Ενώ την Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσεις για το ενεργειακό κόστος…

«ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ» ΟΙ ΑΓΡΟΤΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ!

Ζητούν στήριξη από Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμο Ιωαννιτών…

Πορεία διαμαρτυρίας αύριο στα Γιάννενα από τους μελισσοκόμους

Σειρά μέτρων προτείνει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

TRAKTER PERIFEREIA 1

• Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους εμφανίζονται οι Έλληνες αγρότες, οι οποίοι εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, βγάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους, ενώ σχεδιάζουν να δώσουν δυναμικό «παρών» και στην έκθεση Agrotica που ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο κ.α.).

Ο αγροτο-κτηνοτροφικός κλάδος της χώρας που πλήττεται σφόδρα από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, αναμένει έμπρακτη στήριξη από την Πολιτεία και ικανοποίηση των αιτημάτων του. 

Χθες αντιπροσωπεία παραγωγών της Ηπείρου επισκέφθηκε διαδοχικά Δήμο Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να καταθέσει υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ζητώντας την στήριξη της αυτοδιοίκησης στον αγώνα τους. 

Ας σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων υπερψήφισε χθες την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για έκδοση ψηφίσματος στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όπως το κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων, τα οποία σε συνδυασμό με νέα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ καθώς και την δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Πάντως, χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3», ανακοίνωσε πρόσθετη αποζημίωση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel». Η αποζημίωση θα κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ όπως τόνισε θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε υποδομές που θα φτάσουν τα 1 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία. 

Οι Μελισσοκόμοι Ηπείρου

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη των Ιωαννίνων αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ηπείρου αύριο, Πέμπτη και ώρα 11 π.μ. Αφετηρία θα είναι το Γιαννιώτικο Σαλόνι και τερματισμός το κτίριο στέγασης της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου θα καταθέσουν ψήφισμά με τα αιτήματά τους αλλά και θα συζητήσουν με τους αρμόδιους φορείς για την επίλυση αυτών. Η αυριανή κινητοποίηση είναι μέρος της πανελλήνιας διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί ο κλάδος της μελισσοκομίας στις πρωτεύουσες των περιφερειών.

Μεταξύ των αιτημάτων του κλάδου είναι: οι ελληνοποιήσεις • το κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών) • άρση των περιοριστικών πυροσβεστικών διατάξεων που αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία • άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών • τοποθέτηση μελισσοσμηνών όπως ορίζει ο νόμος 6238/ 1934 • επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα • αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο • κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Ο ΥΠ.Α.Α.Τ.

Στο μεταξύ, νέα πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο ώστε να μπορέσουν να επιλυθούν προβλήματα που έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής κρίσης, απηύθυνε στους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτ. Αυγενάκης στην εκπομπή της ΕΡΤ1, «Συνδέσεις».

«Ζητάω από τους αγρότες να έλθουν να συζητήσουμε. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Μαζί είμαστε. Στην ίδια πλευρά της όχθης είμαστε. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί. Πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα. Δεν είναι μόνοι…», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός, ο οποίος είπε ότι μεθαύριο, Παρασκευή, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων» που αφορά το ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή. Όσον αφορά στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί σημείωσε ότι μόνο ο ΕΛΓΑ στην περίοδο 2020 έως 2023 έχει καταβάλει ως αποζημιώσεις στους αγρότες περισσότερο από 1 δισ. ευρώ. 

 

Ανησυχεί το 

Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Στο πλευρό των αγροτών στέκεται και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το οποίο με επιστολή του (την υπογράφει ο Πρόεδρος Ευθ. Χρυσοστόμου) ζητά από το αρμόδιο υπουργείο να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώσουν τη χρηματοδότηση, την πρόσβαση σε αγορές, τη διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού και όλων εκείνων των παραμέτρων που επηρεάζουν το σύνολο του αγροτικού κλάδου.

Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει, οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως η αύξηση των εξόδων παραγωγής, ενεργειακό κόστος, δυσκολίες στην τραπεζική πρόσβαση, ένταξη σε επενδυτικά προγράμματα, πλειστηριασμοί αγροτικής γης, έλεγχος της αγοράς και άλλα σημαντικά ζητήματα. 

Το Επιμελητήριο επισημαίνει στην επιστολή του ότι «τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν όχι μόνο την αγροτική οικονομία αλλά και τη συνολική επιχειρηματικότητα. Οι επιπτώσεις σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, μεταφορών και ανταγωνιστικότητας της επιχειρηματικής κοινότητας είναι σημαντικές»! 

Τι προτείνει

Παράλληλα, σημειώνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας και την ανάπτυξη συνεργιών για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων προτρέπει την κυβέρνηση και τους σχετικούς φορείς να εξετάσουν μέτρα όπως:

- Ενίσχυση της Χρηματοδότησης: Επιδίωξη διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων με ευνοϊκούς όρους για τους αγρότες και ενθάρρυνση της τραπεζικής αγοράς να υποστηρίξει τη αγροτική  δραστηριότητα.

- Βελτίωση της Πρόσβασης στην Αγορά: Διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτών σε αγορές μέσω μέτρων που ενθαρρύνουν τις τοπικές αγορές και τις συνεργασίες με επιχειρήσεις του τομέα τροφίμων.

-Αναβάθμιση της Υποδομής: Επενδύσεις σε υποδομές που θα βελτιώσουν τη μεταφορά και την αποθήκευση γεωργικών προϊόντων, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού.

- Στήριξη της Έρευνας και Καινοτομίας: Ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στον γεωργικό τομέα για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών που θα βελτιώσουν την απόδοση και τη βιωσιμότητα.

- Απλούστευση των Διαδικασιών- Ένταξη σε προγράμματα: Μείωση γραφειοκρατικών εμποδίων και επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης για τη διευκόλυνση της εφαρμογής νέων προγραμμάτων και τεχνολογιών καθώς και ένταξη κλάδων σε επενδυτικά προγράμματα όπως αυτά του Αναπτυξιακού νόμου.