Και πάλι ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς των Χριστουγέννων

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΤΗΝ…ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ!

Αυξημένες πληρότητες για τα καταλύματα τόσο στα Γιάννενα όσο και στα ορεινά χωριά

Μέτρα από την Τροχαία σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής μας για την πρόληψη ατυχημάτων

Στο Ζαγόρι ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά την Πρωτοχρονιά…

METSOBO XIONISMENO

• Σε ρυθμούς γιορτινούς κινούνται πλέον τα Γιάννενα και τα ορεινά χωριά του Νομού, τα οποία ετοιμάζονται να υποδεχθούν αυξημένο όγκο επισκεπτών για το τετραήμερο των Χριστουγέννων καταρχήν και της Πρωτοχρονιάς στη συνέχεια. Αρκετό κόσμο αναμένει και η υπόλοιπη Ήπειρος.

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι υψηλές και οι πρώτοι επισκέπτες θα καταφθάσουν μεθαύριο, Παρασκευή, τόσο αεροπορικώς, όσο και μέσω του οδικού δικτύου, όπου αναμένεται αυξημένη κίνηση. Για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας η Αστυνομία θα λάβει στοχευμένα μέτρα ,τόσο στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, όσο και στους αυτοκινητόδρομους, καθώς και στις εισόδους των πόλεων, ενώ αυξημένοι αντίστοιχα θα είναι και οι έλεγχοι από την Τροχαία. Χειμερινές διακοπές στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στο Ζαγόρι πρόκειται, εκτός απροόπτου, να κάνει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να έρθει αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. 

Πολλοί οι επισκέπτες

Από άποψη επισκεψιμότητας, μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι και φέτος οι περιοχές με τα θεματικά πάρκα, κυρίως τα Τρίκαλα και η Δράμα, ενώ ακολουθούν τα Καλάβρυτα, η Αράχωβα, τα Γιάννενα, η Αρκαδία, το Καρπενήσι, το Πήλιο κλπ. Επίσης, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για επίσκεψη στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και εκείνα του Μετσόβου, του Ανήλιου και της Βασιλίτσας στα όρια με τον Νομό Γρεβενών.

Ειδικά στα Γιάννενα οι πληρότητες, ενόψει τετραημέρου έχουν φτάσει σχεδόν στο απόλυτο με λίγα δωμάτια ακόμη διαθέσιμα. Όσο για τις τιμές, αυτές ποικίλουν, ανάλογα με το είδος του καταλύματος. Πέραν των άλλων, την επικείμενη μεγάλη επισκεψιμότητα στην περιοχή μας καταδεικνύουν οι πληρότητες στο δίκτυο πτήσεων εσωτερικού της «Aegean». Εδώ η κίνηση κορυφώνεται στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, με τους ταξιδιώτες να επιλέγουν προορισμούς όπως τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, κ.α..

Λίγοι οι απόδημοι

Τόσο τα Γιάννενα όσο και τα δημοφιλή ορεινά χωριά του Νομού θα υποδεχθούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ ελάχιστοι θα είναι οι απόδημοι, οι οποίοι θα έρθουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για τις γιορτές. Αφενός το κόστος του ταξιδιού, αφετέρου το κρύο που απαιτεί σπίτι με καλή θέρμανση καθιστούν… απαγορευτική κάθε τέτοια απόπειρα. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Εκτός από απλούς πολίτες, η περιοχή μας θα έχει και υψηλούς επισκέπτες τις ημέρες των γιορτών. Ο λόγος για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έρθει παρέα με τη σύζυγό του Μαρέβα και κάποιους στενούς φίλους για ολιγοήμερες χειμερινές διακοπές στο Ζαγόρι, το οποίο αγαπάει ιδιαίτερα και επισκέπτεται κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία. 

Στην πρωθυπουργική επίσκεψη είχε αναφερθεί πρόσφατα ο «Π.Λ.» και όλα δείχνουν ότι επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα «Epiruspost.gr», ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει στην περιοχή στις 2 Ιανουαρίου και θα μείνει μέχρι του Αϊ Γιαννιού, δηλαδή ένα πενθήμερο. Έδρα του θα είναι η Αρίστη και από εκεί θα κάνει μαζί με την παρέα του εξορμήσεις στη γύρω περιοχή. 

Μέτρα στους δρόμους

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια και φυσικά και στην Ήπειρο θα τεθούν σε ισχύ από την Ελληνική Αστυνομία, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Τα μέτρα θα αναπτυχθούν σταδιακά από μεθαύριο, Παρασκευή και θα ισχύσουν έως τις 7 Ιανουαρίου, ενώ θα κλιμακωθούν τις ημέρες μαζικής εξόδου - εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στο πλαίσιο αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, μέσω της διενέργειας τροχονομικών ελέγχων και αλκοτέστ, με σκοπό την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. 

Φορτηγά… ΣΤΟΠ!

Σημειώνεται ότι κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι καθιερωμένες απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. Όσον αφορά στην Ήπειρο, μεθαύριο, Παρασκευή, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου, από ώρα 16:00 έως 22:00, καθώς και το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου και το Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου από ώρα 08:00 έως 13:00 δεν θα κινούνται μεγάλα φορτηγά στη Ιόνια Οδό από τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου έως το πέρας της στην κατεύθυνση προς Γιάννενα και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Άρτας -Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Αντίρριο. 

Παράλληλα, την Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου, τη Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου και την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, από ώρα 15:00 έως 21:00 αντίστοιχη απαγόρευση θα ισχύσει στην Ιόνια Οδό, από το πέρας της έως τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Ρίο και στην Εθνική Ιωαννίνων - Άρτας - Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Γιάννενα.

Ήπιος ο καιρός

Αν και είναι αρκετά νωρίς ακόμα για ασφαλείς προγνώσεις, οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για Χριστούγεννα με σχετικά ήπιο καιρό, χωρίς πολύ κρύο και έντονα φαινόμενα. 

Φυσικά, στα ορεινά του Νομού, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα κινούνται στα όρια του μηδενός. Για την ημέρα των Χριστουγέννων προβλέπονται λίγες βροχές και μέγιστες θερμοκρασίες λίγο υψηλότερες των συνηθισμένων για την εποχή. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ως την Πρωτοχρονιά να υπάρξει μία ακόμα ψυχρή εισβολή που θα φέρει χιόνια και κρύο στην περιοχή μας.