Τέθηκαν εκ νέου ως αιτήματα στον Υπουργό Παιδείας κατά την πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!

• ΑΝΝΑ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ: Κλειστά λόγω φθορών αρκετά δωμάτια στις Φοιτητικές Εστίες…

• Τι ανέφεραν χθες οι Πρυτανικές Αρχές

FOITHTIKES ESTIES

• Αντιμέτωπο με τα ίδια προβλήματα που βιώνει εδώ και μία δεκαετία περίπου βρίσκεται και σήμερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως και τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Πρόκειται για τα ανεπαρκή κονδύλια που έχουν στη διάθεσή τους και για την υποστελέχωση.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν στον Υπουργό Παιδείας κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Αθήνα, με βασικά αιτήματα την αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών και την κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό που δημιουργούνται από τις αφυπηρετήσεις. Παράλληλα, έπεσαν στο τραπέζι και διάφορα άλλα θέματα ζωτικής φύσης για τα ΑΕΙ. Για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μείζον ζήτημα είναι η αναβάθμιση των Φοιτητικών Εστιών, στις οποίες αρκετά δωμάτια σήμερα δεν λειτουργούν λόγω φθοράς, όπως έκανε γνωστό η Πρύτανης Άννα Μπατιστάτου. 

Επιμέρους θέματα συζητήθηκαν στις παράλληλες Συνόδους Αντιπρυτάνεων, στα οποία αναφέρθηκαν αναλυτικά χθες οι τοπικές Πρυτανικές Αρχές, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν.

Τα προβλήματα

Χρόνια τώρα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας μας, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης και, εξαιτίας των μνημονιακών νόμων είναι αντιμέτωπα με κενά στο προσωπικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία τους. 

Και τα δύο αυτά ζητήματα τέθηκαν στον Υπουργό Παιδείας κατά την πρόσφατη 104η Σύνοδο των Πρυτάνεων, με λίγα, προς το παρόν τουλάχιστον, χειροπιαστά αποτελέσματα. Πάντως, η Πρύτανης Άννα Μπατιστάτου έκανε χθες λόγο για εποικοδομητική Σύνοδο, τονίζοντας ότι στο πλαίσιό της τέθηκε το ζήτημα της ενδυνάμωσης των δημοσίων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. 

Μεταξύ άλλων, τα Ιδρύματα ζήτησαν να αντικατασταθούν τα μέλη όλου του διδακτικού αλλά και του διοικητικού προσωπικού που αποχωρούν με σύνταξη και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα πάρουν κάποιες θέσεις. «Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε λιγότερες προσλήψεις από αποχωρήσεις. Στο διοικητικό προσωπικό δε αυτή η κατάσταση είναι τραγική», σημείωσε η Πρύτανης. 

Ζήτησαν πόρους

Φυσικά, ζητήθηκε και αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς οι τακτικοί προϋπολογισμοί τους δεν επαρκούν για την κάλυψη λειτουργικών και άλλων αναγκών. Προς το παρόν, όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις της Πρυτάνεως, το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι ένα έκτακτο κονδύλι της τάξης των 821.510 ευρώ, το οποίο πάντως είναι αρκετά μικρότερο, σε σχέση με πέρυσι που το Πανεπιστήμιο είχε λάβει ως έκτακτη χρηματοδότηση δύο εκατ. ευρώ. 

Πάντως, η κ. Μπατιστάτου ανέφερε πως υπήρξε δέσμευση του Υπουργού για αύξηση της χρηματοδότησης τη νέα χρονιά κατά 11 εκατ. ευρώ, ενώ χρήματα θα αντληθούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης για ενίσχυση της έρευνας. Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ είναι πάντα ελλειμματικοί και αυτό το χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε αναπτυξιακή πολιτική με τους προϋπολογισμούς που έρχονται από το υπουργείο», σημείωσε.  

Η φοιτητική μέριμνα…

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που απασχολεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι αυτό της φοιτητικής μέριμνας, με την κ. Μπατιστάτου να κάνει γνωστό ότι ζητήθηκε από το υπουργείο η ενίσχυση της στέγασης και της σίτισης. «Είναι δύο πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν όχι μόνο τα Πανεπιστήμια, αλλά όλη την ελληνική κοινωνία. Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές για την οικονομία της χώρας μας τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας, με εξασφάλιση σε όσο το δυνατόν περισσότερους τη σίτιση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προσφέρει δωρεάν φαγητό στο 98% του φοιτητικού του πληθυσμού. 

Μείζον πάντως ζήτημα για το ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου είναι και η στέγαση. Οι Φοιτητικές του Εστίες έχουν άμεση ανάγκη βελτίωσης και αυτό είναι θέμα που επίσης τέθηκε στον Υπουργό Παιδείας. «Υπάρχει μεγάλη φθορά, με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούνται σήμερα όλα τα δωμάτια, γιατί μερικά είναι αδύνατο να στεγάσουν φοιτητές», σημείωσε η Πρύτανης και πρόσθεσε: «Σε πρώτη φάση θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα 1.000 δωμάτια που έχουμε στις Εστίες και να τις ενισχύσουμε με ενεργειακή αναβάθμιση. Σε δεύτερη φάση είναι σημαντική ανάγκη η ανέγερση και νέων Εστιών, γιατί όσο τα εισοδήματα των γονέων ελαττώνονται, όλο και περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια για να μπουν σε δωμάτιο». 

Παράλληλα, η Πρύτανης αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει πιο στενή η συνεργασία του Πανεπιστημίου με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο στεγάζει στο κτιριακό του συγκρότημα στα Γιάννενα πάρα πολλούς φοιτητές. 

Οι Αντυπρυτάνεις

• Ταυτόχρονα με τη σύνοδο των Πρυτάνεων διεξήχθησαν στην Αθήνα και Σύνοδοι Αντιπρυτάνεων. Σε μία από αυτές, στη Σύνοδο για την  έρευνα, συμμετείχε ο αρμόδιος Αντιπρύτανης Θεόδωρος Ματίκας. Σε δηλώσεις του χθες αναφέρθηκε στα ζητήματα που συζητήθηκαν, με κυρίαρχα τη μείωση της γραφειοκρατίας και την πλήρη ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών. Παράλληλα, όπως είπε, τέθηκε το θέμα του προσωπικού στις Επιτροπές Ερευνών, όπου το 70% είναι σήμερα συμβασιούχοι, τόσο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όσο και στα υπόλοιπα ιδρύματα. «Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού δημιουργεί πολλά προβλήματα», είπε ο κ. Ματίκας, ενώ επισήμανε επίσης το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία δεν καταβάλλει το δικό της χρηματοδοτικό μερίδιο για ερευνητικά προγράμματα.

• Από την πλευρά της η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Παναγιώτα Καντή επίσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υποστελέχωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας πως ζητήθηκε η προκήρυξη για όλες τις θέσεις όσων αφυπηρετούν από αυτό, προτείνοντας μάλιστα οι αρμόδιοι Αντιπρυτάνεις νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιταχυνθεί η διαδικασία αντικατάστασης εκείνων που φεύγουν. «Ζητήσαμε την ενίσχυση σε έκτακτο διδακτικό προσωπικό που το χρειαζόμαστε άμεσα, αλλά και διευκρινίσεις από το υπουργείο σχετικά με το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας για τους φοιτητές μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

• Ο Ιωάννης Λεονάρδος, Αντιπρύτανης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων, συμμετείχε στην αντίστοιχη Σύνοδο, την οποία απασχόλησε κατά κύριο λόγο το ζήτημα των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων. «Τα πιο πολλά ΑΕΙ είναι σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς τα χρήματα που διατίθενται σε πολλές περιπτώσεις είναι λιγότερα των αναγκών τους κι αυτό ισχύει και για το δικό μας Πανεπιστήμιο», υπογράμμισε. Ο κ. Λεονάρδος αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία με βάση την οποία οι τροποποιήσεις στους προϋπολογισμούς θα γίνονται από το κάθε Πανεπιστήμιο, ενισχύοντας έτσι την αυτονομία του όσον αφορά στη διαχείριση των οικονομικών του. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι επειδή το κόστος λειτουργίας των ΑΕΙ αυξάνει διαρκώς λόγω των αυξήσεων σε καύσιμα, ενέργεια και αναλώσιμα υλικά, ζητήθηκε αντίστοιχη αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών.

• Τέλος, ο Ξενοφών Μπήτσικας έλαβε μέρος στην 1η Σύνοδο Αντιπρυτάνεων Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Μάθησης, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκε το ζήτημα της υποστελέχωσης και της γενικότερης κατάστασης των δομών φιλοξενίας αλλοδαπών φοιτητών που έρχονται μέσω προγραμμάτων σε ελληνικά ΑΕΙ. «Πολλά κτίρια είναι παλιά και δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες», ανέφερε με έμφαση. Εξάλλου, επισημάνθηκαν από τους Αντιπρυτάνεις ζητήματα όπως ο χαμηλός αριθμός προσφερόμενων μαθημάτων στην Αγγλική γλώσσα και εισηγήθηκαν την χρηματοδοτική ενίσχυση των προγραμμάτων διεθνοποίησης και την αύξηση των κονδυλίων του Erasmus.

Περί διεθνοποίησης…

Πάντως, ο Κυριάκος Πειρρακάκης υποσχέθηκε στήριξη στην προσπάθεια διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ, με την κ. Μπατιστάτου να επισημαίνει ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, γιατί είναι ήδη σε τροχιά διεθνοποίησης με ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα που ετοιμάζει, όπως επίσης και με την προσπάθεια που κάνει για να μπει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, αναπτύσσονται τις αντίστοιχες συνεργασίες. «Θα μας βοηθήσει λοιπόν αυτή η έξτρα ενίσχυση», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας γνωστό ότι έχει ξεκινήσει ήδη η προετοιμασία ώστε όταν βγουν τα σχετικά προγράμματα να επωφεληθεί το ίδρυμα όσο γίνεται περισσότερο.