Δεν ικανοποίησαν τους αγρότες οι χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΑ… ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ!

Παραμένουν τα τρακτέρ έξω από την AGROTICA, ενώ σήμερα πραγματοποιούν παν-αγροτικό συλλαλητήριο

Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Αξιολογήστε τα κι ελάτε να συζητήσουμε

TRAKTER DROMOS 1

 Σε γενικό αναβρασμό βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο αγροτο-κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας, ο οποίος ζητά άμεσα μέτρα ενίσχυσης από την Πολιτεία, καθώς, όπως τονίζεται το υπέρογκο κόστος παραγωγής, οδηγεί με… μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό και οικονομική εξαθλίωση! 

Στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» χθες στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε σειρά παρεμβάσεων, που εξειδικεύτηκαν αργότερα από τους αρμόδιους υπουργούς, χωρίς όμως οι αγρότες να μένουν ικανοποιημένοι, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ως… σταγόνα στον ωκεανό! Μάλιστα, αποφάσισαν να παραμείνουν με τα τρακτέρ τους έξω από τη ΔΕΘ, όπου φιλοξενείται η Agrotica, ενώ για σήμερα, Σάββατο έχει προγραμματιστεί παν-αγροτικό συλλαλητήριο. 

Τα πέντε μέτρα

Τα πέντε μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες αφορούσαν κυρίως την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους στον πρωτογενή τομέα, ενώ κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτ. Αυγενάκης κάλεσε τους αγρότες να τα αξιολογήσουν, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά «ανοιχτός στον διάλογο»! «Ανακοινώθηκαν δράσεις οι οποίες απαντούν και στο μεγάλο ερώτημα και στη μεγάλη αγωνία του ενεργειακού κόστους του κόστους παραγωγής. Παρουσιάσαμε ένα πακέτο μέτρων που απαντά στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα που θέτουν οι καλλιεργητές της χώρας μας...», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ΥΠΑΑΤ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξ. Σδούκου αναφέρθηκαν στα  πέντε μέτρα για τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος. Ειδικότερα, στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

- Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ. Η έκπτωση θα ισχύσει από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων).

- Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το Κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος.

- Για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους, της τάξεως τουλάχιστον του 30%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές, για μία δεκαετία. Για το σκοπό αυτό, θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία, που θα διατίθενται, αποκλειστικά, στις κατηγορίες αυτές αγροτών, με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια -ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία- θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

-Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να παράγουν ηλεκτρισμό εντός διετίας. Όπως τονίσθηκε η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά, θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων, δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

- Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει, άμεσα, νέο πρόγραμμα (αποκλειστικά για αγρότες), με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα (από 3MW σε 6MW) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.

Αλλαγές στην ΚΑΠ

Εξάλλου, ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επικαλέσθηκε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ αντιμετωπίζει θετικά και υιοθετεί, τις έξι αλλαγές  στην ΚΑΠ που έχει προτείνει η χώρα μας. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της ομάδας EUMED-9, στην οποία ετέθη το ζήτημα της απλοποίησης της ΚΑΠ, της δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, της δυνατότητας σε κάθε μέλος να αξιοποιεί το 2% της ΚΑΠ που του αναλογεί με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές και την αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού, καθώς ο σημερινός προϋπολογισμός των 450 εκατ. ευρώ και για τα 27 κράτη – μέλη, δεν είναι επαρκής.

Τέλος, ο Λευτ. Αυγενάκης υπενθύμισε ότι στη συνεδρίαση της EUMED-9, ετέθησαν και τα ζητήματα της ακαρπίας, του περονόσπορου αλλά και των ψαριών εισβολέων στη Μεσόγειο, θέματα για τα οποία τίθενται πλέον στην ΕΕ ως κοινά προβλήματα των Μεσογειακών χωρών. 

Επίσης, ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε και στην απόφαση της Κομισιόν με την οποία επιτρέπεται η καλλιέργεια σε εδάφη που είχαν μπει στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης. Αφορά 1,5 εκατ. στρέμματα και περίπου 130.000 γεωργούς.