Επειγόντως θα πρέπει να κατασκευαστεί το πιο σημαντικό έργο στα Γιάννενα

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ…ΣΑΠΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΝΕΡΟΥ!

Οι υποδομές του προκαλούν συχνά μεγάλες διαρροές, με πιθανούς κινδύνους μόλυνσης

Νέα πολύωρη διακοπή υδροδότησης χθες στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης…

YDREYSH BLABH DEYAI 5 1 24

• Μπορεί να μπήκαμε στο 2024, όμως ένα μεγάλο μέρος του Δήμου Ιωαννιτών και συγκεκριμένα τα ίδια τα Γιάννενα, εξακολουθεί να υδρεύεται μέσω ενός δικτύου που «μετράει» πολλές δεκαετίες χρήσης.

Κάπως έτσι, συχνές είναι οι βλάβες σε αγωγούς και σωληνώσεις, με αποτέλεσμα να σημειώνονται διακοπές υδροδότησης όπως η χθεσινή, ενώ εξαιτίας των διαρροών χάνονται σε ετήσια βάση τεράστιες ποσότητες ύδατος. Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο οποίος είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με σιγουριά, παρόλο που πληρώνουν ακριβά το νερό, δεν πίνουν από τη βρύση αλλά χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο για λόγους ασφαλείας. Αυτή είναι η πραγματικότητα σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, η οποία πρέπει επιτέλους να αποκτήσει και στο κέντρο της ένα σύγχρονο και λειτουργικό σύστημα ύδρευσης που δεν θα δημιουργεί συνεχώς προβλήματα. 

Πολύωρη διακοπή

Άλλη μία διακοπή νερού, πολύωρη μάλιστα, καταγράφηκε χθες από νωρίς το πρωί στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης. Αυτή τη φορά υπεύθυνη ήταν βλάβη που σημειώθηκε στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης (διαμέτρου 600 mm) της πόλης, στην περιοχή του Περάματος.

Αργά το μεσημέρι η ΔΕΥΑΙ σε ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι η βλάβη ήταν πολύ σοβαρή και για τον λόγο αυτό δεν κατέστη δυνατόν να επισκευασθεί χωρίς τη διακοπή της τροφοδοσίας του αγωγού από τις πηγές της Κρύας. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πολύωρη διακοπή νερού στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, από τις οδούς Σπύρου Λάμπρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου και χαμηλότερα, με εκατοντάδες πολίτες να διαμαρτύρονται έντονα, καθώς οι περισσότεροι δεν γνώριζαν την αιτία της διακοπής. 

Στην ίδια ανακοίνωση η ΔΕΥΑΙ έκανε γνωστό ότι η δυσκολία στην επικοινωνία με τα γραφεία της Επιχείρησης οφείλονταν στις… τηλεφωνικές γραμμές της περιοχής και όχι στην ίδια. Προφανώς η επιχείρηση δέχθηκε χθες μεγάλο όγκο τηλεφωνημάτων, τα οποία όμως έμειναν αναπάντητα. 

Αργά το βράδυ με νέα ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΙ ενημέρωνε ότι μετά την άντληση των υδάτων στο σημείο όπου έσπασε ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης, άρχισε κατά τις 9 μ.μ. η επέμβαση για την επισκευή του, η οποία αναμένονταν να διαρκέσει περί τις 2-3 ώρες, οπότε και η αποκατάσταση της ύδρευσης θα γινόταν σταδιακά τις πρωινές ώρες.

Διαρκείς βλάβες

Η παραπάνω είναι μία από τις δεκάδες βλάβες, οι οποίες καταγράφονται κάθε χρόνο στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Ιωαννιτών, ιδίως του κέντρου, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πεπαλαιωμένο και χρονολογείται στις δεκαετίες του 1970 και ΄80.

Η παλαιότητα των κεντρικών αγωγών αλλά και μικρότερων σωλήνων παροχής που διατρέχουν γειτονιές της πόλης αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία για τις συχνές αυτές βλάβες, εξαιτίας των οποίων αφενός σκάβονται δρόμοι και ανοίγουν τρύπες και ορύγματα ακόμα και σε πρόσφατα ασφαλτοστρωμένες οδούς και αφετέρου ταλαιπωρούνται εκατοντάδες πολίτες κάθε φορά, τα σπίτια των οποίων μένουν ξαφνικά χωρίς νερό, αλλά και επιχειρήσεις, με το πλήγμα να είναι μεγαλύτερο για εκείνες του κλάδου της εστίασης. 

Πίνουν… εμφιαλωμένο!

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Στην παλαιότητα του δικτύου ύδρευσης οφείλεται το γεγονός ότι συχνά στις βρύσες αρκετών Γιαννιωτών, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, τρέχει «έγχρωμο» νερό, αφού παρασύρει στο πέρασμά του τη σκουριά που έχει δημιουργηθεί στις παλιές μεταλλικές σωληνώσεις.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Δεκαετίες ολόκληρες δεκάδες νοικοκυριά στην πρωτεύουσα της Ηπείρου αναγκάζονται, λόγω του κακής ποιότητας πόσιμου νερού που φτάνει σ’ αυτά, να αποφεύγουν την κατανάλωσή του για λόγους ασφαλείας, χρησιμοποιώντας το μόνο για πλύσιμο, μπάνιο και συναφείς χρήσεις. 

Κάπως έτσι, αναγκάζονται να πίνουν καθημερινά εμφιαλωμένο νερό επιβαρυνόμενα με ένα έξοδο το οποίο θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να είναι περιττό, ειδικά σε μία περιοχή που διαθέτει αφθονία υδάτων και μάλιστα καλής ποιότητας. 

Από την άλλη, εξαιτίας του παλαιού συστήματος ύδρευσης συχνές είναι οι διαρροές και χάνονται έτσι πολύτιμες ποσότητες νερού, χιλιάδες κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν καλά το ζήτημα, το νερό που χάνεται λόγω διαρροών είναι τόσο που θα μπορούσε να υδροδοτήσει σε μόνιμη βάση μία μικρή πόλη όπως η Φιλιππιάδα!

 

Η ΔΕΥΑΙ δεν γνωρίζει…

Συστηματική προσπάθεια αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου του κέντρου των Ιωαννίνων δεν έχει γίνει τον τελευταίο μισό αιώνα περίπου. Πριν κάποια χρόνια σκάφτηκαν αρκετοί δρόμοι στο κέντρο και πέρασαν νέες σωληνώσεις, όμως δεν συνδέθηκαν σ’ αυτές όλες οι παροχές, αλλά ένα μέρος τους. Ωστόσο, σήμερα η ΔΕΥΑΙ δεν γνωρίζει πόσες συνδέσεις έγιναν στο νέο δίκτυο και πού ακριβώς ώστε να προχωρήσει σε προγραμματισμό για νέα έργα. 

Και να γνώριζε όμως δεν αρκεί αυτό. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να ενταχθεί σ’ αυτό ένα μεγάλο έργο πλήρους αντικατάστασης του παλιού δικτύου ύδρευσης της πόλης, ώστε να σταματήσει οριστικά η απώλεια πολύτιμων υδάτινων πόρων και οι κάτοικοι των Ιωαννίνων να καταναλώνουν άφοβα νερό από τις βρύσες τους.

Εκτός πόλης πάντως, σε περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες, έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία αλλαγές στο δίκτυο ύδρευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ανατολή όπου καταργήθηκε οριστικά πριν μερικά χρόνια το παλιό δίκτυο, τα Μάρμαρα και η Κρανούλα. 

Οι άλλοι Δήμοι

Πρόκειται επομένως για πολύ σοβαρό ζήτημα που η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να δει σοβαρά και να θέσει τις βάσεις για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης των Ιωαννίνων. Μπορούν να λάβουν ως παράδειγμα άλλους Δήμους στον Νομό που έχουν δρομολογήσει ή υλοποιήσει αντίστοιχα έργα. Για παράδειγμα, ο Δήμος Κόνιτσας πέτυχε πριν λίγα μόλις χρόνια την ένταξη του έργου της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών του στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ενώ λύση στα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετώπιζαν, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, χωριά του Δήμου Πωγωνίου επιλύθηκαν οριστικά πρόσφατα με την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης.

Υπάρχουν εργαλεία

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμιση δικτύων υδροδότησης υπάρχουν. Για παράδειγμα, ο Δήμος Ζίτσας ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης το μεγάλο έργο αντικατάστασης του υφιστάμενου δικτύου που συνδέει τις πηγές Μπριζάκου – Φωτεινού με οικισμού της δυτικής πλευράς του. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3,8 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, από το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε γίνει γνωστή πέρυσι η ένταξη παρόμοιων έργων υδροδότησης σε Τζουμέρκα, Δωδώνη και Μέτσοβο με προϋπολογισμό που ξεπερνά, μαζί με εκείνα του Δήμου Ζίτσας, τα 10 εκ. ευρώ. Στόχος είναι η εξασφάλιση πόσιμου νερού επαρκούς ποσότητας και ποιότητας για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.