ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (πρ. υπουργός): Να γιατί απεντάχθηκε ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο…

ΕΛΕΙΠΕ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΡΚΟ»!

«Σε στέρεα θεμέλια και όχι με κούφια λόγια να σχεδιαστεί η Τεχνόπολη στα Γιάννενα…»

PARKO TEXNOLOGIAS

  Δεν έχει τελειωμό το «γαϊτανάκι» των παρεμβάσεων και των βολών που εξαπολύονται στην Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, μετά την αρνητική εξέλιξη της απένταξης του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Σειρά χθες πήρε ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος διαπίστωσε έλλειψη σχεδιασμού για ένα έργο εμβληματικό για την περιοχή μας, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι στην εκπνοή του 2023 ήρθε η απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η χρηματοδότησή του δεν κατέστη δυνατόν να εξασφαλισθεί μέσα από δανεισμό.

Το σοβαρό αναπτυξιακό πλήγμα που δέχτηκε η Ήπειρος και η απορριπτική απόφαση που είχε αναρτηθεί στη «Διαύγεια» από τις 5 Δεκεμβρίου, άφησαν έκθετη την Περιφερειακή Αρχή που επιχείρησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την αρνητική εξέλιξη.

Έλλειψη σχεδιασμού…

Με χθεσινό άρθρο του υπό τον τίτλο «Τεχνόπολη Ιωαννίνων: Μύθοι και Πραγματικότητα», ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας και πρ. υπουργός Σταύρος Καλογιάννης έριξε τις δικές του βολές κατά της Περιφερειακής Αρχής Καχριμάνη, υποστηρίζοντας ότι χάθηκε μια τετραετία και μια μοναδική ευκαιρία ορθολογικής αξιοποίησης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό της Ηπείρου.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το λεγόμενο «Πάρκο Τεχνολογίας Ηπείρου» που επιχείρησε να υλοποιήσει από το 2019, η Περιφέρεια Ηπείρου, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης τον Νοέμβριο 2022 χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, όπως κατ’ επανάληψη και τεκμηριωμένα είχε επισημάνει ο ίδιος εντός και εκτός Βουλής. Ενδεικτικά σημείωσε ότι το Πάρκο δεν προβλέπεται από κανένα χωροταξικό σχεδιασμό, δεν δημιουργήθηκε Εταιρεία Ανάπτυξής του με ικανά κεφάλαια, ούτε πολεοδομήθηκε η αναγκαία έκταση, ώστε κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, ως δυνητικός επενδυτής, να εγκατασταθεί και να αναπτυχθεί με δικές της δαπάνες.

Μάλιστα, ο πρ. υπουργός χαρακτήρισε πρωτοφανή την έλλειψη σχεδιασμού για το «Πάρκο» από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου και υπενθύμισε ότι σε απόφαση του Περιφ. Συμβουλίου αναφερόταν ότι το «Πάρκο» θα υλοποιούνταν με προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Ιωαννιτών, ενώ το κόστος του «δεν αναμενόταν» να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά εκτός «Πάρκου» έμειναν Δήμος και Πανεπιστήμιο, ενώ το κόστος  εκτοξεύτηκε στα 50 εκατομμύρια ευρώ! Επίσης, ο Στ. Καλογιάννης στάθηκε στο ότι καμία Περιφέρεια δεν έχει τέτοια δανειοληπτική ικανότητα για έργα, χωρίς τεκμηριωμένη οικονομική βιωσιμότητα και χαρακτήρισε αναμενόμενη την απένταξη του έργου.

«Σχεδιασμός σε  στέρεα θεμέλια»

Με την ευκαιρία της παρέμβασής του περί της αναμενόμενης εξέλιξης της απένταξης του «Πάρκου» από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Στ. Καλογιάννης τόνισε ότι η δημιουργία Τεχνόπολης στα Γιάννενα αποτελεί μία από τις μεγάλες καινοτομίες που εισήγαγε, προ 15ετιας, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων. Βάσει, όπως είπε, των κατευθύνσεών του η δημιουργία Τεχνόπολης περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Μπιζανίου (ΦΕΚ 529ΑΑΠ/2009), απέναντι από την Πανεπιστημιούπολη.

Ο πρ. υπουργός δεν έμεινε στην κριτική που εξαπέλυσε κατά της Περιφ. Αρχής Καχριμάνη και πρότεινε η δημιουργία Τεχνόπολης στα Ιωάννινα να σχεδιαστεί σε στέρεα θεμέλια, ακολουθώντας τα βήματα αντίστοιχων ευρωπαϊκών, με μόχλευση εξ αρχής ιδιωτικών κεφαλαίων. Προαπαιτούμενο φυσικά για να γίνει αυτό – όπως είπε - είναι να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον από εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών λογισμικού, καθαρής ενέργειας, νέων υλικών, τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, της ενεργειακής μετάβασης και να ενισχυθούν η έρευνα, η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση στην Ήπειρο.

«Αγκάθι» οι υποδομές!

Σε κόμβο εταιρειών Πληροφορικής έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τα Γιάννενα, τα οποία προσελκύουν εταιρείες διεθνούς εμβέλειας στο χώρο της καινοτομίας και μάλιστα ολοένα και περισσότερες έχουν εγκατασταθεί στα Γιάννενα. Πάντως, η μετατροπή της πρωτεύουσας της Ηπείρου σε μία νέα «Silicon Valley» δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς πρώτα απ’ όλα απαιτεί σύγχρονες υποδομές, κτιριακές, μεταφορικές και τεχνολογικές. Το γεγονός ότι το  Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο δεν μπορεί να χωρέσει όλες τις εταιρείες και σε συνδυασμό με την απένταξη του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Καινοτομίας, δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες να τραβούν το δικό τους ξεχωριστό δρόμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η P&I που επέλεξε να στεγάσει το παράρτημα της εταιρείας στα Γιάννενα σε κατάλληλο ακίνητο που πρότεινε μεσιτικό γραφείο και έτσι το όραμα του CEO  της εταιρείας Βασίλη Τριάδη γίνεται πραγματικότητα.