Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βάζει τις βάσεις για να προχωρήσει μπροστά

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

- «Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής», ανέφερε χθες η Πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, κάνοντας απολογισμό για τον ένα χρόνο θητείας της νέας Διοίκησης

- Έμφαση σε εκσυγχρονισμό, εκπαίδευση, εξωστρέφεια, φοιτητική στέγη…

PANEPISTHMIO PINAKIDES

Μπορεί οι προκλήσεις να είναι πολλές, όπως και τα προβλήματα, ωστόσο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στέκεται όρθιο και τα αντιμετωπίζει με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με στόχο να εξελίσσεται διαρκώς, βελτιώνοντας τη λειτουργία του και ανεβάζοντας το επίπεδο του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου που παράγει.

Αυτό τόνισε χθες η Πρύτανης Άννα Μπατιστάτου κάνοντας αναλυτικό απολογισμό του ενός χρόνου θητείας των νέων οργάνων διοίκησης του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ηπείρου. Μέσα στο διάστημα αυτό έγιναν πολλά, όπως είπε, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η εξωστρέφεια, η ισότιμη πρόσβαση, η φοιτητική στέγη, η καινοτομία αλλά και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των δομών του. Ωστόσο, πολλά είναι και όσα πρέπει να γίνουν στη συνέχεια για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών. Σημαντικό στοίχημα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Πανεπιστημίου, για την οποία έχουν γίνει ήδη βήματα, αλλά και η ρύθμιση των συσσωρευμένων οικονομικών οφειλών του. 

Με νέα νοοτροπία…

Ομαλά κύλησε η λειτουργία των νέων οργάνων διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τον πρώτο χρόνο της θητείας τους διαβεβαίωσε χθες η Πρύτανης, κάνοντας λόγο για τακτικές και πολύωρες συσκέψεις του Συμβουλίου Διοίκησης και σταθερές συνεδρίες της Συγκλήτου, αλλά και για υποδειγματική λειτουργία των Συνελεύσεων των Τομέων, των Τμημάτων και των Κοσμητειών. 

Όπως σημείωσε, η κανονικότητα αυτή οφείλεται σε ένα νέο «modus operanti», με διαφορετική μεθοδολογία και τρόπους εφαρμογής, καλλιεργώντας μια νέα νοοτροπία. Παράλληλα, είπε ότι με διαφάνεια αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες, οι οποίες είχαν στόχο την υπερνίκηση της αδράνειας, τη διευκόλυνση των διαδικασιών και την καταπολέμηση της εσωτερικής γραφειοκρατίας και των παθογενειών που εμποδίζουν τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων και των στελεχών, διοικητικών και διδακτικών, ενώ διαβεβαίωσε πως οι επαφές με τα αρμόδια υπουργεία υπήρξαν και παραμένουν διεκδικητικές, όπως και οι απευθύνσεις σε αρμόδιες αρχές της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης.

Ακολούθως η κα Μπατιστάτου προχώρησε σε αναλυτικό απολογισμό δράσης παρουσιάζοντας 24 βασικά πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς. Όπως τόνισε με έμφαση, «το νέο δημόσιο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οφείλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής εξελισσόμενο και βελτιώνοντας συνεχώς τις λειτουργίες του, όποιες και αν είναι οι αντιξοότητες».

Εκπαίδευση - εξωστρέφεια

Από όσα ανέφερε χθες η Πρύτανης, ξεχωρίζουν καταρχήν οι πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών, βασική θέση έχουν η έγκριση από το Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο του Πρότυπου Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών, με εστίαση στη διεπιστημονικότητα, τη διεθνοποίηση, την εισαγωγή καινοτόμων προγραμμάτων και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, καθώς και η σύνταξη του Πρότυπου Κανονισμού Διδακτορικών Σπουδών. Όπως είπε, προωθούνται πλέον τα διπλά Διδακτορικά σε συνεργασία με Ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ πρόσθεσε πως υποβλήθηκαν φάκελοι πιστοποίησης 15 Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης και προετοιμάζεται η πιστοποίηση του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος.

Όσον αφορά στον τομέα της εξωστρέφειας, η Πρύτανης έκανε γνωστό ότι εγκρίθηκε ο νέος Κανονισμός λειτουργίας του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, ανασυγκροτήθηκε η Επιστημονική Επιτροπή Erasmus και προωθείται η ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών, και η συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό έχουν υπογραφεί νέα Μνημόνια Συνεργασίας με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, Διεθνείς φορείς και Οργανισμούς, για την ενίσχυση των ερευνητικών και διδακτικών δραστηριοτήτων και τη διεθνή κινητικότητα διδασκόντων και φοιτητών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα προγράμματα Θερινού Σχολείου που συγκροτήθηκαν σε συνεργασία με Εργαστήριο του Imperial College του Λονδίνου.

Παράλληλα, σημείωσε πως εντατικοποιήθηκε η προσπάθεια ένταξης του Πανεπιστημίου στο θεσμό του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ανανεώθηκαν οι σχέσεις με διεθνείς φορείς χρηματοδότησης, όπως το Ίδρυμα Fulbright και αναβαθμίστηκε η λειτουργία του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

Ισότιμη πρόσβαση

Η κα Μπατιστάτου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που καταβλήθηκε, μετά το πέρας της επιχορήγησης από το ΕΣΠΑ 2014 - 20, για να συνεχιστεί η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης προς όφελος των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτι που έγινε με κονδύλια του ιδρύματος. «Βασικό μας μέλημα είναι οι φοιτητές και φοιτήτριες που πρέπει να στηρίξουμε», είπε. Ανέφερε δε πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, η Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης και ο ΕΛΚΕ υπέβαλαν πρόταση για την απορρόφηση χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ με στόχο τη στήριξη ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ πρόσθεσε πως έγινε εισήγηση στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας για τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας με σκοπό την πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας των φοιτητών.

Η φοιτητική στέγη

Καυτό είναι το ζήτημα της φοιτητικής στέγης στα Γιάννενα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, όπου όλο και πιο πολλά παιδιά αναζητούν δωμάτιο στις Εστίες του Πανεπιστημίου. Η Πρύτανης υπογράμμισε χθες πως δόθηκε προτεραιότητα στο ζήτημα της φοιτητικής στέγης. Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα από χρόνια, έγινε συστηματική καταγραφή των δωματίων και των διαμενόντων και ανακτήθηκαν περισσότερα από 150 εγκαταλειμμένα δωμάτια. Επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες επισκευής και με διαφανείς, όπως είπε, διαδικασίες επιλογής, τελικά παραδόθηκαν έγκαιρα σε νέους φοιτητές συνολικά 270 δωμάτια, ενώ συνεχίζονται οι επισκευές και σε άλλα. Παράλληλα, είπε ότι απομακρύνθηκε μακροχρόνιος καταπατητής από την Πανεπιστημιούπολη και αντιμετωπίστηκαν ανάγκες διαχείρισης πρασίνου, ενώ σημείωσε πως άμεση προτεραιότητα αποτελεί και η διαχείριση των αδέσποτων σκύλων που κυκλοφορούν στους χώρους του ιδρύματος.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Ως βασικό στόχο έχει θέσει η παρούσα Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την ενεργειακή αναβάθμιση των «γερασμένων» κτιριακών υποδομών του και την «Πράσινη Μετάβαση» του ιδρύματος, διαδικασίες μέσω των οποίων θα εξοικονομούνται μελλοντικά σημαντικά χρηματικά ποσά. Η Άννα Μπατιστάτου έκανε γνωστό χθες ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής του πρώτου σταδίου Αίτησης Ένταξης στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων «ΗΛΕΚΤΡΑ». Παράλληλα, είπε πως δεσμεύτηκε προϋπολογισμός για τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων και την ενεργειακή αυτοδυναμία, ενώ εκδόθηκαν για πρώτη φορά Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης και πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ενεργειακός έλεγχος των κτιρίων. «Θα αλλάξει η εικόνα, θα έχουμε ενεργειακή αυτονομία», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Έρευνα και καινοτομία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Πρύτανης στις ενέργειες που έγιναν τον τελευταίο χρόνο για ενίσχυση της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ενισχύθηκε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΚΕ και ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή Ερευνών. Επικαιροποιήθηκε το πλαίσιο διαχείρισης έργων και του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης και σχεδιάστηκε ο νέος Κανονισμός Παροχής Υπηρεσιών των Εργαστηρίων και Κλινικών του ιδρύματος.

Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι καθορίστηκαν τα κριτήρια για τη δημιουργία τεχνοβλαστών και εγκρίθηκε η δημιουργία του πρώτου τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου, διαμορφώθηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου και το δίκτυο ΠΡΑΞΗ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας για την ανάδειξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που αναπτύσσονται από το ίδρυμα, ενώ ιδρύεται και Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Εκσυγχρονισμός - οικονομικά

Διαχρονικό «αγκάθι» για το Πανεπιστήμιο είναι η γραφειοκρατία, με τα νέα όργανα Διοίκησης να δρομολογούν τη Σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και να συντάσσουν ένα επικαιροποιημένο σχέδιο Οργανισμού του ιδρύματος. «Δουλεύουμε με Οργανισμό του 1999, οπότε χρειαζόμαστε έναν νέο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του ιδρύματος», τόνισε η Πρύτανης. Παράλληλα, είπε πως οριστικοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης των εγγράφων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει εξάλλου η αναβάθμιση της λειτουργίας της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου. Για πρώτη φορά, σύμφωνα με την κ. Μπατιστάτου, καταγράφηκαν τα κληροδοτήματά του και διαμορφώθηκαν διαδικασίες βέλτιστης αξιοποίησής τους, ενώ γίνεται αναδιοργάνωση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καθιέρωση διαγωνιστικών διαδικασιών προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών. Έμφαση δίνεται, τέλος, στην αντιμετώπιση των συσσωρευμένων ενεργειακών οφειλών του ιδρύματος. «Χρωστάμε πολλά, περισσότερα από άλλα Πανεπιστήμια και θα προχωρήσουμε σε ρύθμισή τους», σημείωσε η Πρύτανης.

Καταλήγοντας τόνισε με έμφαση: «Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τις βάσεις που τέθηκαν το 2023 και παρά την δύσκολη συγκυρία, αναλαμβάνει μια αισιόδοξη τροχιά, με κύρος, αξιοπιστία και όραμα, που αντανακλά στα μέλη του, στην εγχώρια ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Οι σύγχρονες προκλήσεις βρίσκουν το Ίδρυμα να διεκδικεί εξέλιξη και πρόοδο μέσα από την σύμπνοια όλων των οργάνων του. Το στίγμα του νέου Δημόσιου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορεί και πρέπει να είναι πρότυπο».