ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ!

-Μόνο τότε θα αυξηθούν τα δρομολόγια και η επιβατική κίνηση προς την περιοχή μας, τόνισαν οι Γιαννιώτες ξενοδόχοι στην κεντρική τους εκδήλωση…

- Τιμήθηκαν για την προσφορά τους ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, η Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, η Σ. Στάικου, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου κ.α.

KSENODOXOI TASOYLAS

• Τη διαβεβαίωση ότι η πτήση Ιωάννινα – Ηράκλειο θα επιτευχθεί, παρά τις καθυστερήσεις, παρείχε ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, για να γιορτάσει τα τριάντα χρόνια της πολύπλευρης δράσης της. Μια εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε πλήθος εκπροσώπων φορέων, ενώ τιμήθηκαν και προσωπικότητες που συνέβαλαν στην προώθηση του τουρισμού και όχι μόνο. 

Το «παρών» έδωσε και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ι. Χατζής, ο οποίος νωρίτερα την ίδια μέρα μαζί με μέλη της Ένωσης Ιωαννίνων είχε συναντήσεις και επαφές σε Δήμο και Περιφέρεια, όπου τέθηκαν θέματα που αφορούν τον κλάδο και γενικότερα ζητήματα για τις τουριστικές υποδομές.

Ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Ιωαννίνων

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα μεγάλα οδικά έργα, που θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την προσβασιμότητα στην περιοχή μας (Ε-65 και Ιόνια – Κακαβιά), ενώ εξέφρασε την στήριξη των ξενοδόχων στην παραχώρηση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων σε ιδιώτες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις και σε αύξηση της επιβατικής κίνησης με δρομολόγηση νέων πτήσεων, βλέποντας το τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε όσα αεροδρόμια έχουν αποκρατικοποιηθεί».

Παράλληλα, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη να γίνουν έργα αναβάθμισης των μεθοριακών σταθμών. 

Ο κ. Σουρέλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην βράβευση του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα και της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη για τη συμβολή τους στην αναγνώριση του Ζαγορίου ως πολιτιστικού τοπίου της Unesco, ενώ στάθηκε και στη συμβολή της τότε Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφίας Στάικου, η οποία επίσης βραβεύτηκε.

Σειρά παίρνει η ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, ενώ, όπως τόνισε  η Ένωση θα υποστηρίξει με σθένος αν και το Μέτσοβο θα θέσει υποψηφιότητα για ένταξη στα μνημεία της Unesco για την άυλη πολιτιστική του κληρονομιά. Βέβαια, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων, διακαής πόθος της Ένωσης είναι να ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το Κάστρο και η Νήσος των Ιωαννίνων «δημιουργώντας ένα δίκτυο πόλεων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στα Δυτικά Βαλκάνια μαζί με την παλιά πόλη της Κέρκυρας, την παλιά πόλη του Αργυροκάστρου και του Μπερατίου στην Αλβανία, την παλιά πόλη του Μόσταρ στη Βοσνία και την παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ στην Κροατία».

Το γεγονός ότι γίνονται εκτεταμένα έργα αναβάθμισης και ανάδειξης των μνημείων του Κάστρου από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Ιωαννιτών, όπως ανέφερε ο κ. Σουρέλης είναι προς την σωστή κατεύθυνση για να γίνει το όραμα αυτό πραγματικότητα.

Ο Κ. Τασούλας 

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην αύξηση κατά 11% των εσόδων από τον τουρισμό το 2023, συγκριτικά με το 2019, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «είμαστε εδώ με τη νοοτροπία της σκυταλοδρομίας, με τη νοοτροπία του να μην χάνουμε χρόνο, με τη νοοτροπία του να συνεργαζόμαστε με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού, του επαγγελματικού, του εμπορικού, του εργατικού κόσμου της περιοχής μας για να πάμε τα πράγματα μπροστά». Ο Κ. Τασούλας ευχαρίστησε την Ένωση Ξενοδόχων για την αναγνώριση και την τιμή που, όπως είπε, «συμβολίζει την ανάγκη του να μην χάνουμε χρόνο»!

Ειδική αναφορά βέβαια, έκανε στην αεροπορική σύνδεση Ιωάννινα – Ηράκλειο, ένα πάγιο αίτημα των φορέων και των δυο περιοχών της χώρας που έχει «κολλήσει», εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι σύντομα θα επιτευχθεί. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έγιναν προτάσεις στην πρώτη προκήρυξη για να πάρει κάποια αεροπορική εταιρία την γραμμή Ιωάννινα – Ηράκλειο που θα την επιδοτήσει για 4 χρόνια το Κράτος οικονομικά, λόγω της απασχόλησης που είχαν οι εταιρίες από την μεγάλη τουριστική έξαρση. «Μια θετική εξέλιξη έφερε ένα αρνητικό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «θα χαμηλώσουμε λίγο τον πήχη, θα γίνουμε λιγότερο απαιτητικοί ως προς τις ημέρες πτήσεων ανά εβδομάδα και πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόταση στη νέα προκήρυξη, η οποία σύντομα θα βγει στον αέρα». 

Οι άλλες βραβεύσεις…

Η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων στην εκδήλωση της Παρασκευής βράβευσε μια σειρά προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στην ανάδειξη και προώθηση του προορισμού των Ιωαννίνων. 

Βραβείο έλαβαν η Γιαννιώτισσα Διευθύντρια Πολιτισμού της Στέγης του Ιδρύματος «Ωνάση» Αφροδίτη Παναγιωτάκου, για την επιτυχημένη έκθεση Plasmata ΙΙ το περασμένο καλοκαίρι, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών, καθώς και η «ψυχή» του Μουσείου Αργυροτεχνίας Σοφία Στάικου.

Από την Ε.Ξ.Ι. βραβεύτηκαν ακόμη ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας Στέφανος Ντούσκος, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Μαθηματικών Γ. Τζαχρήστας, ο ομ. Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεοδ. Παπαγιάννης, ο συλλέκτης και δημιουργός του Μουσείου Αλή Πασά & Επαναστατικής Περιόδου Φ. Ραπακούσης, καθώς και ο πρ. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Γ. Τάσιος. 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων Ι. Χατζής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας.