Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες που έχασαν τις 72 ή 120 δόσεις…

ΖΗΤΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

Επιπλέον «κούρεμα» οφειλών έως 28% μέσω εξωδικαστικού Προς παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου για εγκατάσταση POS

FOROI XREH

 Μεγάλο βάρος έχουν σηκώσει στις πλάτες τους οι μικρομεσαίοι από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην πραγματική οικονομία, λόγω της ακρίβειας και της έλλειψης ρευστότητας.

Η μείωση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με το υπέρογκο λειτουργικό κόστος, έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις βασικές υποχρεώσεις τους. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με την Υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου συζητήθηκαν σημαντικά εκκρεμή ζητήματα, εργασιακά/θεσμικά και ασφαλιστικά, που αφορούν τον εμπορικό κόσμο και εν γένει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας μας, καταθέτοντάς της και σχετικό αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις της. 

Σ’ αυτό που θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση η Κυβέρνηση και βρίσκεται μεταξύ των αιτημάτων της ΕΣΕΕ (Πρόεδρός της ο Γ. Καρανίκας), είναι η θεσμοθέτηση μίας νέας και προσαρμοσμένης στις ανάγκες της αγοράς ρύθμισης στις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς το Δημόσιο, λόγω της πολύ χαμηλής συμμετοχής των οφειλετών, τόσο στη δυνατότητα επανένταξης/ αναβίωσης απολεσθεισών ασφαλιστικών ρυθμίσεων (72 & 120 δόσεις), όσο και στη ρύθμιση έως 72 δόσεις των χρεών της ενεργειακής κρίσης.

Βελτιώσεις στον Εξωδικαστικό…

Στο μεταξύ, χθες το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που μπορούν να επιφέρουν έως 28% επιπλέον «κούρεμα» οφειλών. 

Πιο συγκεκριμένα υπεγράφη από τους υπουργούς Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία βελτιώνεται σημαντικά ο αλγόριθμος του εξωδικαστικού. Συγκεκριμένα, με τις αλλαγές που επέρχονται βελτιώνεται έως και κατά 28% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση το ύψος του περιορισμού της οφειλής («κούρεμα») σε  δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση.

Με την ίδια απόφαση το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, Τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς ήταν έως τώρα euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είχε ήδη καθοριστεί σε 3% σταθερό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η εισαγωγή των σχετικών τροποποιήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ήδη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Εξάλλου, με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.

Σε σχέση με τον εξωδικαστικό, υπενθυμίζεται, ο νόμος 5072/2023 «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων» προβλέπει ακόμη ότι:

-Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου του εξωδικαστικού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών (τράπεζες και Δημόσιο).

- Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση αυτή.

- Οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια μόνο εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου νόμου (5072/2023), ακολουθεί έως τις 31 Μαρτίου 2024 η ενεργοποίηση της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών από τους servicers. Συγκεκριμένα, οι servicers υποχρεώνονται να παρέχουν, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει τα στοιχεία αυτά εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers (κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών). Οι ποινές για τους παραβάτες περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Άλλα ζητήματα 

Η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ έθεσε και μια σειρά άλλων ζητημάτων στην Υπουργό Εργασίας, επισημαίνοντας κυρίως την ανάγκη για: 

• Ομαλή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Λιανεμπόριο, με προβλέψεις ώστε η υποχρεωτική εφαρμογή της από 01/01/2024 να επιφέρει το μικρότερο δυνατό κόστος και τη λιγότερη γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων.

• Επιστροφή της αρμοδιότητας καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

• Κατάργηση της μηνιαίας εισφοράς υπέρ ανεργίας των 10 ευρώ στην ΔΥΠΑ των Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, καθώς το μέτρο έχει καταστεί πρακτικά ανεφάρμοστο.

• Επικαιροποίηση και διεύρυνση των προγραμμάτων κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων στους ιδιοκτήτες και εργαζομένους στις ΜμΕ, με ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους.

Παράταση για τα POS

Ένας άλλος μεγάλος «πονοκέφαλος» για τους επαγγελματίες αυτή την περίοδο είναι η υποχρεωτική εγκατάσταση POS, καθώς έχουν προκύψει προβλήματα κυρίως με τις τράπεζες. 

Το θετικό είναι ότι ο Υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης κατά την συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ι. Χατζηθεοδοσίου δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί παράταση ενός μήνα και ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα εκδοθούν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που καταγράφονται έως τώρα.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε πολλές περιπτώσεις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν προμήθευαν τους υπόχρεους με τα POS, επικαλούμενα είτε οφειλές της επιχείρησης, είτε απαιτούσαν τριετή σύμβαση, είτε συγκεκριμένο τζίρο. 

Πλέον, μετά και την παρέμβαση του Ε.Ε.Α. το οποίο ζητούσε από την Πολιτεία να βρεθεί λύση καθώς ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την 1η Φεβρουαρίου και μετά ήταν υπαρκτός, το αρμόδιο Υπουργείο ετοιμάζεται να ανακοινώσει παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου.