Χωρίς σοβαρά προβλήματα η κακοκαιρία στην Ήπειρο!

- Άστατο καιρό προβλέπει και για σήμερα η ΕΜΥ

- Σε επιφυλακή τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας

XIONIA

• Οι σφοδρές καταιγίδες, οι κατά τόπους θυελλώδεις άνεμοι, αλλά και τα χιόνια στα ορεινά, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που έπληξε από το βράδυ του Σαββάτου και χθες την Ήπειρο. Τα προβλήματα που προέκυψαν αντιμετωπίστηκαν σχεδόν άμεσα, καθώς όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας βρισκόταν επί ποδός για να παρέμβει όπου χρειαστεί! 

Μάλιστα το απόγευμα του Σαββάτου ήχησε το 112 στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. 

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο ύψος  βροχής έως χθες το απόγευμα είχε σημειωθεί στους μετεωρολογικούς σταθμούς στα Θεοδώριανα Άρτας και στο Ζωτικό Ιωαννίνων και είναι ίσο με 184 mm.

Οι σημερινές προβλέψεις 

Άστατος καιρός με βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και για σήμερα, Δευτέρα. 

Σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι οποίες στην Ήπειρο θα είναι παροδικά πυκνότερες.

Οι άνεμοι θα πνέουν Νότιοι - νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο 8 με 9, που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου (στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη).

Μικροπροβλήματα 

Στα Γιάννενα χθες, λόγω της έντονης βροχόπτωσης προκλήθηκε ένα πρόσκαιρο πλημμυρικό φαινόμενο στη συμβολή των οδών Γεννηματά και Βογιάνου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, τα κύματα της λίμνης είχαν εναποθέσει μεγάλες ποσότητες άμμου που είχε ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται η εκροή των ομβρίων υδάτων. Συνεργεία της ΔΕΥΑΙ παρενέβησαν και σταδιακά τα νερά υποχώρησαν. 

Πάντως, ούτε τα χιόνια που έπεσαν στα ορεινά του Νομού (Κόνιτσα, Ζαγόρι, Μέτσοβο, Τζουμέρκα), δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, αλλά και των Δήμων βρισκόταν επί ποδός! Όσοι βέβαια σκοπεύουν να κινηθούν στις ορεινές περιοχές θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. 

Στην Πάργα λόγω των μεγάλων κυμάτων πλημμύρισε ο πεζόδρομος, ενώ κλειστός λόγω υψηλής στάθμης νερού είναι και ο δρόμος προς τον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων.

Στο μεταξύ, για μια ακόμα φορά, τα τελευταία χρόνια, θάλασσα και λιμνοθάλασσα στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας, έγιναν ένα! Όπως μετέδωσε η Βάσω Γκόρου (ertnews.gr) η κυκλοφορία οχημάτων από το Δρέπανο προς το Μακρυγιάλι ήταν αδύνατη, καθώς ο δρόμος βρίσκεται κάτω από τα νερά. Ουδείς γνωρίζει τι θα αποκαλυφθεί όταν τα νερά υποχωρήσουν, καθώς τα τελευταία χρόνια, τα φαινόμενα της διάβρωσης της ακτής εντείνονται, με τον κίνδυνο πλέον ορατό, η θάλασσα να καταπιεί τα χιλιόμετρα της γραφικής αυτής ακτής της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι και χθες το πρωί στην Ήπειρο η Πυροσβεστική είχε δεχθεί 7 κλήσεις. Πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων και μια αφαίρεση αντικειμένου.

Πάντως εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος μην βγαίνετε από τα σπίτια σας…