Παρά την πυκνή ομίχλη, τα σκουπίδια και το κυκλοφοριακό…

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

«Βούλιαξε» από ντόπιους και επισκέπτες η πόλη…

Υψηλή επισκεψιμότητα αναμένεται Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια…

IOANNINA XRISTOYGENNA ANEKSARTHSIAS

• Σε κορυφαίο προορισμό για την περίοδο των εορτών αναδείχτηκαν και φέτος τα Γιάννενα, αφού αποτέλεσαν μαγνήτη για πολλούς επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας και του εξωτερικού. Κι αυτό, παρά τα… εμπόδια από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή που δεν φρόντισε για μια καθαρή πόλη, στην οποία – περπατώντας στην πυκνή αιθαλομίχλη – έχανες ακόμη και την αναπνοή σου!

Η περίοδος των εορτών κυλάει με εξαιρετικά θετικές επιδόσεις για το Νομό Ιωαννίνων, ο οποίος είναι από τους κατεξοχήν δημοφιλείς προορισμούς κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. Τόσο το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα αυτές τις μέρες, όσο και μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου του Νομού, προσέλκυσαν πλήθος επισκεπτών χάρη σε διάφορους παράγοντες, όπως η εύκολη πρόσβαση στην περιοχή, το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών και η διαρκής προβολή της πόλης στο εξωτερικό. 

Βέβαια, σύμμαχος για την υψηλή επισκεψιμότητα στα Γιάννενα ήταν ο απρόσμενα ανοιξιάτικος καιρός που επικράτησε αυτές τις μέρες, ενώ αρκετοί είναι οι επισκέπτες ή οι Ηπειρώτες απόδημοι που παρέμειναν στα χωριά και στην πόλη, ώστε να γιορτάσουν εδώ και την έλευση του 2024! Ανάλογη εικόνα με τον κόσμο να πλημμυρίζει την περιοχή μας αναμένεται και μέχρι τα Θεοφάνεια.

«Πλημμύρισε» η πόλη!

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν παραμονή, ανήμερα αλλά και τις υπόλοιπες μέρες στάθηκαν σύμμαχος για τον κόσμο να κατακλύσει το κέντρο της πόλης, ειδικά την παραμονή. Πλήθος  πολιτών έσπευσε στην αγορά για τα τελευταία ψώνια, δρόμοι, καταστήματα, σπίτια υποδέχτηκαν φέτος τα παιδιά που τήρησαν πιστά το έθιμο και έψαλλαν τα κάλαντα με τα παραδοσιακά τρίγωνα, αλλά και με μουσικά όργανα. Από το μεσημέρι της παραμονής και μετά, την… τιμητική τους είχαν μουσικές, κλαρίνα, χάλκινα και οι ψησταριές που στήθηκαν έξω από πολλά καταστήματα εστίασης. Εξάλλου αυτό το έθιμο με τα αυτοσχέδια γλέντια έκλεψε και φέτος τις εντυπώσεις ντόπιων και επισκεπτών που έγιναν μια παρέα, διασκέδασαν υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής και ξεφάντωσαν για ώρες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τις μέρες των Χριστουγέννων δόθηκε μια σημαντική οικονομική τόνωση  στους ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων, μερικοί από τους οποίους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους στον «Π.Λ» για το αδιαχώρητο στα μαγαζιά τους και προσμένουν ανάλογη κίνηση να υπάρξει και τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και τις δυο προηγούμενες μέρες στην πόλη επικράτησε το αδιαχώρητο, με την παραλίμνιο να «βουλιάζει» και τα καταστήματα εστίασης να είναι γεμάτα με τους πολίτες να απολαμβάνουν το καφέ, το φαγητό και αργότερα το ποτό τους.

Πέρα από το κέντρο της πόλης, ο ιδανικός για εξορμήσεις καιρός οδήγησε αρκετούς στα χωριά όπου πέρασαν αυτές τις μέρες μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, διοργανώνοντας ανταμώματα, ενώ γεμάτα από κόσμο ήταν μαγαζιά σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου και του Νομού γενικότερα. Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια, Βόρεια Τζουμέρκα, Κόνιτσα και αλλού ήταν αυτές τις μέρες και παραμένουν για όλη την χειμερινή περίοδο ιδανικοί προορισμοί για μονοήμερες ή πολυήμερες αποδράσεις.

«Αγκάθι» οι παραφωνίες!

Οι εξαιρετικά καλές επιδόσεις που σημειώθηκαν αυτές τις μέρες στα Γιάννενα, με την έντονη κινητικότητα και επισκεψιμότητα από ντόπιους και επισκέπτες «επισκιάστηκαν» από αρκετά προβλήματα που προέκυψαν όχι μόνο από την αιθαλομίχλη που είναι πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες, αλλά και από την κακή εικόνα που παρουσίασε η πόλη. Αυτό που κυρίως προξένησε αρνητική εντύπωση ήταν το απέραντο σκουπιδομάνι που αντίκριζε κανείς με μια βόλτα στο κέντρο των Ιωαννίνων, με τους μπλε κάδους (της ανακύκλωσης) να είναι γεμάτοι, τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν και να σκορπίζονται σε δρόμους και πεζοδρόμια, δημιουργώντας μια εικόνα - δυσφήμιση για τα Γιάννενα! Έντονα, επίσης, ήταν τα προβλήματα με ουρές από οχήματα σε κεντρικούς δρόμους που δημιούργησαν ένα ατελείωτο μποτιλιάρισμα, ενώ η ταλαιπωρία των οδηγών δεν τελείωνε με την αυξημένη κίνηση στους δρόμους, αλλά συνεχιζόταν με το παρκάρισμα που ήταν μια δύσκολη «αποστολή» για αυτούς, λόγω και της έλλειψης χώρων στάθμευσης. 

Υγρασία και ομίχλη

Αποπνικτικές ήταν οι συνθήκες ειδικά τα Χριστούγεννα στα Γιάννενα, με την υγρασία να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Αποτέλεσμα της υγρασίας και της άπνοιας η ομίχλη που δυσκόλεψε ιδιαίτερα τις μετακινήσεις των οχημάτων. Όλο αυτό το… κοκτέιλ των καιρικών συνθηκών ανέβασε τις τιμές των μικροσωματιδίων ειδικά τις βραδινές ώρες. Ανήμερα των Χριστουγέννων και από νωρίς το απόγευμα η τιμή ήταν άνω των 150 μικρογραμμαρίων στο σταθμό που λειτουργεί στην πόλη, ενώ ακόμη υψηλότερη ήταν στο σταθμό της Ανατολής.

Απόρροια της κατάστασης που δημιούργησε η ομίχλη ήταν και η απίστευτη ταλαιπωρία επισκεπτών που είχαν κλείσει εισιτήρια να ταξιδέψουν αεροπορικώς κάτι που τελικά κατέστη αδύνατο, λόγω καιρικών συνθηκών, αφού ακυρώθηκαν πτήσεις από ή προς το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων «Βασιλιάς Πύρρος».