«ΙΕΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ!

-Ταυτόχρονα συνεδριάζουν αύριο η Σύνοδος της Εκκλησίας και το Υπουργικό Συμβούλιο

• Στην επικράτηση ήπιων τόνων, με βάση τη στάση του Αρχιεπισκόπου, ελπίζει η Κυβέρνηση

- Σε «στρατόπεδα» έχουν χωριστεί οι γαλάζιοι βουλευτές…

IERA SYNODOS

• Σε κορυφαίο θέμα των ημερών έχει μεταβληθεί το νομοσχέδιο που επιτρέπει την τέλεση πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια. Πρόκειται για ζήτημα που θα απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα και τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αύριο αυτό θα τεθεί επί τάπητος τόσο από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας που συνεδριάζει εκτάκτως όσο και από το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο θα έρθει το επίμαχο σ/ν. Όσον αφορά στην Ιεραρχία, το ενδιαφέρον για την απόφασή της είναι μεγάλο, καθώς αφενός ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τηρεί μία σχετικά ήπια στάση, αφετέρου, αρκετοί Μητροπολίτες αντιδρούν έντονα. Η Κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, αισιοδοξώντας πάντως ότι τελικά στη Σύνοδο θα επικρατήσει η… σύνεση. Διαμηνύει δε πως σέβεται μεν την άποψη της Εκκλησίας, αλλά οφείλει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Όσο για τους γαλάζιους βουλευτές, εδώ μετά το… φροντιστήριο έχουν διαμορφωθεί δύο χωριστά «στρατόπεδα» με εκείνο του «ναι» να είναι μεγαλύτερο. Υπάρχουν όμως και δεκάδες αναποφάσιστοι που σκοπεύουν να εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια προτού εκδηλωθούν.

Αύριο η Ιερά Σύνοδος

Αύριο, Τρίτη και ώρα 9 π.μ. θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Η συνεδρίαση έχει ένα και μοναδικό θέμα συζήτησης και αυτό είναι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση το εξής: «Εκκλησία και θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου».

Το συγκεκριμένο ζήτημα διχάζει το τελευταίο διάστημα την Εκκλησία και απειλεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις της με την  Κυβέρνηση. Ήδη τις τελευταίες ημέρες έχουν διατυπωθεί δημόσια έντονες αντιδράσεις από αρκετούς Μητροπολίτες ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς, είχαν ζητήσει να συγκληθεί η ιεραρχία ώστε να τοποθετηθούν επί του θέματος και οι 81 ιεράρχες 

«Είναι μία παρέκκλιση…»

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε χθες ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ο οποίος τάχθηκε κατηγορηματικά απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Είναι τραγικό με ψευδοεπιχειρήματα, δήθεν ισότητος και δήθεν δικαιοσύνης και δήθεν προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να επιχειρείται η αποδόμηση του ιερού της ανθρωπίνης υπάρξεως, που είναι ο πανύψιστος θεσμός της οικογενείας», ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε πως σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται περί ανθρώπινου δικαιώματος γιατί «είναι μια παρέκκλιση που δεν έχει καμία σχέση με την ανθρώπινη μορφολογία και φυσιολογία».

 

Ο Αρχιεπίσκοπος

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως εμφανίζεται μέχρι στιγμής πιο μετριοπαθής στις τοποθετήσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως έχει δηλώσει, δεν διαφωνεί με την συμβίωση των ομόφυλων αλλά με την τεκνοθεσία. Ο ίδιος πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να γίνει δημοψήφισμα. ιδέα που απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του από τελετή εγκαινίων σχολείου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «είναι θέμα της κοινωνίας η εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, να κάνει οτιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο. Και ο κάθε ένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει δεξιά, τι θα πει αριστερά, τι θα πει κεντρώα παράταξη».

 

Υπουργικό Συμβούλιο

Αύριο, εξάλλου, συνεδριάζει και το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Από τη στιγμή που η συζήτηση έχει φουντώσει για τα καλά, η λογική της Κυβέρνησης είναι ότι το… γοργόν και χάρην έχει, οπότε αναμένεται μετά το υπουργικό να «τρέξουν» και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες με στόχο την ταχεία ψήφιση του σχετικού νόμου. 

Πάντως, από κυβερνητικής πλευράς διατηρούνται χαμηλοί τόνοι στην προσέγγιση έναντι της Εκκλησίας, παρά τις αντιδράσεις αρκετών μητροπολιτών, με την ελπίδα ότι το κλίμα που θα επικρατήσει τελικά στην αυριανή Σύνοδο θα είναι πιο ήπιο, σύμφωνο με τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής ο κ. Ιερώνυμος και πως οι ιεράρχες δεν θα κηρύξουν… ιερό πόλεμο με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο! Φυσικά, η Κυβέρνηση δεν περιμένει κάποια θεαματική μεταστροφή της Εκκλησίας, αλλά μια ήπια προσέγγιση της Συνόδου που δεν θα φορτίσει περαιτέρω το κλίμα.

«Σεβόμαστε την Εκκλησία…»

Σ’ αυτό το πλαίσιο της ισορροπίας κινήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος  σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 το Σάββατο δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Υπάρχει απόλυτος σεβασμός και στο πρόσωπο του κ. Ιερώνυμου και λόγω του αξιώματός του, αλλά και λόγω και της δικής του παρουσίας. Η εκκλησία διαχρονικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια των πολλών εισαγόμενων κρίσεων, διαδραμάτισε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βοήθεια ειδικά σε πιο αδύναμους συμπολίτες μας, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και συνεχίζει να το κάνει και γι’ αυτό και υπάρχει διαχρονικός και απόλυτος σεβασμός. Από κει και πέρα, οι κυβερνήσεις έχουν την πρωτοβουλία, μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και πρέπει να εφαρμόζουν και εφαρμόζουν το πρόγραμμά τους, κάτι που κάνουμε κι εμείς». Ο κ. Μαρινάκης συμπλήρωσε πως «θ’ ακούσουμε και θα συνεχίσουμε ν’ ακούμε τις απόψεις της εκκλησίας, της κοινωνίας, αλλά στο τέλος της ημέρας έχουμε υποχρέωση να είμαστε συνεπείς στους πολίτες και σ’ αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί προεκλογικά». 

Οι γαλάζιοι βουλευτές

Τι γίνεται όμως στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης και ποια είναι η στάση των γαλάζιων βουλευτών ενόψει έλευσης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στο Υπουργικό Συμβούλιο; 

H εφημερίδα «Καθημερινή» σε χθεσινό της δημοσίευμα εκτιμά πως η μεγάλη πλειοψηφία, 110 – 120 βουλευτές της Ν.Δ., θα δώσουν θετική ψήφο στο νομοσχέδιο όταν αυτό έρθει στη Βουλή, επισημαίνοντας πως προς την κατεύθυνση του «ναι» θα κινηθούν τελικά και οι 33 βουλευτές που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι. Στον αντίποδα, 22 βουλευτές, μαζί με τον πρ. πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν, ενώ άλλοι εννιά επιλέγουν προς το παρόν τη λύση της αποχής. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει την υπερψήφιση από τους βουλευτές, αλλά έχει πει πως μια επιλογή είναι και η αποχή.

Όσον αφορά στους γαλάζιους βουλευτές της Ηπείρου, η κατάσταση εμφανίζεται ανάμεικτη. Υπέρ του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσει και λόγω της θέσης του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Μεταξύ υπερψήφισης και αποχής φέρεται ο Γιώργος Στύλιος, μεταξύ αποχής και καταψήφισης η Μαρία Κεφάλα -αν και υφυπουργός- ενώ κατά του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει ταχθεί ο Βασίλης Γιόγιακας. Άγνωστες παραμένουν μέχρι στιγμής οι προθέσεις του βουλευτή Πρέβεζας Σπύρου Κυριάκη.