Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΣ…ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΜΠΕΛΕΡΗ!

- Στις συναντήσεις του στα Τίρανα ο Χάρης Δούκας ούτε καν ρώτησε για τον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας

• Θα τον… θυμηθεί σήμερα στα Γιάννενα;

DOYKAS XARHS ALBANIA

• Απογοήτευσε, κυρίως τον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, η στάση του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, ο οποίος πριν λίγες μέρες όταν βρέθηκε στα Τίρανα για να συμμετάσχει στην Ετήσια Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων B40, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στον εδώ και οκτώ μήνες (!) φυλακισμένο συνάδελφό του, εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη!

Το γεγονός προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, αφού απέφυγε να προβεί έστω και σε μια απλή τοποθέτηση για ένα ζήτημα που έχει λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις, αποτελεί μείζον θέμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις – με συχνές μάλιστα αναφορές του ίδιου του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη – αλλά και «αγκάθι» για την ομαλή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. Ο Χάρης Δούκας είχε μοναδική ευκαιρία να το κάνει, καθώς εκτός από τον δήμαρχο Τιράνων συναντήθηκε και με Αλβανούς αξιωματούχους (τους Υπουργούς Τουρισμού – Τοπικής Αυτοδιοίκησης), όμως επέλεξε να μην ασχοληθεί καθόλου, προκαλώντας έντονη δυσφορία και μεγάλη απογοήτευση στην ελληνική εθνική μειονότητα, η οποία νιώθει μόνη και απροστάτευτη, απέναντι στις διαρκείς μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης Ράμα. 

Σήμερα στα Γιάννενα

Πάντως σήμερα, Δευτέρα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας θα βρεθεί στα Γιάννενα, στα πλαίσια της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το απόγευμα (6 μ.μ.) θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η συμμετοχή του πολίτη στις νέες προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης» στο ξενοδοχείο «Du Lac».

Αν και η επίσκεψή του στην περιοχή μας έχει χαρακτηριστικά προεκλογικού αγώνα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα τοποθετηθεί -έστω και καθυστερημένα- πάνω σ’ ένα ζήτημα που αφορά την Αυτοδιοίκηση και για το πώς αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα εκλεγμένα αυτοδιοικητικά στελέχη της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπως είναι η εκλογή του δημάρχου Χειμάρρας.

Καυστικό σχόλιο…

Πάντως, σχετικά με την επίσκεψη Δούκα στα Τίρανα, η ιστοσελίδα «himara.gr» που εκφράζει θέσεις της ελληνικής μειονότητα, προχώρησε σε καυστικό σχολιασμό, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «για την υπόθεση του συνάδελφού του, του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος από τις 12 Μαΐου και οι αλβανικές αρχές δεν του επιτρέπουν να αναλάβει τα καθήκοντά του, ούτε λόγος από τον κ. Δούκα. Καμία απολύτως αναφορά! Γιατί άραγε;».

Και σε άλλο σημείο επισημαίνει την παρόμοια στάση με αυτή του Χ. Δούκα στην υπόθεση Μπελέρη, που έχει κρατήσει και το ΠΑΣΟΚ (κόμμα που στήριξε την υποψηφιότητα Δούκα στην Αθήνα) σημειώνοντας ότι είναι το μόνο ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα, το οποίο δεν έχει τοποθετηθεί για την συγκεκριμένη υπόθεση. Όλα τα υπόλοιπα, μεταξύ τους και το ΚΚΕ, έχουν κατά καιρούς εκφράσει την στήριξή τους στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας!

Και η himara.gr κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «κατά τη 2η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, τρίτο θέμα στην ημερησία διάταξη ήταν η «Έγκριση της μετάβασης του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Χάρη Δούκα, στα Τίρανα». Στην έναρξη της ψηφοφορίας ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανακοίνωσε πως τελικά ο κ. Δούκας δεν θα πήγαινε στα Τίρανα και θα τον εκπροσωπούσε ο αντιδήμαρχος Πάρης Χαρλαύτης. Στη συνέχεια το λόγο ζήτησε η επικεφαλής της παράταξης «η Αθήνα μας», Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία υπενθύμισε στον κ. Δούκα την υπόθεση Μπελέρη την οποία χαρακτήρισε ως αγκάθι μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και καταλήγοντας τον ρώτησε εάν κρίνει σωστό να εκπροσωπηθεί ο δήμος Αθηναίων στα Τίρανα υπό αυτές τις συνθήκες.

»Στην απάντησή του ο δήμαρχος, είπε «έχουμε πάρει έγκριση από το Υπουργείο Εξωτερικών και εάν προκύψει κάποια περίεργη εξέλιξη θα έχουμε ενημέρωση από το υπουργείο για να κινηθούμε αναλόγως»!

Βέβαια, όπως εύστοχα επισημαίνει η ιστοσελίδα, από τις 12 Ιανουαρίου και μετά, υπήρξαν εξελίξεις στο ζήτημα, όπως η τελεσίδικη απόφαση για την μη παραχώρηση άδειας ορκωμοσίας στον Φρ. Μπελέρη, αλλά και η νέα αποκάλυψη για την παραποίηση του ποινικού του μητρώου (!) με το οποίο διατάχθηκε η προφυλάκισή του. Γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτή η δικαιολογία ότι η υπόθεση Μπελέρη έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία του να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα. Η πρόσφατη επίσκεψη του Χ. Δούκα στα Τίρανα, του δημάρχου της πρωτεύουσας της Ελλάδας, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ν’ αναδειχθεί για μια ακόμη φορά η παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου από την Κυβέρνηση Ράμα.

Ο Μ. Σχοινάς 

Είναι όμως παρήγορο ότι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, δεν ξεχνά την υπόθεση Μπελέρη. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτους 2024: «σημειώσαμε στην έκθεση του 2023 ότι αυτή η υπόθεση εγείρει σοβαρά προβλήματα και ανησυχίες. Επισημάναμε τις επανειλημμένες αιτήσεις για χορήγηση άδειας, και τις υποψίες ότι έγινε κάτι στραβά στη συλλογή του ανακριτικού υλικού. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Όχι απλώς δεν ξεχνάμε αυτή την υπόθεση, αλλά θα επιμείνουμε να ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία χωρίς την οποία δεν θα υπάρξει ευκρινής ευρωπαϊκός διάδρομος, για την Αλβανία, προς την Ευρώπη».