Λειτουργεί σε συνθήκες ακραίας υποστελέχωσης την τελευταία 15ετία…

ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ!

- Ενώ αυξάνονται οι φοιτητές, μειώνονται δραματικά οι θέσεις ΔΕΠ

- Ψηφιακά η Εξεταστική αποφάσισε η Σύνοδος Πρυτάνεων…

PANEPISTHMIO IOANNINON PINAKIDA

Εκρηκτική παραμένει τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα εξαιτίας κυρίως των καταλήψεων από μειοψηφίες που είναι αντίθετες στο Νόμο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα, την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου με διαδικτυακές εξετάσεις, όπου αυτές δεν μπορούν να γίνουν δια ζώσης, αποφάσισαν χθες οι Πρυτάνεις σε έκτακτη Σύνοδό τους.

Στο μεταξύ, έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της πλειοψηφίας των φοιτητών και στα Γιάννενα, λόγω της συνέχισης των καταλήψεων που είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τη διεξαγωγή της εξεταστικής, αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία του ακαδημαϊκού έργου. Πάντως χτες δόθηκε «πράσινο φως» στη τηλεδιάσκεψη μεταξύ πρυτάνεων και υπουργού, με τους πρυτάνεις να τάσσονται ομόφωνα υπέρ της απόφασης να γίνουν ψηφιακά οι εξετάσεις, για να μη χαθεί το εξάμηνο.

Ωστόσο, μέσω του αναβρασμού που επικρατεί από τις καταλήψεις και τις αντιδράσεις φοιτητών - φορέων σχετικά με τη θεσμοθέτηση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ηχηρή παρέμβασή της, τόνισε ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει είναι καυτά και ζήτησε από την πολιτεία τη λήψη επειγόντων μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Υποστελέχωση - υποχρηματοδότηση…

«Καμπανάκι» για το μέλλον του ιδρύματος, που μετρά μια ιστορία έξι δεκαετιών, χτύπησε χθες δυνατά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκφράζοντας την αγωνία της για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως το σπουδαίο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο στο Ηπειρωτικό ΑΕΙ επιτελείται την τελευταία δεκαπενταετία υπό συνθήκες ακραίας υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό – τόσο επιστημονικό όσο και διοικητικό – και με διαρκή υποχρηματοδότηση, που έχει οδηγήσει σε μαρασμό κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές.

Όπως επισημαίνει η Σύγκλητος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί κατ’ αναλογία σήμερα με λιγότερο από το 50% της χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του, με την οποία λειτουργούσαν το ΑΕΙ Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου το 2009! 

Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, μετά την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου το 2018 στο Πανεπ. Ιωαννίνων, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών/τριών σημείωσε αύξηση της τάξης του 45%. 

Η μείωση που συντελέστηκε στον αριθμό των μελών ΔΕΠ στη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών και η οποία είναι της τάξης του 20%, δεν αποτυπώνει την ήδη δυσμενή κατάσταση που επικρατούσε και η οποία έγινε δυσχερέστερη με την πάροδο των ετών: Ειδικότερα,  ο μέσος αριθμός φοιτητών που αντιστοιχούσε σε κάθε μέλος ΔΕΠ το 2009 ήταν μεγαλύτερος του 35, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει στο 61, ποσοστό σχεδόν τετραπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! 

Το διοικητικό προσωπικό έχει επίσης συρρικνωθεί κατά 43% και πλέον αντιστοιχεί ένας διοικητικός υπάλληλος σε 115 φοιτητές!

Αναβάθμιση εγκαταστάσεων

Με δεδομένο ότι πρώτιστο μέλημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (όπως και όλων των δημόσιων πανεπιστημίων) είναι να καταστεί άκρως ανταγωνιστικό, όσον αφορά κυρίως στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την παροχή υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας και την παραγωγή καινοτόμου επιστημονικού έργου, κρίνεται επιβεβλημένη η στήριξη από την Πολιτεία για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος ζητά αύξηση χρηματοδότησης, στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και αναβάθμιση κτιριακών και εργαστηριακών υποδομών. 

«Τα δημόσια Πανεπιστήμια πρέπει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ελληνικής πολιτείας, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, που παράγει καθημερινά και ακούραστα πολύτιμο έργο, και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο σε ένα ακαδημαϊκό διεθνές περιβάλλον που αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς», τονίστηκε με έμφαση από την Σύγκλητο.

Ψηφιακή διδασκαλία και εξέταση!

Όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, με θέμα «Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια» με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα. 

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων. 

Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο.

Παράλληλα, η Σύνοδος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση και επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Οι πρυτανικές αρχές κάθε ΑΕΙ, σε συνεργασία με τις Συγκλήτους θα προσδιορίσουν τις προϋποθέσεις για την ψηφιακή ολοκλήρωση των μαθημάτων και την διεξαγωγή των εξετάσεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.