Διαφανείς διαδικασίες ζητά από τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές η ΠΕΔΜΕΔΕ…

ΟΧΙ ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ!

Δημιουργούν «σκιές» και ερωτηματικά για το κατά πόσο διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον…

ERGA DROMOS 1

• Η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων έργων - σπάζοντάς τα πολλές φορές σε μικρότερα - είναι μια πρακτική, που, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ακολουθείται κατά κόρον από την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και από πολλούς Δήμους. Και μπορεί, πράγματι, κάποιες φορές να δικαιολογείται ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος, ωστόσο η διαδικασία αυτή ακολουθείται σχεδόν αποκλειστικά για πολλά έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας «σκιές» και ερωτηματικά για το κατά πόσο διασφαλίζεται η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.

Το θέμα είχε απασχολήσει πρόσφατα και το Ελεγκτικό Συνέδριο, η έκθεση του οποίου ήταν αποκαλυπτική για την τακτική των απευθείας αναθέσεων που ακολουθούν πολλοί δημόσιοι φορείς (και οι ΟΤΑ), απευθύνοντας συστάσεις στους Οργανισμούς.  

Η ΠΕΔΜΕΔΕ 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων, επαναφέρει το Τμήμα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) και με επιστολή της προς τους Δήμους, αλλά και την Περιφέρεια Ηπείρου ζητά ανοικτές διαδικασίες στις δημόσιες συμβάσεις έργων, υπηρεσιών και προμηθειών!

Στην επιστολή της προς τους αυτοδιοικητικούς αναφέρεται στην πρόσφατη Έκθεση Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις, παραθέτοντας ορισμένα σημαντικά συμπεράσματά της:

- Οι δημόσιοι φορείς δεν προγραμματίζουν εγκαίρως και ορθολογικά την κάλυψη των αναγκών τους. Προσαρμόζουν τις ανάγκες τους στο όριο των απευθείας αναθέσεων καλύπτοντας αυτές αποσπασματικά και προβαίνοντας σε κατατμήσεις.

- Δεν αιτιολογείται επαρκώς ο απρόβλεπτος και επείγων χαρακτήρας των αναγκών που καλύπτονται με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση. Οι αναθέτοντες φορείς ταυτίζουν το «απρόβλεπτο» με το «επείγον».

-Σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης υφίστανται στην ουσιαστική συμμετοχή των διοικητικών υπηρεσιών του φορέα κατά τη διαδικασία που προηγείται της τελικής απόφασης ώστε να μην δημιουργούνται υπόνοιες αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας.

-Σε πολλές περιπτώσεις δεν καθορίζεται με σαφήνεια το αντικείμενο της σύμβασης, ούτε προκύπτει ο τρόπος υπολογισμού της εκτιμώμενης δαπάνης. Δεν αποδεικνύεται προηγούμενη έρευνα αγοράς.

- Δεν παρέχονται εχέγγυα διαφάνειας ως προς την επιλογή του αναδόχου και τον καθορισμό του τιμήματος ιδίως όταν διενεργούνται επανειλημμένες αναθέσεις στον ίδιο ανάδοχο. Δεν υφίστανται προκαθορισμένα και επομένως επαληθεύσιμα κριτήρια επιλογής όσων καλούνται να υποβάλουν προσφορά. Δεν γίνεται διαπραγμάτευση του τιμήματος. Προσφέρονται χαμηλά έως μηδενικά ποσοστά έκπτωσης. Συστήματα ηλεκτρονικής αγοράς δεν εφαρμόζονται ευρέως. 

Με ανοιχτές διαδικασίες…

Το Τμήμα Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ καλεί τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους Δημάρχους να λάβουν σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να δημοπρατούν τα έργα με ανοικτές διαδικασίες, καθώς, όπως τονίζει «η επίτευξη του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των εργοληπτικών επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη ισότιμη και διάφανη αντιμετώπιση από τις αναθέτουσες αρχές, αποτελεί θεμέλιο για την ορθή εκτέλεση των δημοσίων έργων στην περιοχή μας και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος».