Άνιση η μάχη στη χώρα μας με την ακρίβεια

Για να βγάλουν το μήνα τα νοικοκυριά κόβουν και από τα… κομμένα!

Η Ελλάδα με τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης στις τιμές των τροφίμων στην ευρωζώνη

SOYPER MARKET KALATHI

• Άνιση αποδεικνύεται η μάχη με την ακρίβεια στη χώρα μας, η οποία εξακολουθεί να πλήττει τα νοικοκυριά, τινάζοντας στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς!

Η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να βάλει φρένο στις παράλογες, πολλές φορές, ανατιμήσεις παρά τις εξαγγελίες και τα μέτρα που κατά καιρούς παρουσιάζει. Και το παράδοξο είναι ότι ενώ ο πληθωρισμός ακολουθεί πτωτική πορεία, στη χώρα μας οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ εκτινάσσονται, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί μια διάχυτη απογοήτευση στην πλειοψηφία των νοικοκυριών, που αδυνατούν να σηκώσουν κεφάλι!

Η χώρα μας, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης στις τιμές των τροφίμων, συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ο δείκτης τροφίμων διαμορφώνεται στο 7,1%, έναντι 5,7% σε επίπεδο ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, τα νοικοκυριά έχουν κάνει πολλές περικοπές, λόγω της παρατεταμένης πληθωριστικής κρίσης, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να κόβουν και από τα… κομμένα για να περάσουν το μήνα, αλλά και για να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις τρέχουσες ανάγκες. 

Αυξήσεις «φωτιά»!

Οι αυξήσεις – «φωτιά» στα βασικά προϊόντα, με τις οποίες οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι σε κάθε επίσκεψή τους στο σούπερ μάρκετ, τους έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ πάνω από τους μισούς (55%) έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, ενώ το 48% έχει αλλάξει μάρκα-επωνυμία προϊόντος.

Στην Ελλάδα, όπως έχει καταγραφεί, το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια είναι 2.766 ευρώ (χωρίς ενοίκιο) και για ένα άτομο είναι 807,4 ευρώ (χωρίς ενοίκιο).

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του MEGA έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των βασικών προϊόντων. Συγκεκριμένα:

-Γαλακτοκομικά και αυγά

2022: +16,1% 2023: +14%

- Χοιρινό κρέας

2022: +9,8% 2023: +15,5%

- Ζάχαρη

2022: +26% 2023: +25,1%

-Ελαιόλαδο

2022: +20% 2023: +30,1%

Δεν φτάνουν τα μέτρα!

Με δεδομένο όλα τα στοιχεία που βλέπουν, κατά διαστήματα το φως της δημοσιότητας, η Κυβέρνηση έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη μάχη να δώσει! Αφού αφουγκραστεί την ίδια την κοινωνία, πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για να επιτευχθεί πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στα ράφια! Το «καλάθι του νοικοκυριού» και όλες οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες «μόνιμη μείωση τιμής» κ.α. εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν αρκούν. Ή κάτι γίνεται λάθος που θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί. Πάντως από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι το κύριο μέτρο που επιθυμούν οι καταναλωτές, είναι με διαφορά η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα σε ποσοστό 81%!