Με στόχο να σταματήσει η οικονομική «αιμορραγία» και η «μετανάστευση» φοιτητών

ΑΝΟΙΞΕ…Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ!

Εντός του Ιανουαρίου θα ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε πράξη μία μεγάλη αλλαγή… • Με αυστηρά κριτήρια η αδειοδότησή τους

Ανακοινώσεις για τα campus Επαγγ/κής Εκπαίδευσης…

AMFITHEATRO FOITHTES

• Στις αρχές της νέας χρονιάς θ’ ανοίξει ο δρόμος για την έλευση ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας, η οποία επί δεκαετίες ολόκληρες κράτησε πεισματικά κλειστές τις πόρτες της σ’ αυτά.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φεύγουν κάθε χρόνο από την Ελλάδα μέσω φοιτητών οι οποίοι αντί των εγχώριων ΑΕΙ, επιλέγουν τις σπουδές τους σε ξένα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να μπει επιτέλους φρένο σ’ αυτή τη μεγάλη και αδικαιολόγητη οικονομική «αιμορραγία». 

Την ψήφιση του σχετικού νόμου, πιθανώς μέσα στον Ιανουάριο, προανήγγειλε από τη Βουλή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη από το περασμένο καλοκαίρι είχε δεσμευτεί σχετικά, όπως εξάλλου και ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος στο πλαίσιο της Συνόδου Πρυτάνεων τόνισε ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά τα κριτήρια αδειοδότησης των ιδιωτικών ΑΕΙ. 

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα τα βασικά σημεία του Σχεδίου Νόμου που προβλέπει την ίδρυση πολυδύναμων campus Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη χώρα.

Σπουδάζουν έξω!

Χιλιάδες Ελληνόπουλα σπουδάζουν αυτή τη στιγμή, είτε με φυσική παρουσία είτε εξ αποστάσεως, σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια χωρών του εξωτερικού, όπως η Κύπρος, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η  Γερμανία κλπ. Τα συγκεκριμένα ιδρύματα προσφέρουν προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές έναντι ιδιαίτερα υψηλού αντίτιμου σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, τα δημοφιλή ιδιωτικά ΑΕΙ της Κύπρου, στα οποία έχει φοιτήσει τα τελευταία χρόνια ένας τεράστιος αριθμός σπουδαστών από την Ελλάδα, παρέχουν μεταπτυχιακά προγράμματα, που είναι από τα πιο δημοφιλή, έναντι 5.000 – 6.000 ευρώ για κάθε φοιτητή. Κάπως έτσι, κάθε χρόνο φεύγουν από τη χώρα μας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για δίδακτρα σε ξένα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Με την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας είναι σαφές ότι θα μπει ένα «φρένο» σ’ αυτή τη φοιτητική «μετανάστευση» και την οικονομική «αιμορραγία» που προκαλεί και ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα μένει πλέον εντός χώρας. Φυσικά, τα μη κρατικά Πανεπιστήμια που θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας θα στοχεύσουν κυρίως εκείνους τους φοιτητές που ούτως ή άλλως θα επέλεγαν αυτού του είδους τις σπουδές, για διάφορους λόγους. Εκτιμάται δε πως η έλευσή τους στην Ελλάδα και οι συνέργειες που θα αναπτύξουν με ελληνικά δημόσια ιδρύματα, θα κάνουν τα τελευταία πιο ανταγωνιστικά και θα τα ωθήσουν να βελτιώσουν τους δείκτες τους. 

Aνοιχτό «παράθυρο»

To «παράθυρο» για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας θα ανοίξει με το νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει αύριο, Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος μέσω της συνεργασίας δημοσίων πανεπιστημίων με ιδρύματα του εξωτερικού. Νόμος του κράτους θα γίνει τον Ιανουάριο.

Αυτό ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους. «Εντός του 2024 έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουμε πράξη μία μεγάλη αλλαγή, για την οποία έχω πολλές φορές δεσμευτεί, την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Ανέφερε ότι στόχος είναι «τα δημόσια πανεπιστήμια να κάνουν πιο εύκολα συμπράξεις με πανεπιστήμια του εξωτερικού, να απελευθερώσουμε από τη μεγάλη γραφειοκρατία το διδακτικό και ερευνητικό έργο, να εισάγουμε και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, θα εκφράσουν το ενδιαφέρον τους τα ίδια τα δημόσια πανεπιστήμια για συμπράξεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού.

 

Είχαν προαναγγείλει…

Η προχθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία», αφού αρχές του περασμένου Ιουλίου, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκαν με ξεκάθαρο τρόπο στο θέμα. Ο κ. Μητσοτάκης  είχε κάνει λόγο για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, προκειμένου να τεθεί το ζήτημα σε νέες βάσεις και είχε μιλήσει για ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών μέσω των προβλέψεων του άρθρου 28 του Συντάγματος που προσφέρουν τη δυνατότητα, με ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, τα οποία επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. 

Με αυστηρά κριτήρια

Το Σχέδιο Νόμου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στο υπουργικό Συμβούλιο, ωστόσο ο Υπουργός Παιδείας κράτησε κλειστά τα χαρτιά του κατά τη Σύνοδο Πρυτάνεων για το περιεχόμενο των διατάξεών του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «esos.gr», όταν ρωτήθηκε, σχετικά, από Πρυτάνεις, περιορίστηκε στις δηλώσεις που ήδη έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες των διατάξεων του νομοσχεδίου, ωστόσο, επανέλαβε ότι τα κριτήρια αδειοδότησης και λειτουργίας των μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη! Παράλληλα, τόνισε ότι η έγκριση αδειοδότησης και λειτουργίας ενός μη κρατικού Πανεπιστημίου θα δίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο  θα φέρει τον τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο. 

Η αδειοδότηση

Σύμφωνα πάντα με το «esos.gr», για την αδειοδότηση μη κρατικών Πανεπιστημίων θα τεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού. Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδομών, τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.). Επίσης, θα εξετάζεται η αναπτυξιακή στρατηγική του ιδρύματος και θα αξιολογείται η βιωσιμότητα και η προοπτική του, ενώ θα αποκλείονται αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς την αρωγή ξένου ΑΕΙ. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων στην Ελλάδα από ξένα Πανεπιστήμια, αυτόνομα είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.

Πολυδύναμα campus

Στο μεταξύ, σήμερα, Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας σημεία του Σχεδίου Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Όπως έχει γράψει ήδη ο «Π.Λ.», ο σχεδιασμός προβλέπει την ίδρυση συνολικά 60 πολυδύναμων campus  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Κ., ΕΠΑ.Λ. και Ι.Ε.Κ.) σε όλη τη χώρα. Στην Ήπειρο αναμένεται να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν τέσσερα campus. Οι νέες αυτές δομές θα περιλαμβάνουν Ε.Κ., ΕΠΑ.Λ. και Ι.Ε.Κ., τα οποία θα λειτουργούν στο ίδιο σχολικό συγκρότημα. Κάθε Κέντρο θα διαθέτει έναν «μάνατζερ» ο οποίος θα φέρει τον τίτλο «Εκτελεστικός Διευθυντής» ή πρόεδρος. Τα campus αναμένεται να λειτουργήσουν από τη νέα σχολική χρονιά.