Αντί να βάλουν «κόφτη» στις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης…

ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ…ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ!

Πρέπει να παταχθεί και όχι να ανατροφοδοτείται Αυξάνεται αναδρομικά το επίδομα γέννησης σε 2.400 ευρώ

AKRIBEIA LOGARIASMOI NEO ZEYGARI

• Αναγνωρίζοντας το οξύ πρόβλημα της ακρίβειας που πλήττει με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, η Κυβέρνηση προχωρά στη λήψη επιπλέον μέτρων, προκειμένου να ενισχύσει τα νοικοκυριά. 

Οι ανακοινώσεις έγιναν χθες από τους Υπουργούς Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σ. Ζαχαράκη, καθώς αφορούν την στήριξη κυρίως των νέων γονέων, μέσω της αύξησης του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που ισχύει σήμερα, σε 2.400 έως 3.500 ευρώ αναλόγως του αριθμού των τέκνων, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023!

Δεν λύνουν το πρόβλημα!

Αναμφίβολα, το αυξημένο αυτό επίδομα, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση («καλάθι νοικοκυριού», πλαφόν κέρδους στο βρεφικό γάλα, τσουχτερά πρόστιμα κ.α.), θα δώσουν μια σημαντική «ανάσα» στα νοικοκυριά για να καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες. Όμως δεν μπορεί να είναι αυτά η απάντηση στο… τέρας της ακρίβειας που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα από τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα! 

Η πληθωριστική κρίση (εν πολλοίς εισαγόμενη), δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιδόματα, καθώς το ζητούμενο δεν είναι να την ανατροφοδοτούμε, αλλά να την πατάξουμε. Και πώς θα γίνει αυτό; Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η ανοδική πορεία των τιμών στα βασικά αγαθά! Με περισσότερους και πιο εντατικούς ελέγχους στην αγορά, ίσως με μποϋκοτάζ των καταναλωτών σε συγκεκριμένα προϊόντα, οι τιμές των οποίων ακολουθούν ξέφρενη πορεία, πάντως κάτι δραστικό θα πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα. Ειδικά όταν εκφράζονται εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς ότι έρχονται και νέες αυξήσεις τιμών, παρά τα μέτρα! Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η ακρίβεια οφείλεται και σε διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής αγοράς, σημαίνει ότι η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις με μοναδικό στόχο τη συγκράτηση των τιμών.  

Το επίδομα γέννησης

Αναφορικά με τις χθεσινές ανακοινώσεις σχετικά με το επίδομα γέννησης, δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.  Σήμερα η ενίσχυση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Πλέον, το επίδομα γέννησης αυξάνεται για κάθε παιδί που γεννιέται αναλόγως του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνονται μετά τη γέννηση του παιδιού) ως ακολούθως:

- 1 τέκνο: 2.400 (αύξηση 400 ευρώ)

- 2 τέκνα: 2.700 (αύξηση 700 ευρώ)

- 3 τέκνα: 3.000 (αύξηση 1.000 ευρώ)

- 4 ή περισσότερα τέκνα: 3.500 (αύξηση 1.500 ευρώ).

Το σημερινό κόστος του επιδόματος γέννησης ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και αφορά σε περίπου 75.000 νέες γεννήσεις ετησίως. Το κόστος της εν λόγω αύξησης εκτιμάται σε 45 εκατ. ευρώ ετησίως και 90 εκατ. ευρώ για το 2024 (λόγω της καταβολής των αναδρομικών ποσών του 2023) και ενισχύει περίπου 35.000 οικογένειες με 1 παιδί, 32.000 οικογένειες με 2 παιδιά, 6.600 τρίτεκνες και 1.400 πολύτεκνες οικογένειες ετησίως.

Η καταβολή των αυξημένων ποσών, καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1/1/2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2024.

Το δημοσιονομικό κόστος του ενισχυμένου επιδόματος θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ από επιδόματα που λάμβαναν μέχρι πρότινος οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Άλλα μέτρα

Εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, η Κυβέρνηση από 1η Ιανουαρίου έχει προχωρήσει στην υλοποίηση και των εξής μέτρων:

-Αυξάνεται κατά 1.000 € το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά (κόστος 135 εκατ. ευρώ ετησίως, 1,34 εκατ. φορολογούμενοι ωφελούμενοι).

-Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (40 εκατ. ευρώ ετησίως).

- Για τον χειμώνα 2023-2024 προσαυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Εισάγεται κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων (κόστος 11 εκατ. ευρώ ετησίως).

-Αναμόρφωση μισθολογίου δημοσίου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το 1ο παιδί και κατά 50 ευρώ από το 2ο και κάθε επιπλέον παιδί (155 εκατ. ευρώ ετησίως, 330.000 ωφελούμενοι).

- Θεσπίστηκε πλαφόν περιθωρίου κέρδους στο βρεφικό γάλα.