024. Στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 6,1 εκατ. ευρώ για πληρωμή προκαταβολών συντάξεων (του ν.4778/21) μηνός Ιανουαρίου 2024 σε 15.500 συνταξιούχους, ενώ σήμερα θα καταβληθούν 148.556.000 ευρώ σε 975.087 δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Τέλος, στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 102.800.900 ευρώ σε 730.550 δικαιούχους του επιδόματος προσωπικής διαφοράς

Από τη ΔΥΠΑ θα πληρωθούν 18 εκατ. ευρώ σε 31.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων,  24 εκατ. ευρώ σε 26.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης και 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας 

Η επιταγή ακρίβειας

Στο μεταξύ, σήμερα, Δευτέρα το πρωί θα ξεκινήσουν οι πληρωμές σε 1.055.000 χαμηλοσυνταξιούχους για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ, τη λεγόμενη επιταγή ακρίβειας. 

Την έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ. Οι ίδιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση 3% στις συντάξεις τους από 1η Ιανουαρίου 2024. 

Την ίδια έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.

 Το γιορτινό «καλάθι»

Μία μικρή ανάσα για τα νοικοκυριά εν μέσω δύσκολων συνθηκών, καθώς ο πληθωρισμός κρατάει τις τιμές των τροφίμων σε υψηλά επίπεδα, δίνει, πάντως, το «καλάθι των Χριστουγέννων», το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ έως την Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, το «καλάθι» περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα: Γαλοπούλα, σοκολάτα, τσουρέκι, βασιλόπιτα (τσουρέκι), αρνί και κατσίκι. 

Εξάλλου, σε ισχύ παραμένει και το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο περιλαμβάνει προϊόντα όπως ρύζι, ψωμί φραντζόλα συσκευασμένο, μακαρόνια νο6, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσπρια, κατεψυγμένα ψάρια, νωπό χοιρινό, παστεριωμένο γάλα, γιαούρτι αγελάδος, αβγά, μαργαρίνες, καφέδες, ηλιέλαιο, λευκή ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτιά υγείας και κουζίνας, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, πάνες κλπ. 

Εορταγορά στη Μαβίλη

Έναν πιο γιορτινό τόνο δίνουν οι Χριστουγεννιάτικες αγορές και εκδηλώσεις που διοργανώνουν στην πόλη Σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς, σχολεία και εθελοντικές ομάδες. Ήδη μέσα στο Σαββατοκύριακο στήθηκαν bazaar στους κεντρικούς πεζόδρομους με τους διοργανωτές να προσφέρουν κυρίως Χριστουγεννιάτικα είδη. 

Μία πρωτότυπη γιορτινή αγορά διοργανώνει φέτος και η Περιφέρεια Ηπείρου στην Πλατεία Μαβίλη, η οποία ειδικά χθες πλημμύρισε κόσμο. Ντόπιοι παραγωγοί παρουσιάζουν πληθώρα τοπικών προϊόντων, από γαλακτοκομικά, μέχρι μέλι και κρασιά, στα ξύλινα σπιτάκια τα οποία έχουν στηθεί στον χώρο της Πλατείας. Στους επισκέπτες προσφέρονται γιορτινά εδέσματα όπως μελομακάρονα και κουραμπιέδες αλλά και ζεστό κρασί, ενώ στον χώρο υπάρχει και ένας Άη Βασίλης, ο οποίος πρόθυμα φωτογραφίζεται με τους μικρούς του φίλους. 

Η γιορτινή αγορά θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και λειτουργεί καθημερινά απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα από το πρωί μέχρι το βράδυ.