Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας στο Πανεπ. Νοσοκομείο

S.O.S. ΓΙΑ ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

- Το αίτημα επανήλθε με αφορμή το πρόσφατο συμβάν με τον 14χρονο από την Άρτα, ο οποίος μεταφέρθηκε τελικά στην Αθήνα

- Ερωτήσεις κατέθεσαν στη Βουλή Μερ. Τζούφη και Ν. Έξαρχος…

NOSOKOMEIO DOYROYTHS

Μπορεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και το μεγαλύτερο σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς, εξακολουθεί να στερείται Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για παιδιά.

Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό καθώς μία ΜΕΘ Παίδων στα Γιάννενα μπορεί να σώσει ζωές μικρών ασθενών σε σοβαρή κατάσταση όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά και από περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά αλλά και η Νότιος Αλβανία, όπως ανέφερε πρόσφατα η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι. Αικατερίνη Σιώμου με αφορμή το περιστατικό με το 14χρονο παιδί από την Άρτα που χρειάστηκε επείγουσα νευροχειρουργική επέμβαση και μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Το θέμα ήρθε και στη Βουλή με ερωτήσεις της Μερόπης Τζούφη και του Νίκου Έξαρχου, οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας. 

Επανήλθε το αίτημα

Στο προσκήνιο ήρθε και πάλι μέσα στις γιορτές η ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για παιδιά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με αφορμή το περιστατικό με τον 14χρονο στην Άρτα ο οποίος κατέρρευσε τα Χριστούγεννα, ενώ έλεγε τα κάλαντα καθώς υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. 

Το παιδί μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», το οποίο εφημέρευε, διασωληνώθηκε αμέσως και στη συνέχεια διακομίστηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση από τους νευροχειρουργούς. Τελικά με αερογέφυρα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα, όπου επίσης υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση. Αποσωληνώθηκε λίγο πριν την Πρωτοχρονιά και η κατάστασή του βελτιώνεται σταδιακά. 

«Κολλάει» στο προσωπικό!

Η ίδρυση ΜΕΘ Παίδων αποτελεί αίτημα πολλών ετών για την περιοχή μας, όμως όλα δείχνουν πως «κολλάει» στο γεγονός ότι δεν υπάρχει προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Βορειοδυτικής Ελλάδας να στερείται μίας τόσο σημαντικής δομής. 

Όπως ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Ι. Αικατερίνη Σιώμου, η ΜΕΘ Παίδων, είναι απολύτως αναγκαία για την περίθαλψη παιδιών από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων και της Αλβανίας, σημειώνοντας πως η διακομιδή μικρών ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση με ασθενοφόρο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη διαδικασία.

Ερώτηση σε Υπ. Υγείας

«Tα πρόσφατα περιστατικά με τον δεκατετράχρονο από την Άρτα και τον εξάχρονο από τα Γρεβενά, οι οποίοι χρειάστηκαν άμεση ιατρική περίθαλψη, επαναφέρουν επιτακτικά το ζήτημα της δημιουργίας ΜΕΘ Παίδων στα Γιάννενα», τονίζει η Μερόπη Τζούφη σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς και καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητάει την άμεση συγκρότηση και λειτουργία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παιδιά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Στην ερώτησή της η κ. Τζούφη υποστηρίζει ότι η δημιουργία της Μονάδας δεν έχει προχωρήσει λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ επικαλείται τις δηλώσεις της Αικατερίνης Σιώμου περί αναγκαιότητας λειτουργίας της ΜΕΘ για την περίθαλψη παιδιών στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. 

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής καλεί τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει στην ίδρυση ΜΕΘ Παίδων στο Π.Γ.Ν.Ι. και παράλληλα να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πρόσληψη επαρκούς προσωπικού ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία της Μονάδας για την περίθαλψη των παιδιών από τη Βορειοδυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

Και δεύτερη ερώτηση…

Το ζήτημα της έλλειψης ΜΕΘ Παίδων στα Γιάννενα επισημαίνει και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, τονίζοντας πως αποτελεί παράγοντα ο οποίος αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των παιδιών, αφού χάνεται πολύτιμος χρόνος στις πολλαπλές μετακινήσεις.

Σε επίκαιρη ερώτηση που επίσης κατέθεσε, ο κ. Έξαρχος χαρακτηρίζει γενικότερα επισφαλείς τις συνθήκες περίθαλψης των παιδιών στην Ήπειρο. Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, οι παιδιατρικές κλινικές στα Νοσοκομεία Πρέβεζας και Φιλιατών λειτουργούν οριακά λόγω της έλλειψης μόνιμων ειδικευμένων παιδιάτρων και της λήξης των συμβάσεων επικουρικών. Κάποιες εφημερίες καλύπτουν παιδίατροι από τα αντίστοιχα Κέντρα Υγείας, αποδυναμώνοντας έτσι και αυτά. Στην  Άρτα δεν υπάρχουν γιατροί με άλλες απαραίτητες εξειδικεύσεις για παιδιά, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μικρών ασθενών που χρήζουν εξειδικευμένης παιδιατρικής φροντίδας να μεταφέρονται στα Γιάννενα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ή στο «Χατζηκώστα».

Ελλείψεις σε γιατρούς

Τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα των Ιωαννίνων εντάσσονται στα νοσοκομεία των επτά πόλεων της χώρας, στα οποία το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας στέλνει διακομιδές βαρέως πασχόντων παιδιών.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ στην ερώτησή του, η Παιδιατρική κλινική του «Χατζηκώστα», που εφημερεύει τις μισές ημέρες του μήνα, έχει σοβαρές ελλείψεις σε ειδικευμένους παιδιάτρους, καθώς σήμερα υπηρετούν σ’ αυτήν τρεις μόνιμοι, ένας επικουρικός που θα φύγει και μία παιδίατρος διορισμένη στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας. Επιπλέον, καθώς δέχονται διακομιδές από το ΕΚΕΠΥ, τα περισσότερα παιδιά που χρήζουν εξειδικευμένης παρέμβασης μεταφέρονται την επόμενη ημέρα στο Π.Γ.Ν.Ι..

Από την άλλη, η απουσία συγκροτημένης ομάδας παιδοχειρουργών - παιδοαναισθησιολόγων και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων υποχρεώνει τους γονείς να μετακινούνται ακόμη και για μεσαίας βαρύτητας χειρουργεία σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. «Η έλλειψη ΜΕΘ Παίδων αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των παιδιών, αφού χάνεται πολύτιμος χρόνος στις πολλαπλές μετακινήσεις», τονίζει ο Ν. Έξαρχος.

Σύμφωνα δε με στοιχεία που παραθέτει, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν μπορεί να καλύψει εφημεριακά όλες τις ημέρες του μήνα, καθώς διαθέτει σήμερα έναν παιδονευρολόγο, έναν παιδοκαρδιολόγο και έναν παιδοχειρουργό, ενώ ο βουλευτής σημειώνει πως η Παιδιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν.Ι έχει σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό για την ασφαλή εποπτεία και φροντίδα όλων των παιδιών.

Τα Κέντρα Υγείας

Όσον αφορά στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο Ν. Έξαρχος υποστηρίζει ότι πολλά Κέντα Υγείας δεν έχουν παιδίατρο, αναφέροντας ως παράδειγμα τον Δήμο Ιωαννιτών με πληθυσμό 112.000 κατοίκους, όπου υπηρετεί μόνο ένας παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων και άλλοι δύο στις ΤΟΜΥ. Το Κέντρο Υγείας, όπως σημειώνει, δεν εφημερεύει 24ωρο και δεν λειτουργεί το Σαββατοκύριακο, λόγω και μετακινήσεων ιατρών του εργαστηριακού κλάδου σε Νοσοκομεία της Ηπείρου.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής ρωτάει, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο Υπουργό ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την πρόσληψη όλου του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία όλων των Παιδιατρικών Κλινικών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και Κέντρα Υγείας της Ηπείρου, καθώς και τη δημιουργία και λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στο Π.Γ.Ν.Ι..