Με την αλληλεγγύη και την ευαισθησία να ξεχειλίζουν στις γιορτές…

«ΠΟΤΑΜΙ» ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Σημαντική η στήριξη από προσφορές πολιτών και επιχειρήσεων

Πάνω από 1.000 άτομα σιτίζει η Ενορία Περιβλέπτου, τόνισε στον Π.Λ. ο π. Χρήστος Αντώνης

EORTASTIKA PAKETA OKPAPA

• «Φουντώνει» αυτό το διάστημα στην Ήπειρο το κύμα αλληλεγγύης προς τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, ώστε να περάσουν με αξιοπρέπεια τις φετινές γιορτές. 

Περισσότεροι από κάθε άλλη φορά είναι οι συμπολίτες σήμερα και στην Ήπειρο που έχουν ανάγκη στήριξης ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το τραπέζι, αλλά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 

Οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, το κύμα ακρίβειας και οι αυξανόμενες φορολογικές υποχρεώσεις έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού αρκετά νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν! 

Στο οικονομικό τέλμα που έχουν περιέλθει χιλιάδες πολίτες σπεύδουν με ταχείς ρυθμούς να τους δώσουν μια χείρα βοηθείας και κυρίως ψυχολογική τόνωση φορείς, σύλλογοι, σωματεία, οργανώσεις και πολίτες μεμονωμένα. Όταν υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν ο ένας τον άλλον από τη ζοφερή πραγματικότητα, μεγαλώνει η κοινωνική ευαισθησία, αφού πολλοί από αυτούς προσφέρουν από το υστέρημά τους.

Πιο ευαισθητοποιημένοι, στηρίζοντας με κάθε μορφή, τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη είναι φυσικά βιομηχανίες, εταιρίες, η Μητρόπολη Ιωαννίνων και οι Ενορίες της.

Χιλιάδες συσσίτια… 

Συσσίτια σε χιλιάδες αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας προσφέρουν καθημερινά οι Ενορίες Περιβλέπτου, Αγίου Νικολάου Αγοράς, Αγίου Νικολάου Κοπάνων και του Αγίου Ιωάννη Ανατολής. Όπως ανέφερε στον «Π.Λ» ο προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων - πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Αντώνης, η ενορία σιτίζει και έχει καλύψει τις ανάγκες 1.012 ατόμων για τις γιορτές, έναντι 946 ατόμων που σίτισε πέρυσι τέτοιο καιρό. Όπως είπε, η ενορία κάλυψε οτιδήποτε έχει ένα γιορτινό τραπέζι, όπως, κρέας, ζυμαρικά, λάδι, κοτόπουλα, κοτομπουκιές, χοιρινό, αρνί αλλά και απορρυπαντικά. Ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη στήριξη από προσφορές και δωρεές, ενώ υπάρχει η μόνιμη κατασκευή πλέον της Ενοριακής Μέριμνας Περιβλέπτου, όπου οι πολίτες αγοράζοντας χριστουγεννιάτικα δώρα, ενισχύουν τα συσσίτια της ενορίας. Ο π. Χρήστος ευχαρίστησε όλους όσους συνδράμουν και ευχήθηκε «καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα»! 

 Ποικίλες δράσεις…

Πέρα από την κινητοποίηση δυνάμεων της περιοχής μας και την ευαισθητοποίηση του κόσμου, προκειμένου να προσφέρει, η Περιφέρεια ενισχύει τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας και ιδιωτικών ιδρυμάτων και φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης που δεν είναι κερδοσκοπικοί, όπως ιδρύματα παιδικής φροντίδας, ενώ σπουδαίο κοινωνικό έργο παράγουν όλοι οι Δήμοι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Ιωαννιτών. Εξάλλου, πριν λίγες μέρες ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας -Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) του Δήμου Ιωαννιτών και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και τις τοπικές επιχειρήσεις, κατάφεραν και φέτος να δημιουργήσουν πάνω από 130 «Πακέτα Αγάπης», τα οποία μοιράστηκαν σε οικογένειες και μοναχικά άτομα.

«Τσουνάμι» αλληλεγγύης…

Τη μορφή… χιονοστιβάδας έχουν πάρει αυτές τις μέρες οι εκδηλώσεις αγάπης και αλληλεγγύης στους οικονομικά ασθενέστερους αλλά και σε δομές που επιτελούν σημαντικό έργο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Μεσιτών επισκέφτηκε τη Μονή Παναγίας Δουραχάνης και έκανε δωρεά χρηματικό ποσό, το οποίο συνεισέφεραν τα μέλη του. Επίσης, πολλές είναι οι επισκέψεις διάφορων φορέων και στο Οικοτροφείο Ντουραχάνης για να παραδώσουν τρόφιμα μακράς διάρκειας και ρούχα, όπως ανάλογη δράση έκαναν τις προάλλες η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιωαννίνων. Την έμπρακτη στήριξη σε κοινωνικές δομές έδειξαν και οι Δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι Ιωαννίνων. 

Φυσικά, σημαντικό ρόλο προς την ενίσχυση του αισθήματος προσφοράς παίζουν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών στα Γιάννενα που συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους συντοπίτες τους. Μια τέτοια δράση πραγματοποιεί σήμερα, Σάββατο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστρίτσας. 

Επίσης και φέτος το γάλα «Γιαννιώτικο» και η Ntougias Basketball Academy σουτάρουν «Τρίποντα Αγάπης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα  στη γωνία των οδών Μιχαήλ Αγγέλου και Γρηγορίου Σακκά. Για κάθε καλάθι, τα έσοδα θα διατεθούν σε αγορά τροφίμων για το Ορφανοτροφείο της  Ιεράς Μονής Παναγιάς Ντουραχάνης. 

 Στήριξη με κάθε μορφή…

Πέρα από δράσεις συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης η αλληλεγγύη έχει και άλλες μορφές, όπως φιλανθρωπινά μπαζάρ ακόμη και συναυλίες.

Εξάλλου, ένα μπαζάρ διοργανώθηκε και την περασμένη εβδομάδα στη Μιχαήλ Αγγέλου από το  ΚΔΑΠ Μικρόπολις και το ΔΙΕΚ Ζίτσας για τη στήριξη της ΦΛΟΓΑΣ (Σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια) στα Ιωάννινα, ενώ αυτές τις μέρες είναι αρκετά τα μπαζάρ που αντικρίζει κανείς στο κέντρο της πόλης. Να σημειωθεί πως την Πέμπτη έγινε χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση για τη στήριξη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. 

Το αίσθημα της αλληλεγγύης ενισχύεται και στους μαθητές με πολλά σχολεία να κάνουν μπαζάρ, όπως οι μαθητές σχολείου της Κρανούλας που διοργάνωσαν χριστουγεννιάτικο παζάρι, με σκοπό τη στήριξη του Συλλόγου «ΕΣΤΙΑ». 

Παράλληλα, η στήριξη σε πολλές περιπτώσεις είναι ηθική και γίνεται με αξιέπαινες πρωτοβουλίες, όπως η επίσκεψη φοιτητών της Ιατρικής στην Παιδιατρική Κλινική και παράδοση δώρων στους μικρούς ασθενείς. 

Τέλος, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν την πρωτοβουλία να στηρίξουν τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες και για τον σκοπό αυτό έχουν τοποθετήσει κουτί στα καταστήματά τους, για να συνδράμει ο καθένας, όπως μπορεί ώστε τα είδη ή τα χρήματα να διατεθούν σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

 Ο Δήμος Δωδώνης…

Σε μια ακόμα διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης προχώρησε, ενόψει των εορταστικών ημερών των Χριστουγέννων, ο Δήμος Δωδώνης, μέσω των κοινωνικών του δομών και συγκεκριμένα δια του Κέντρου Κοινότητας και του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». 

Η διανομή των εορταστικών πακέτων που έγινε κατά βάση κατ’ οίκον, αφορούσε 197 συνολικά νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 105 ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων συμπολιτών (ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που διαβιούν μόνιμα στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Δωδώνης) και τα 92 είναι ωφελούμενοι του προγράμματος ΤΕΒΑ. 

Να σημειωθεί πως για τους δικαιούχους του ΤΕΒΑ, δεν υπήρξε και άλλη ξεχωριστή διανομή στη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δωδώνης εκφράζει τις ειλικρινείς ευχαριστίες της προς τις επιχειρήσεις και φορείς που ανταποκρίθηκαν και φέτος στο αίτημα του Δήμου Δωδώνης για βοήθεια, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία και της φετινής δράσης. 

Οι φορείς και επιχειρήσεις που προσέφεραν προϊόντα παραγωγής τους ή οικονομική βοήθεια είναι οι εξής: Α.Π.Σ.Ι. «ΠΙΝΔΟΣ» , Μπλέτσας-Τεχνολογία Ζωοτροφών ΑΕ, Μύλοι Ιωαννίνων «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος», Ζωγράφου Τσομπανίδη και Υιοί ΟΕ , Τζοβάρας Κ. και ΣΙΑ ΟΕ,  Ιερά Μονή Ντουραχάνης, «The MART», ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ – Εργαστήριο Ιωαννίνων, «Rainbow Water», BioLab, Χημικά και Μικροβιολογικά Εργαστήρια Έρευνας Αναλύσεων και Ποιοτικού Ελέγχου. 

«Το έργο αυτό χάρη στις υπηρεσίες του Δήμου μας, διαρκεί 365 ημέρες το χρόνο, αλλά ειδικά για τις γιορτινές στιγμές, όπως αυτές που διανύουμε, νιώθουμε μεγαλύτερη την υποχρέωση να στηρίξουμε υλικά και ψυχολογικά τους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.