Η επίσκεψη της Παγκ. Διακοινοβουλευτικής Ένωσης βοηθάει να στηθούν…

«ΓΕΦΥΡΕΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ!

Συνάντηση χθες στο Δημαρχείο Ιωαννίνων με εκπροσώπους τοπικών φορέων

Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ζητάμε την έγνοια σας για τον τόπο μας… Λ. ΡΑΠΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος Πα.Δ.Ε.Ε.): Μεγάλες οι προοπτικές συνεργασίας…

APODHMOI DHMARXEIO 1 15 1 24

• Σημαντικά οφέλη μπορεί να αποκομίσουν τα Γιάννενα και ευρύτερα η Ήπειρος από τη διασύνδεσή τους και την ανάπτυξη συνεργειών με χώρες και πόλεις σε διάφορες γωνιές του πλανήτη που διατηρούν ισχυρό ελληνικό στοιχείο.

Σε τομείς όπως ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα, η εκπαίδευση μέσω του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και ο πολιτισμός υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας με «γέφυρα» τους Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι τιμούν τις ρίζες τους και διατηρούν ακέραια την αγάπη για τον πατρογονικό τόπο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της επίσκεψης στην περιοχή μας του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, η οποία έλαβε χώρα με πρωτοβουλία και παρότρυνση του Προέδρου της Βουλής Κώστας Τασούλα. Η επίσκεψη αποτέλεσε το πρώτο βήμα, αυτό της γνωριμίας με τοπικούς φορείς και θα ακολουθήσουν και άλλα όπως τονίστηκε χθες σε συνάντηση της Διοίκησης της Πα.Δ.Ε.Ε. με τοπικούς φορείς στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Νωρίτερα οι ομογενείς κοινοβουλευτικοί παράγοντες συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστο Ντακαλέτση.

Υποδοχή στο Δημαρχείο

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας καλωσόρισε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκ. Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία οργάνωσης της επίσκεψης στα Γιάννινα.

Ο κ. Μπέγκας σημείωσε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του πως «όλοι μαζί, αρχίζοντας από το κεντρικό κράτος και περνώντας στην Περιφέρεια στο Δήμο, στην Εκκλησία, στο Πανεπιστήμιο, στα Επιμελητήρια, όλους τους τοπικούς φορείς και φυσικά με την αρωγή των Ελλήνων του εξωτερικού που δεν ξεχνούν την μητέρα πατρίδα μπορούμε να σχεδιάσουμε και υλοποιήσουμε δράσεις και προγράμματα σε πάρα πολλούς τομείς προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη «διπλωματία των πόλεων» που είχε καθιερώσει από την προηγούμενη θητεία του για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών προς όφελος του Δήμου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «από σήμερα τα Γιάννενα έχουν αποκτήσει μερικούς πολύ σπουδαίους πρεσβευτές που θα εργαστούν για το σκοπό αυτό».

 Οι χαιρετισμοί

• Ο Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε στο ρόλο της Πα.Δ.Ε.Ε. καθώς και στον στόχο που είχε η διοργάνωση της επίσκεψης του Διοικητικού της Συμβουλίου στην Ήπειρο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η παρουσία του Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε. είναι διττή. Η γνωριμία των τοπικών αρχών και φορέων με τον Οργανισμό αλλά και η γνωριμία των μελών του Οργανισμού με την περιοχή μας ώστε να συμπεριλάβουν στις έγνοιες τους και τον τόπο μας».

• Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Λ. Ραπτάκης, χαρακτήρισε την επίσκεψη στα Γιάννενα ως μια μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό, την εκπαίδευση και τις επενδύσεις στην περιοχή μας, δηλώνοντας ενθουσιασμένος από τις προοπτικές συνεργασίας. Έκανε γνωστό μάλιστα ότι από την Κυριακή έχει δημιουργηθεί ένα hastag (#AllroadsLeadToIoannina) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα μέλη του Πα.Δ.Ε.Ε. το οποίο διαφημίζει τα Γιάννενα.

• Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απόδημοι Έλληνες με σημαντικές θέσεις στις χώρες στις οποίες ζουν δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας.

• Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Τσίμαρης μίλησε για μια «ευκαιρία ανάπτυξης αμφίδρομων σχέσεων», ενώ η αναπληρώτρια Περιφερειάρχη, Αγνή Νάκου, έκανε λόγο για μια επίσκεψη που δημιουργεί δυνατότητες ανάπτυξης και προαγωγής του τόπου.

• Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ξενοφών Μπήτσικας, στάθηκε στις προσπάθειες εξωστρέφειας και διεθνών συνεργασιών του Ιδρύματος, ζητώντας τη συνδρομή της Πα.Δ.Ε.Ε..

• Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Μάκης Χρυσοστόμου, αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται με την επίσκεψη του Συμβουλίου στα Γιάννενα, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Σπύρος Σουρέλης, ζήτησε από μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. να συμβάλουν στην προσπάθεια για την αεροπορική διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις ΗΠΑ, γεγονός που εκτίμησε ότι θα συμβάλει στην προσέλκυση Αμερικανών τουριστών και στην Ήπειρο.

• Τέλος, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Τατιάνα Καλογιάννη, Νίκος Γκόντας και Παντελής Κολόκας που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, ευχήθηκαν η συνεργασία που ξεκίνησε με την πρώτη παρουσία της Ένωσης στα Γιάννενα να γίνει σταθερή και σύντομα να έχουμε πρόοδο στους τομείς όπου μπορεί να υπάρξει συνέργεια.

Στην Περιφέρεια 

Πριν βρεθούν στο Δημαρχείο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού επισκέφθηκαν χθες, συνοδευόμενα από τον Κώστα Τασούλα, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, με επίκεντρο της συζήτησης που ακολούθησε τα εθνικά θέματα, αλλά και ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο. 

Ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της Ηπείρου και στη διαμόρφωση της σημερινής της γεωγραφικής θέσης από τις κατά καιρούς αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων. Αναλυτική αναφορά έκανε στη μεγάλη διασπορά των Ηπειρωτών ανά τον κόσμο, τονίζοντας με έμφαση πως «δεν είναι τυχαίο ότι τα τρία τέταρτα των Εθνικών Ευεργετών είναι Ηπειρώτες».

Ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι σταδιακά η Περιφέρειά μας κερδίζει συνεχώς έδαφος εξαιτίας και της βελτίωσης των οδικών υποδομών.  Έκανε λόγο για την αύξηση που παρουσιάζει ο τουρισμός, χάρη και στις μεγάλες δυνατότητες που παρέχει το φυσικό της περιβάλλον και, καταλήγοντας, ζήτησε από τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. να προβάλλουν και να στηρίζουν εκτός της Ελλάδος και τις πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την ανάπτυξη εμπορικών και τουριστικών σχέσεων της Ηπείρου  με τις χώρες  στις οποίες εκλέγονται. Ο Λεωνίδας Ραπτάκης ευχαρίστησε με τη σειρά του για τη θερμή υποδοχή που τους έγινε και στη συνέχεια παρουσίασε τα παρευρισκόμενα μέλη. 

…Και στην ΠΕΔ Ηπείρου

Νωρίτερα τα μέλη της Παγκ. Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού συναντήθηκαν στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου με τον Πρόεδρό της Χρήστο Ντακαλέτση, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση να καταστούν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας θεσμικοί συνομιλητές με την Πα.Δ.Ε.Ε., για θέματα που αφορούν τους Δήμους, καθώς είναι πρακτικά δύσκολο να υπάρχει αποτελεσματική επαφή ανάμεσα στην Ένωση και όλους τους Δήμους της χώρας. 

Όπως επισήμανε ο κ. Ντακαλέτσης, είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια οργανωμένη επίσκεψη λαμβάνει χώρα στην περιοχή μας, συμπεριλαμβάνοντας συνεργασία και με την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι για το οποίο συνέβαλε, όπως είπε, ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ αναφέρθηκε σε ζητήματα στα οποία θα μπορούσε να αναπτυχθεί εποικοδομητική συνεργασία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ενώ ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στα χρηστήρια ελάσματα του ιερού της Δωδώνης, τα ενταγμένα στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της Unesco και τη δυνατότητα περαιτέρω προβολής τους στο εξωτερικό με τη βοήθεια της Πα.Δ.Ε.Ε..

Τα μέλη του Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε που φιλοξενήθηκαν στα Γιάννενα ήταν οι: Λεωνίδας Ραπτάκης, Πρόεδρος Πα.Δ.Ε.Ε και Γερουσιαστής στην Πολιτεία Road island (ΗΠΑ), Έφη Τριανταφυλλοπούλου, Α’ Αντιπρόεδρος Πα.Δ.Ε.Ε και Βουλευτής στο Τορόντο (Καναδάς), Στηβ Γεωργανάς, Β’ Αντιπρόεδρος Πα.Δ.Ε.Ε και  Μέλος της Βουλής της Αυστραλίας, Άννυ Κουτράκη, Μέλος του Κοινοβουλίου του Κεμπέκ (Καναδάς), Υφυπουργός Τουρισμού και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για Μεταφορές & Υποδομές, Στέφαν Παππάς, Πολιτειακός Γερουσιαστής Ουαϊόμινγκ (ΗΠΑ), Νίκος Κουρής, βουλευτής Αλβανίας και Βαγγέλης Ντούλες, βουλευτής Αλβανίας.