Ζεσταίνεται σιγά - σιγά η κίνηση, στην τελική ευθεία για τα εορταστικά ψώνια…

ΔΩΡΑ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!

Με διευρυμένο ωράριο έως και την Κυριακή τα καταστήματα

ΕΣΕΕ: Ακριβότερο κατά 11,4% φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

AGORA PEZODROMOS KOSMOS 19 12 21

• Μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα και η Γιαννιώτικη αγορά αρχίζει να… παίρνει τα πάνω της, με τους καταναλωτές να βγαίνουν μαζικά πια στα καταστήματα, προκειμένου να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια, που αφορούν κυρίως δώρα για μικρά παιδιά και το εορταστικό τραπέζι. 

Η έρευνα αγοράς ολοκληρώθηκε, τα δώρα και οι συντάξεις καταβλήθηκαν (σήμερα θα πληρωθούν τα τακτικά, αλλά και τα έκτακτα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ), οπότε αυτές τις μέρες τα νοικοκυριά θα ολοκληρώσουν και τα όποια ψώνια έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή. 

Εξάλλου, η αγορά λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο: σήμερα, Παρασκευή από 9 π.μ. έως 2.30 μ.μ. και από 5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ., αύριο, Σάββατο 9 π.μ. – 3.30 μ.μ., και μεθαύριο, Κυριακή, παραμονή Χριστουγέννων 11 π.μ. – 4 μ.μ..

Το ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρξει κίνηση που θα… μεταφραστεί και σε αύξηση τζίρου για τους καταστηματάρχες, καθώς το προηγούμενο αρκετά μεγάλο διάστημα για τους περισσότερους το ταμείο ήταν μείον (!), ενώ οι υποχρεώσεις πολύ αυξημένες. Όπως έλεγε στον «Π.Λ.» ιδιοκτήτρια ατομικής επιχείρησης με είδη δώρων, μπορεί τις μέρες των εορτών να υπάρχει κίνηση και περισσότερες πωλήσεις, όμως δεν είναι ικανό το χρονικό διάστημα για να ισοσκελίσει την αναδουλειά των προηγούμενων μηνών!

«Αλμυρό» το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Όπως προαναφέρθηκε πρώτα στη λίστα κάθε οικογένειας βρίσκονται τα τρόφιμα και έπονται όλα τα υπόλοιπα. Κι όμως το εορταστικό τραπέζι φέτος προβλέπεται πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι, γεγονός βέβαια αναμενόμενο για τους περισσότερους, εάν αναλογιστεί κανείς τις ανατιμήσεις που έχουν πάρει τα προϊόντα που το απαρτίζουν! Μικρή «ανάσα» θα δώσουν τα «καλάθια Χριστουγέννων, Άι Βασίλη και Νοικοκυριών» που έχει θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Ανάπτυξης, όμως και πάλι οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ακόμη και για ένα λιτό αξιοπρεπές χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) φέτος θα είναι ακριβότερο κατά 10,8% έως 11,4% σε σύγκριση με το 2022. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 103,10 έως 140,76 ευρώ. 

Δυσοίωνες προβλέψεις!

Γενικά πάντως οι προβλέψεις και για το νέο έτος δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) ένας στους δύο καταναλωτές θα μειώσει τις δαπάνες για αγορά προϊόντων το επόμενο εξάμηνο! 

Όπως αποτυπώνεται στις επιμέρους ερωτήσεις της έρευνας οι καταναλωτές θεωρούν ότι ακόμη δεν είναι μία ικανοποιητική περίοδος για να κάνουν μεγάλες αγορές για το σπίτι, τόσο οι ίδιοι, όσο και γενικά. Αντίστοιχα οι προσδοκίες για τις δαπάνες είναι πτωτικές, αλλά σχετίζονται κυρίως με δαπάνες εκτός λιανικών αγορών. Συγκεκριμένα, το 49% εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο 2024 οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένες. Επίσης, το 43% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων το πρώτο εξάμηνο 2024 θα είναι μειωμένες, ενώ μόλις το 20% ότι θα είναι αυξημένες. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα για τις υπηρεσίες (εισιτήρια, εστίαση) για τις οποίες εκτιμάται μείωση από το 28% των καταναλωτών αύξηση από 18%. Αυξητική είναι η μέτρηση σε σχέση με τη φορολογία για την οποία το 60% εκτιμά ότι θα μείνει αμετάβλητη, το 12% ότι θα παρουσιάσει μείωση και το 28% αύξηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές αναμένουν μείωση των δαπανών για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και μικρή αύξηση για δαπάνες διασκέδασης και ανησυχία για τις λοιπές δαπάνες παγίων εξόδων.

Σύμφωνα με τους καταναλωτές, οι δαπάνες για λογαριασμούς αποτελούν μαζί με τις αγορές προϊόντων την μεγαλύτερη δαπάνη τους ως ποσοστό του εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες αγορών αποτελούν 30% των δαπανών, ενώ οι δαπάνες λογαριασμών 29%. Σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες δαπανών, καταγράφεται μια ελαφρώς αυξητική τάση, όμως οι δαπάνες για λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους αντιπροσωπεύουν πλέον τα 2/3 του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος. Σημειώνεται, ότι για ακόμα μία μέτρηση το ποσοστό δαπανών εκτιμάται από τους ίδιους τους καταναλωτές ότι υπερβαίνει το διαθέσιμο εισόδημά τους κατά περίπου 20%.